πάμε euro

EURO 2020: Η Αγγλία ξεκινά και ελπίζει να τελειώσει τη διοργάνωση στο «Wembley»!

EURO 2020: Η Αγγλία ξεκινά και ελπίζει να τελειώσει τη διοργάνωση στο «Wembley»!

Ώρα Αγγλίας στο φετινό EURO η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη στην πρεμιέρα της με την Κροατία (13/06, 16:00), ώστε να κάνει το πρώτο από τα επτά «βήματα» μέχρι την πολυπόθητη κατάκτηση. Λίγες ώρες μετά (19:00) Αυστρία και Βόρεια Μακεδονία θα παλέψουν για την πρώτη τους νίκη σε EURO, ενώ το πρόγραμμα κλείνει στις 22:00 με τη «μάχη» Ολλανδίας-Ουκρανίας για την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο.

Η Αγγλία απέναντι στην Κροατία για να ξεκινήσει την αποστολή «it’s coming home»

Η Αγγλία ξεκινά τις υποχρεώσεις της στον 4ο όμιλο του φετινού EURO απέναντι στην Κροατία στο «Wembley», με τον «ναό» του ποδοσφαίρου να είναι έτοιμος να υποδεχθεί 22.000 θεατές (16:00, ΑΝΤ1).
skysports-england-euro-2020_5281535_1.jpg

Τα «λιοντάρια» ρίχνονται στη μάχη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με στόχο το πολυπόθητο τρόπαιο. Άλλωστε, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ φρόντισε από νωρίς να βάλει πολύ υψηλά τον πήχη, τονίζοντας πως οποιαδήποτε θέση εκτός τετράδας θα αποτελεί αποτυχία.

Το «it’s coming home» φοριέται ξανά και η αλήθεια είναι πως το φετινό ρόστερ μπορεί να ελπίζει πως θα το φέρει εις πέρας. Τις αγριεμένες διαθέσεις της, φρόντισε να τις δείξει από τα προκριματικά η Αγγλία, όπου πέτυχε το απόλυτο (10 νίκες σε ισάριθμα ματς) συνεχίζοντας με την ίδια ορμή από το Μουντιάλ του 2018, όταν αποκλείστηκε από την Κροατία και κατέλαβε εν τέλει την τέταρτη θέση.

Μπορεί στο «Wembley» η παράδοση να είναι συντριπτικά με το μέρος της, αλλά η Κροατία αποτελεί έναν -τουλάχιστον- επικίνδυνο αντίπαλο. Σε δέκα ματς τελικής φάσης, οποιασδήποτε διοργάνωσης, στο συγκεκριμένο γήπεδο, η Αγγλία παραμένει αήττητη, μετρώντας επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει αρνητική παράδοση στις πρεμιέρες της στο EURO, αφού δεν έχει κερδίσει σε οκτώ ματς (0-5-3) και η Κροατία είναι ικανή να δώσει συνέχεια σε αυτό το αρνητικό σερί.

Στα φιλικά προετοιμασίας κέρδισε χωρίς να ενθουσιάσει με 1-0 τόσο την Αυστρία, όσο και τη Ρουμανία, στο Μίντλεσμπρο, αλλά μπορεί να στηρίζεται στον Χάρι Κέιν που σκόραρε 12 φορές σε δέκα ματς και στον Ραχίμ Στέρλινγκ, που κατέγραψε οκτώ γκολ και πέντε ασίστ και μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο για να ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Κροατία θα καταγράψει την πέμπτη σερί συμμετοχή της σε EURO.  Έλειψε μόνο μία φορά από τη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε ως κράτος το 2000. Στην τελευταία της συμμετοχή, η πορεία της έλαβε τέλος στη φάση των «16» από τη μετέπειτα κάτοχο Πορτογαλία.
ua78HneUQPR1_5Sj7w6RWz1Vj_original_1_1.jpg

Στον όμιλο των προκριματικών πέρασε με περίσσεια άνεση, αφού έλαβε την πρώτη θέση και σκοπεύει στη φετινή διοργάνωση να διατηρήσει την απόδοσή της στα επίπεδα που έθεσε το 2018, όταν έφτασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Ο χρόνος μπορεί να μην κυλά υπέρ της και οι μεγάλοι αστέρες της τότε ομάδας, όπως ο Μόντριτς και ο Πέρισιτς, να είναι τρία χρόνια γηραιότεροι, ωστόσο ο κόουτς Ντάλιτς, στοχεύει στην ανάδειξη της νέας φουρνιάς, στην οποία συγκαταλέγονται οι Κράμαριτς, Βλάσιτς, Όρσιτς.

Τα πρώτα δείγματα, όμως, δεν είναι θετικά. Έρχεται από ένα άσχημο σερί αποτελεσμάτων, αφού ηττήθηκε από τη Σλοβενία (1-0) στο πλαίσιο των προκριματικών, προβληματίζοντας παράλληλα στα φιλικά προετοιμασίας απέναντι σε Αρμενία (1-1 εντός) και Βέλγιο (1-0 εκτός). Ελπίζει, ωστόσο, να μπορέσει να διατηρήσει την παράδοση που την θέλει να μένει αήττητη στις πρεμιέρες του EURO (4-1-0), όπου και μετρά τρεις σερί νίκες.

Εν κατακλείδι, το τρόπαιο, προφανώς αποτελεί τον στόχο της Αγγλίας κι αν θέλει να αυξήσει τις πιθανότητες να φτάσει σε αυτό, πρέπει να βρει τον τρόπο να ξεπερνά το εμπόδιο τόσο ικανών ομάδων, όσο η Κροατία. Η αρμάδα του Ντάλιτς, ωστόσο, είναι αξιόμαχη και ελπίζει να δώσει συνέχεια στην παράδοση που δεν θέλει τα «λιοντάρια» να νικούν στις πρεμιέρες του στο EURO.

Το πρόγραμμα του 4ου ομίλου

1η αγωνιστική: Αγγλία-Κροατία (13/06, 16:00), Σκωτία-Τσεχία (14/06, 16:00)

2η αγωνιστική: Κροατία-Τσεχία (18/06, 19:00), Αγγλία-Σκωτία (18/06, 22:00)

3η αγωνιστική: Κροατία-Σκωτία (22/06, 22:00), Τσεχία-Αγγλία (22/06, 22:00)

Η Αυστρία θέλει να «σπάσει» το ρόδι απέναντι στην πρωτάρα Βόρεια Μακεδονία

Ανοίγει η αυλαία του 3ου ομίλου με την Αυστρία να αντιμετωπίζει τη Βόρεια Μακεδονία στη «Νασιονάλα Αρένα» του Βουκουρεστίου, με 13.000 θεατές να ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν την προσπάθεια να γράψουν την πρώτη τους νίκη σε τελική φάση EURO (19:00, ANT1).
austria-vs-north-macedonia-match-3002964_1.jpg

Η Αυστρία, παρά το γεγονός πως ξεκίνησε με δύο ήττες στα προκριματικά, κατάφερε να γυρίσει το «φύλλο» και να πάρει έξι νίκες στα υπόλοιπα οκτώ ματς. Η πορεία της (6-1-3) της επέτρεψε να προκριθεί ως 2η στον όμιλο, πίσω από την Πολωνία, αφήνοντας στην 3η θέση την αποψινή (13/06) της αντίπαλο, Βόρεια Μακεδονία.

Στην τρίτη της συμμετοχή σε EURO, στοχεύει όχι μόνο στην πρώτη της πρόκριση από τους ομίλους, αλλά και στην παρθενική της νίκη σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αφού μετρά 2 ισοπαλίες και 4 ήττες.

Στα φιλικά προετοιμασίας  φάνηκε ανταγωνιστική απέναντι στην Αγγλία χωρίς να γλιτώσει, όμως, την ήττα με 1-0. Ωστόσο, στο δεύτερο ματς έδειξε κουρασμένη και «κόλλησε» στο 0-0 με τη Σλοβακία, συμπληρώνοντας δύο παιχνίδια χωρίς να σκοράρει. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και μια ενδεχόμενη αποτυχία στο φετινό EURO, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποχώρηση του κόουτς Φόντα.

Η Βόρεια Μακεδονία από την αντίπερα όχθη, αποτελεί μαζί με τη Φινλανδία τη «σταχτοπούτα» της διοργάνωσης. Με μια σπουδαία νίκη -εκτός έδρας- επί της Γερμανίας (2-1), επιβεβαίωσε πως έχει κερδίσει το δικαίωμα να υπολογίζεται ως αντίπαλος.

Μπορεί να μην κατάφερε μέσω των προκριματικών να περάσει στο EURO, όπου και έμεινε στην τρίτη θέση, αλλά εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τη δεύτερη ευκαιρία που προσφέρει το Nations League και κέρδισε τη συμμετοχή της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας του Κοσόβου (2-1) και της Γεωργίας (1-0) στα πλέι οφ.
Austria-v-Northern-Ireland---UEFA-Nations-League-b8e3372d7014a5d861de59f5d7b63d39.jpg

Θετικές εντυπώσεις άφησε και στα φιλικά προετοιμασίας απέναντι στη Σλοβενία, όπου ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις (1-1), ενώ ξέσπασε πάνω στο Καζακστάν, επικρατώντας με 4-0!

Φυσικός ηγέτης της ομάδας είναι, προφανώς, ο πολύπειρος Γκόραν Πάντεφ, ωστόσο, η ομάδα θα πρέπει να πορευτεί χωρίς τον τραυματισμένο φορ Νεστορόφσκι. Μετρά τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς επί ρουμανικού εδάφους, όμως, στις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις της συνολικά, παραμένει αήττητη (3-1-0).

Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να μην ενδείκνυται για θέαμα υψηλού επιπέδου, αλλά δεν αφήνει περιθώρια στην Αυστρία αν θέλει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στο φετινό EURO. Από την άλλη, η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να παίξει δίχως άγχος, ώστε να απολαύσει την πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλο τουρνουά.

Ολλανδία και Ουκρανία διεκδικούν από νωρίς την πρωτιά του 3ου ομίλου

Η «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» φορά τα καλά της, για να δώσει ώθηση στην Ολλανδία στην πρεμιέρα της, απέναντι στην αξιόμαχη Ουκρανία (22:00, ΑΝΤ1).
netherlands_s_dirk_kuyt_r_scores_1-0_a.jpg

Οι «οράνιε» επιστρέφουν στις μεγάλες διοργανώσεις μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Το γεγονός πως η επιστροφή αυτή βρίσκει την ομάδα να αγωνίζεται στο Άμστερνταμ, έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού, με 16.000 κόσμου να αναμένεται να βρεθεί στις κερκίδες.

Με την τελευταία -και μοναδική- κατάκτηση να εντοπίζεται στο μακρινό 1988, παρά τις δέκα συμμετοχές σε EURO και τις τέσσερις σε ημιτελική φάση, γνωρίζει πως η παράδοση και οι οιωνοί δεν είναι με το μέρος της. Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό πως διαθέτει μια ταλαντούχα γενιά, αλλά η απαιτούμενη εμπειρία απουσιάζει, ενώ θα στερηθεί και τις υπηρεσίες του αμυντικού ηγέτη της, Φαν Ντάικ.

Το μεγάλο βάρος, όπως είναι λογικό, πέφτει στον Μέμφις Ντεπάι που μέτρησε 8 ασίστ και 6 γκολ στα προκριματικά.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της, έμεινε στην ισοπαλία με τη Σκωτία (2-2), επικράτησε της αδύναμης Γεωργίας (3-0) και η γκρίνια προς το πρόσωπο του ομοσπονδιακού τεχνικού, Φρανκ ντε Μπουρ, δεν εξασθένισε.

Από την άλλη πλευρά, με τρομακτικές εμφανίσεις στα προκριματικά, η Ουκρανία κατάφερε να ολοκληρώσει αήττητη τις υποχρεώσεις της στον όμιλο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την κάτοχο του τροπαίου, Πορτογαλία.

Μπορεί να συμμετέχει για τρίτη σερί φορά σε τελική φάση EURO, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το καταφέρνει απευθείας. Το 2012 συμμετείχε ως συνδιοργανώτρια του τουρνουά, ενώ το 2016 τσέκαρε το εισιτήριό της μέσω των πλέι οφ.

Αυτήν τη φορά, θέλει να δώσει τέλος στις απογοητευτικές πορείες, αφού δεν έχει καταφέρει όχι μόνο να προκριθεί στους «16», αλλά και να πάρει έστω έναν βαθμό.
7513a-16235220731967-800_1_2.jpg

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της είχε τον χρόνο να δώσει τρία φιλικά. Το 1-1 απέναντι στο Μπαχρέιν δεν έδειξε να δημιουργεί κάποια ανησυχία, αφού ακολούθησε η νίκη με 1-0 επί της Βόρειας Ιρλανδίας και το 4-0 επί της Κύπρου, φανερώνοντας την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Ουκρανίας και προπονητής της, πλέον, Αντρέι Σεφτσένκο. Ωστόσο, οφείλει να διαχειριστεί τις σημαντικές απουσίες, των Κονοπλιάνκα, Κοβαλένκο και Μοράες.

Με μια βαθύτερη ματιά, είναι δεδομένο πως το ταλέντο στο ρόστερ της Ολλανδίας ξεχειλίζει. Ωστόσο, η Ουκρανία είναι ένας πολύ αξιόλογος αντίπαλος, γεγονός που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς της. Δεν θα είναι εύκολο το έργο των «οράνιε» και η έλλειψη εμπειρίας είναι ο παράγοντας που η ομάδα του Σεφτσένκο, θα ήθελε να εκμεταλλευθεί.

Το πρόγραμμα του 3ου ομίλου

1η αγωνιστική: Αυστρία-Βόρεια Μακεδονία (13/06, 19:00), Ολλανδία-Ουκρανία (13/06, 22:00)

2η αγωνιστική: Ουκρανία-Βόρεια Μακεδονία (17/06, 16:00), Ολλανδία-Αυστρία (17/06, 22:00)

3η αγωνιστική: Βόρεια Μακεδονία-Ολλανδία (21/06, 19:00), Ουκρανία-Αυστρία (21/06, 19:00)

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης