Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Covid-19: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των περιορισμών» - Στο τραπέζι τα προνόμια σε εμβολιασμένους

Covid-19: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των περιορισμών» - Στο τραπέζι τα προνόμια σε εμβολιασμένους
Το ΕΣΥ συνεχίζει να αποσυμπιέζεται καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται στους 360 - Συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 1η Ιουλίου, όταν και -επιτέλους- καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας, ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα του lockdown.
Στο μεταξύ,
τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββάτου (12/6/2021) αποτύπωσαν αυτή την εικόνα, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 591 κρούσματα και 21 θανάτους.
Ταυτόχρονα το ΕΣΥ συνεχίζει να αποσυμπιέζεται καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται στους 360.
Οι ειδικοί προτάσσουν την ανάγκη των εμβολιασμών και παράλληλα στρέφουν την προσοχή τους στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που μπορεί να αποτελέσουν απειλή.
Την ίδια ώρα ακόμα ένα βήμα προς την κανονικότητα γίνεται από το Σάββατο 12 Ιουνίου με την επέκταση της έναρξης απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ειδικότερα επεκτείνεται κατά μία ώρα η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, άρα θα αρχίζει στη 01:30 αντί στις 00:30 που ίσχυε μέχρι τις 11/6/2021, ενώ από την 1η Ιουλίου το μέτρο αναμένεται να καταργηθεί.
Από τις 12/6  οι θερινοί κινηματογράφοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν δύο προβολές καθώς μέχρι τώρα αυτό ήταν ανέφικτο.
Το ίδιο ισχύει με τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες, οι οποίες έπρεπε να ολοκληρώνονται νωρίτερα από τις 12 το βράδυ προκειμένου να έχουν αποχωρήσει όλοι ακόμα και οι εργαζόμενοι πριν από την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Επίσηςεπιστρέφει η μουσική στην εστίαση, μόνο όμως στους εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα αυξάνεται το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την άρση περιοριστικών μέτρων για εμβολιασμένους και τα πρώτα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι.

Το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών για εμβολιασμένους

Το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών σε εμβολιασμένους για Covid - 19 εντός Ιουλίου σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, με τα βήματα κανονικότητας για τους πλήρως εμβολιασμένους - εφόσον περάσει το απαραίτητο διάστημα που απαιτείται για απόκτηση ανοσίας - να αφορά, ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης, όπως αποκαλύπτει ο ΣΚΑΙ.

Οι μάσκες

Οι συζητήσεις για τα προνόμια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με πιθανή έναρξη εφαρμογής τους να τοποθετείται, όταν και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους, στα μέσα Ιουλίου, όπως επιβεβαίωσε και κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στον τηλεοπτικό σταθμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους συνεπάγεται την μη υποχρέωση τους να φορούν μάσκα.
Τα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν ως έχουν κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή τροποποίηση τους να συζητηθεί, το επόμενο διάστημα εντός πλαισίου ενός διαφορετικού πακέτου μέτρων.

Σκέρτσος: Από 1/7 θα εξαιρεθούν από το υποχρεωτικό self testing οι εμβολιασμένοι

Την εξαίρεση των εμβολιασμένων από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.
Αναφερόμενος στη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία, ο κ. Σκέρτσος, δήλωσε -μιλώντας στο Mega- πως «στις 19 του μηνός ολοκληρώνεται αυτή η συμφωνία και είχαμε μία δήλωση από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι αποχωρούν από τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ακουστεί.
Από κει και πέρα όμως επειδή η Πολιτεία θέλει να συνεχίσει αυτή την πετυχημένη πολιτική και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνομιλούμε κι έχουμε καλέσει σε διάλογο την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών την επόμενη Τετάρτη για να δούμε αν θέλουν να συνεχίσουν να τα παρέχουν, όσο αυτό μπορεί να γίνει.
Για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς είναι η υπηρεσία να παρέχεται στο σύνολο της επικράτειας.
Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο σύλλογος στην Αχαΐα έχει δηλώσει ότι σταματάει τη διάθεση. Για μας αυτό είναι πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε προφανώς ακάλυπτους τους πολίτες της Αχαΐας.
Έχουμε βρει άλλο τρόπο και θα διατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε σχολεία. Λύσεις και κανάλια διανομής υπάρχουν και το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η διάθεση στους δικαιούχους».

Τα νέα μέτρα

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τα νέα μέτρα που ισχύσει από 12/6 είναι τα εξής:
• Επεκτείνεται το ωράριο στο curfew (απαγόρευση κυκλοφορίας). Θα αρχίζει στη 1.30 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 05.00.
• Επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο δηλαδή 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
• Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές όπου υπάρχουν δύο ελεύθερες δίοδοι, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
• Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
• Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, θα επιτρέπονται μόνο όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στις περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
• Από τις 14/6 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
• Από τις 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού, με την τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων και στις λαϊκές αγορές πλέον η απόσταση εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης θα είναι ένα μέτρο.
• Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.
• Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.

Τα μέτρα για την είσοδο των τουριστών

Εν τω μεταξύ, η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων έχει αποφασίσει και δρομολογήσει μέτρα σχετικά με την είσοδο των τουριστών στη χώρα, ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:
• Η καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.
• Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας να γίνεται με το απαραίτητο PLF και αρνητικό τεστ.
• Να συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια και να χρησιμοποιείται αλγόριθμος ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.
• Ιδιαίτερα μέτρα θα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αυξηθεί το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.
• Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).
• Φέτος που η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τζανάκης: Όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιάζονται να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες

Υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία.
«Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος.
Κατά τη γνώμη μου η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα πρέπει να εφαρμοστεί.
Δεν λέω να τους ποινικοποιήσουμε, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάπου αλλού, όπου δε θα έχουν επαφή με το κοινωνικό σύνολο.
Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτοί είναι πάρα πολύ λίγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον Σκάι.

Σε χαμηλά τριψήφια νούμερα, τα κρούσματα

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα κορωνοϊού θα υποχωρήσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι αριθμοί θα είναι τέτοιοι που θα ταξινομήσουν τη χώρα στο πράσινο χρώμα, δηλαδή του πολύ χαμηλού κινδύνου, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο για τον τουρισμό.
Πρόσθεσε δε ότι η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: Στο γεγονός ότι μετά τις 15 Μαΐου άρχισε να εμβολιάζεται το ενεργό τμήμα του πληθυσμού, αυτό το οποίο συμβάλλει πολύ στη μεταδοτικότητα.

ΕΟΔΥ: 591 κρούσματα και 21 θάνατοι στις 12/6

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (12/6/2021) 591 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 414.636 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 31 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.395 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 21 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.405 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
242.JPG148.JPG

Στους 360 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 360 (64.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.560 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 116 (ημερήσια μεταβολή -2.52%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 124 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
333.JPG

518.JPG

253 κρούσματα Covid στην Αττική, 62 στη Θεσσαλονίκη

Τα περισσότερα κρούσματα από το σύνολο των 591, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 12/6/2021 έχει εκ νέου η Αττική.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία στο Λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 253 κρούσματα και μόλις 62 στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα συνεχίζεται η υποχώρηση των κρουσμάτων και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στην Αττική:

• Ανατολική Αττική 29
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 21
• Δυτική Αττική 16
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 35
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 85
• Νήσων —
• Νότιος Τομέας Αθήνας 38
• Πειραιάς 29
612.JPG

89.JPG710.JPG
kabyles15.JPGdiaspora15.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης