Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπακογιάννη: Δεν θέλουμε και δεν μας συμφέρει οριστική ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας

Μπακογιάννη: Δεν θέλουμε και δεν μας συμφέρει οριστική ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας
Προσδοκία από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan είναι να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση είπε η κα.Μπακογιάννη
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί την οριστική ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναφερόμενη στη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, επεσήμανε ότι προσδοκία είναι να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση έτσι ώστε να δημιουργηθεί και ένας δίαυλος επικοινωνίας.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στη συνάντηση Biden – Erdogan, η κα.Μπακογιάννη είπε πως «το Αφγανιστάν αποτελεί το πρώτο και ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο του Erdogan καθώς θα παρουσιάσει στον Biden το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων στη χώρα για την υπεράσπιση του αεροδρομίου και άλλων αναγκαίων υποδομών».
«Επίσης θα παρουσιάσει την τουρκική παρουσία στη Λιβύη ως εξισορροπητική της ρωσικής καθώς η Άγκυρα αποτελεί μια δύναμη νατοϊκή» είπε η κα.Μπακογιάννη, η οποία σχετικά με το θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, σημείωσε πως ο πρόεδρος Biden δεν μπορεί να κάνει πίσω στο θέμα αυτό, γιατί είναι δεσμευμένος και από το κοινοβούλιο των ΗΠΑ.

Δεν μας συμφέρει οριστική ρήξη

Πάντως, η κα.Μπακογιάννη ήταν ξεκάθαρη ως προς τη στόχευση της Αθήνας, αναφέροντας πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε οριστική ρήξη Τουρκίας – ΗΠΑ.
«Δεν μας συμφέρει.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την οποιαδήποτε επιρροή των ΗΠΑ ή της ΕΕ δεν συμφέρει την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι η πρώτη η οποία θα πληρώσει το μάρμαρο» τόνισε η κα.Μπακογιάννη, αναφέροντας πως προς όφελος της Ελλάδας είναι η Τουρκία να βρεθεί εντός ενός συγκεκριμένου γενικά αποδεκτού πλαισίου.
«Εάν από τη συνάντηση Biden – Erdogan προκύψει κάτι τέτοιο, θα είναι ένα μήνυμα θετικό και όχι αρνητικό για την Ελλάδα» είπε η κα.Μπακογιάννη, η οποία υπογράμμισε πως οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας πρέπει να περάσουν στη φάση της μη κρίσης.

Δεν πάμε με μεγάλο καλάθι

«Αυτό σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων, μείωση των εντάσεων, αναζήτηση συμφωνίας στο ονομαζόμενο χαμηλό πολιτικό επίπεδο, που είναι οι οικονομικές, πολιτικές δραστηριότητες που φέρουν πιο κοντά τους λαούς.
Θα πρέπει να περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι», τόνισε η κα. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι προσδοκία είναι «να υπάρξει χημεία μεταξύ Μητσοτάκη - Erdogan στη σημερινή τους συνάντηση η οποία θα οδηγήσει σε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα βασίζεται σε μια στοιχειώδη εμπιστοσύνη «ου αυτή έχει πλήρως χαθεί μεταξύ Ελλάδος –Τουρκίας και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».
«Δεν πάμε με κανένα μεγάλο καλάθι, δεν περιμένουμε κανένα κοσμοιστορικό αποτέλεσμα αλλά είναι η βάση μιας ομαλοποίησης των σχέσεων που είναι απολύτως αναγκαία.
Με τους Τούρκους πρέπει να μιλάμε, μπορεί να διαφωνούμε και να έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αλλά πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας», τόνισε η κα. Μπακογιάννη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης