Διεθνή

Πιέσεις Biden για δέσμευση των G7 σε ενιαία, σκληρή γραμμή αναχαίτισης της Κίνας

Πιέσεις Biden για δέσμευση των G7 σε ενιαία, σκληρή γραμμή αναχαίτισης της Κίνας
O πρόεδρος Biden θα πιέσει τους ηγέτες της G-7 να υιοθετήσουν μια ενοποιημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας - Ένα από τα βήματα είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Build Back Better for the World»
Σχετικά Άρθρα
Ένας από τους κυρίαρχους στόχους του Αμερικανού προέδρου Joe Biden είναι να πιέσει τους ηγέτες της G-7 να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας επιρροής της Κίνας σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου, δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνόδου κορυφής των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ένα από αυτά τα βήματα θα είναι ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει να δημιουργήσει αυτό που ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου περιέγραψε ως «υψηλότερης ποιότητας» εναλλακτική λύση για το έργο οικονομικής επέκτασης των υποδομών και επιρροών Belt and Road της Κίνας.
Ο Biden θα προσπαθήσει επίσης κάτι πολύ πιο δύσκολο: να πείσει και τα επτά κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν δημόσια την Κίνα για τις πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας στην επαρχία Xinjiang.


Πρωτοβουλία «Build Back Better for the World»

Αναλυτικότερα, ο Joe Biden θα πιέσει τους ηγέτες της G-7 να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας επιρροής της Κίνας.
Ένα από αυτά τα βήματα θα είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που ονομάζεται "Build Back Better for the World".
Το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος του οποίου είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν, στοχεύει να δημιουργήσει αυτό που ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου περιέγραψε ως «υψηλότερης ποιότητας» εναλλακτική λύση για το έργο επέκτασης «Belt and Road» της Κίνας.
Η Κίνα αναπτύσσει χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ της Ανατολικής Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου για σχεδόν μια δεκαετία.
Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η χώρα έχει επίσης επιδιώξει να αξιοποιήσει αυτές τις επενδύσεις για να χτίσει μια πολιτική καλής θέλησης και να αποθαρρύνει την κριτική για την ηγεσία και τους θεσμούς της.
Το νέο σχέδιο G-7 θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τις υφιστάμενες των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση υποδομών στο εξωτερικό, μέσω θεσμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως γράφει το CNBC

Αύξηση των εισφορών ΗΠΑ υπέρ του σχεδίου ανάσχεσης...

Η διοίκηση Biden σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να αυξήσει τις συνεισφορές των ΗΠΑ στο G-7′s Development Financing Toolkit.
«Η ελπίδα είναι ότι, μαζί με τους εταίρους της G-7, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους ενδιαφερόμενους, σύντομα θα χορηγήσουμε συλλογικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε υποδομές για χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης, ο οποίος έλαβε την ανωνυμία του για να συζητήσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια κλήσης με δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Οι βοηθοί της διοίκησης του Biden επιμένουν ότι το έργο δεν έχει να κάνει με τις χώρες να επιλέξουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
«Πρόκειται για μια θετική, εναλλακτική άποψη και προσέγγιση που θα ήθελαν να επιλέξουν», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της διοίκησης σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή.
«Αυτό που προωθούμε είναι μια θετική ατζέντα που επικεντρώνεται στη συγκέντρωση κι άλλων χωρών που μοιράζονται τις αξίες μας στα θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

... Και στο κέντρο του σχεδίου η Xinjiang
Το πιο δύσκολο έργο του Biden το Σάββατο θα είναι να πείσει τους ηγέτες της G-7 να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση για να αντιμετωπίσουν αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράττει η Κίνα εναντίον των κυρίως Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Xinjiang.
Αλλά αντί να πιέζει τους ηγέτες της G-7 να καταδικάσουν κατηγορηματικά τη μεταχείριση ττων Ουιγούρων από την Κίνα, ο Biden θα ακολουθήσει μια πιο διπλωματική προσέγγιση.
Ο πρόεδρος θα υποστηρίξει ότι η χρήση της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων από την Κίνα αποτελεί αθέμιτο οικονομικό ανταγωνισμό.
Ο Biden «θα καταστήσει σαφές στον κόσμο ότι πιστεύουμε ότι αυτές οι πρακτικές προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ένα τρομερό παράδειγμα του αθέμιτου οικονομικού ανταγωνισμού της Κίνας», δήλωσε αξιωματούχος της διοίκησης.
«Το θέμα είναι να στείλουμε μια κλήση αφύπνισης ότι η G-7 υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας από τα προϊόντα μας».

Δύσκολο το έργο της πειθούς

Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Biden θα είναι σε θέση να πείσει τους υπόλοιπους συνεργάτες του G-7 να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση.
Δεν είναι όλα τα μέλη της G-7 «πρόθυμα να αντιπαρατεθούν με την Κίνα όσο επιθυμεί η Ουάσινγκτον», σύμφωνα με δηλώσεις του Denny Roy, ανώτερου συνεργάτη στο Κέντρο Ανατολής-Δύσης στην The South China Morning Post.
«Οι περισσότεροι προτιμούν να έχουν μια εποικοδομητική οικονομική σχέση, παρότι αντιτίθενται ήσυχα σε ορισμένες κινεζικές πρακτικές», δήλωσε ο Roy.
«Ακόμη και η Ιαπωνία, η οποία γενικά είναι πιο επιθετική προς την Κίνα, δίστασε να υπογράψει κυρώσεις εναντίον της Κίνας για την κακομεταχείριση των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ».
Και από νωρίς το Σάββατο το πρωί, δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η Κίνα θα αναφέρεται ονομαστικά στο ανακοινωθέν που θα εκδώσουν οι ηγέτες της G-7 την Κυριακή.
«Πιέζουμε να είμαστε συγκεκριμένοι σε περιοχές όπως το Σιντζιάνγκ, όπου γίνεται η καταναγκαστική δουλεία και όπου πρέπει να εκφράσουμε τις αξίες μας ως G-7», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Biden κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
"Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα καταλήξει στον τελικό [ανακοινωθέν].

Καταδικασμένες να αποτύχουν οι προσπάθειες

Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις συναντήσεις της G-7 και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Πεκίνο μίλησε για το σχέδιο των ΗΠΑ να θέσει την Κίνα στην κορυφή της ατζέντας της G-7.
«Οι πάλαι ποτέ αντιπαραθέσεις είναι πάντα μια κακή πορεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε συνέντευξη Τύπου.
«Συμμαχίες, η επιδίωξη της πολιτικής μπλοκ και η διαμόρφωση μικρών κλίκων είναι δημοφιλείς αλλά καταδικασμένες να αποτύχουν».

Ιδιαίτερες συναντήσεις και στην Ευρώπη

Οι συναντήσεις της G-7 τελειώνουν την Κυριακή, μετά την οποία ο Biden θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα 14/6.
Εκεί, επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας.
Ένας αξιωματούχος της διοίκησης του Biden δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση ασφάλειας από την Κίνα απευθείας σε ένα ανακοινωθέν».
Αλλά ο Biden αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσει μερικές από τις ίδιες προκλήσεις στις Βρυξέλλες που έχει στην Αγγλία.
Την Τρίτη, ο Biden θα συναντηθεί με μέλη που θα συναντηθούν με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο πρόεδρος έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη με τους Ρώσους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης