Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ – ΗΠΑ: Πενταετές moratorium στο 17ετή «εμπορικό πόλεμο» για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing με το βλέμμα στην Κίνα

ΕΕ – ΗΠΑ: Πενταετές moratorium στο 17ετή «εμπορικό πόλεμο» για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing με το βλέμμα στην Κίνα
Αποφασίστηκε πενταετής ανακωχή, σύμφωνα με δήλωση της προέδρου Κομισιόν Ursula von der Leyen
Σχετικά Άρθρα

Λαμβάνει τέλος ο διάρκειας 17 ετών «εμπορικός πόλεμος» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, σχετικά με τις παράνομες επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing καθώς οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία ορόσημο, αποφασίζοντας μια πενταετή ανακωχή, διάστημα κατά το οποίο δεν θα ισχύουν οι εκατέρωθεν «τιμωρητικοί» δασμοί που έχει εφαρμόσει η μία πλευρά στα προϊόντα της άλλης, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
Όπως έκανε γνωστό με δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η συνάντηση κορυφής που πραγματοποίησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, ξεκίνησε με μια σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση με τα αεροσκάφη.
«Αυτή η εξέλιξη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, γιατί μετακινούμαστε από τις δικαστικές διαμάχες στη συνεργασία -μετά από 17 χρόνια διενέξεων», αναφέρεται στη δήλωσή της.
Η επιτετραμμένη των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΥ)  Katherine Tai, από τη μεριά της δήλωσε ότι η σημερινή ανακοίνωση, επιλύει μια μακροχρόνια εμπορική διαμάχη στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης.
«Αντί να αντιδικούμε με έναν από τους στενότερους συμμάχους μας, τελικά συμπορευόμαστε ενάντια στην κοινή απειλή», προσέθεσε, με σαφή αναφορά στην Κίνα.

Γνωμοδότηση ΠΟΥ - Δασμοί

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε γνωμοδοτήσει ότι και οι δύο πλευρές είχαν παρανομήσει και είχε δώσει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισ. δολαρίων και αντίστοιχα στις Βρυξέλλες να δασμολογήσουν τις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών αξίας 4 δισ. δολαρίων.
Η κυβέρνηση Trump προχώρησε με την εφαρμογή των δασμών σε προϊόντα όπως το γαλλικό κρασί
και ακολούθησε η Ε.Ε., επιβάλλοντας δασμούς σε προϊόντα όπως οι μηχανές Harley-Davidson και το αμερικανικό bourbon.

Τεχνολογία και εμπόριο

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προτίθενται να συμφωνήσουν για να συνεργαστούν στο εμπόριο και στην τεχνολογία όπως με την κατάρτιση ανταγωνιστικών προτύπων και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στο εμπόριο.  
Επί του παρόντος δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με τους δασμούς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Trump στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, από την Ε.Ε., ένα μέτρο όμως που ισχύει για τις εισαγωγές των βασικών μετάλλων και από άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης