Οικονομία

Η επιχειρηματολογία ότι έρχεται η καταστροφή εάν έρθει το 4ο κύμα Covid 19 είναι αστεία… τρομολαγνεία

Η επιχειρηματολογία ότι έρχεται η καταστροφή εάν έρθει το 4ο κύμα Covid 19 είναι αστεία… τρομολαγνεία
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και υπαναχώρησε από τον σχεδιασμό να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα
Σχετικά Άρθρα

Οι αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα έρθει η καταστροφή στην Ελλάδα και πολλές εταιρίες θα χρεοκοπήσουν… εάν χτυπήσει το 4ο κύμα κορωνοιού… αγγίζουν τα όρια της αστείας τρομολαγνείας.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και υπαναχώρησε από τον σχεδιασμό να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα, ένα μέτρο που πέραν από αντισυνταγματικό θα ποδοπατούσε την ατομική πρωτοβουλία και την ατομική κρίση.
Στον μεσαίωνα έκαιγαν τους ανθρώπους και στην Βόρεια Κορέα επιβάλλουν ποινές κάθειρξης 15 χρόνια εάν διακινούν… όχι ναρκωτικά αλλά pop μουσική.
Η επιχειρηματολογία λοιπόν περί καταστροφής είναι αστεία, στα όρια της γραφικότητας και χωρίς να θέλουμε να προσβάλλουμε τον υπουργό Ανάπτυξης που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον, θα ήταν πρέπον να αποφεύγονται τέτοιες αναφορές που εκθέτουν τόσο τον υπουργό όσο και την κυβέρνηση.

Γιατί είναι αστεία η επιχειρηματολογία;

1)Ήρθε το πρώτο κύμα, ήρθε το δεύτερο, ήρθε και το τρίτο και καταστροφή δεν είδαμε.
Όμως με το δημοσιονομικό έλλειμμα να εκτροχιάζεται και το χρέος να εκτοξεύεται είναι αλήθεια ότι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας έχουν δραματικά επιδεινωθεί.

2)Η κυβέρνηση επέλεξε τα λανθασμένα lockdowns και όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Σουηδίας που δεν επέβαλλε περιορισμούς τουλάχιστον στους νέους ανθρώπους και απέσυρε και πρόσφατα την χρήση μάσκας… οι σουηδοί τα κατάφεραν καλύτερα από ότι η Ελλάδα που έκλεισε την κοινωνία και την οικονομία τρεις φορές.

3)Το να επιχειρείς με επιχειρήματα καφενείου να πείσεις την κοινωνία να εμβολιαστεί και ταυτόχρονα να αφήνεις να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της υποχρεωτικότητας μόνο ζημία στην σοβαρότητα της εικόνας της κυβέρνησης προκαλεί.
Κανείς σοβαρός πολίτης δεν θα λάβει σοβαρά υπόψη την ακατάσχετη κινδυνολογία.

4)Ο υπουργός Ανάπτυξης καλό θα είναι να εστιάζει στους τομείς δράσεις του, που είναι η ανάπτυξη και ας εγκαταλείψει την ανούσια κινδυνολογία.
Ας δείξει ενδιαφέρον να ξεκολλήσει το Ελληνικό που από τις μπουλντόζες την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης από την ΝΔ, τον Ιούλιο του 2019… φθάσαμε Ιούνιο 2021 δηλαδή 2 χρόνια μετά και τίποτε δεν έχει ξεκινήσει στο Ελληνικό.

5)Η μόνη πραγματική μεταρρύθμιση που έγινε αυτό το διάστημα της 2ετίας αφορά τις τράπεζες και την εξυγίανση των τραπεζών, η συμμετοχή του κράτους ήταν καθοριστική και πρέπει να αναγνωριστεί.

6)Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πάγωσαν και όλοι περιμένουν το Ταμείο Ανάκαμψης… ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να διαψευστούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις εάν οι τράπεζες δεν συμμετάσχουν ενεργά και δεν μοχλεύσουν τα δάνεια και δεν συνεισφέρουν στην ανάταση της εθνικής οικονομίας.
Σε άλλο ρεπορτάζ αναλύουμε ότι από τις 700.000 επιχειρήσεις που αναζητούν δανεισμό… οι επιλέξιμες για τις τράπεζες είναι μόνο 33.000 μόλις το 5% των εταιριών… αυτό δεν ονομάζεται ανάπτυξη αλλά επικίνδυνη στασιμότητα.
Οι εταιρίες κύριε Άδωνι Γεωργιάδη δεν θα χρεοκοπήσουν από το 4ο κύμα κορωνοιού αλλά επειδή οι τράπεζες δεν τους χορηγούν δάνεια.

7)Υπάρχει και κάτι άλλο που το bankingnews το έχει αναδείξει εμφατικά.
Τι είναι αυτό;
Πολλές εταιρίες στην Ελλάδα είναι zombies company δηλαδή ουσιαστικά θνησιγενείς εταιρίες που επιβιώνουν από τις επιστρεπτέες και τα κεφάλαια που δεν έπρεπε να πάρουν από το κράτος.
Τα χρήματα που δίδονται τις συντηρούν αλλά όταν σταματήσουν τα χρήματα θα δούμε αύξηση χρεοκοπιών εταιριών.
Αυτό λειτουργεί με τον μηχανισμό του ετεροχρονισμού φάσης, δηλαδή όταν ανακάμπτει η οικονομία οι χρεοκοπίες εταιριών μπορεί να αυξάνονται.
Δεν έχουν οι χρεοκοπίες zombies company καμία σχέση τον κορωνοιό, αντιθέτως λόγω του covid 10 βοηθήθηκαν από το κράτος λανθασμένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης