Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση εντάσσει τη Λευκορωσία στον νέο «άξονα του κακού»

Η Δύση εντάσσει τη Λευκορωσία στον νέο «άξονα του κακού»
Η Λευκορωσία του Lukashenko προστίθεται στον κατάλογο με τις επικίνδυνες χώρες μαζί με Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Βόρεια Κορέα
Σχετικά Άρθρα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και οι επιτελείς της βορειοατλαντικής συμμαχίας έχουν καταγγείλει Ρωσία και Κίνα ως αντιπάλους του δυτικού κόσμου με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να θεωρούνται ως απειλές δεύτερης βαθμίδας.
Και οι τέσσερις χώρες αντιμετωπίζονται ως πυρηνικές δυνάμεις, πραγματικές ή φανταστικές.
Είναι ο «άξονας του κακού» του 2021, αντικαθιστώντας αυτόν του 2001, αναφέρει ο ιστότοπος Antiwar προσθέτοντας πως τις τελευταίες εβδομάδες προστίθεται ένα πέμπτο κράτος, η Λευκορωσία.
Η δυναμική ένταξής της στον νέο «άξονα του κακού» άρχισε να αυξάνεται από τον Αύγουστου του 2020, όταν η Δύση υποστήριξε την υποψήφια για προεδρία Sviatlana Tsikhanouskaya εναντίον του πρόεδρου Alexander Lukashenko.
Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε μετά την «απαγωγή» ενός επιβατικού αεροπλάνου της Ryanair από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για τη σύλληψη του αντιφρονούντα Roman Protasevich.

Ψυχροπολεμικοί όροι

Το ΝΑΤΟ αντέδρασε με ψυχροπολεμικούς όρους, κάνοντας λόγο για την απειλή, που συνιστούν «Μόσχα και Μινσκ» για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Η Λευκορωσία είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος, εκτός από τη Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή υποψήφιο μέλος και δεν φιλοξενεί στρατεύματα των ΗΠΑ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Στις 9 Ιουνίου, η Sviatlana Tsikhanouskaya μίλησε τηλεφωνικώς από την Τσεχία, όπου κατοικεί τώρα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και παρότρυνε την Ουάσινγκτον να επιβάλλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, την οποία αποκάλεσε «Βόρεια Κορέα της Ευρώπης».
Ο Sergei Rachkov πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας του Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Εθνικής Συνέλευσης της Λευκορωσίας, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ εντείνουν τις απειλές για τη χώρα του, προσθέτοντας έτσι εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη συνολικά.
Αναφέρθηκε σε μία συντονισμένη προσπάθεια της Δύσης να εξαλείψει το τελευταίο εμπόδιο, μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και έκανε έναν δυσοίωνο παραλληλισμό με τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης εναντίον της Σερβίας το 1999.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης