Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Άνοδο περιμέναμε λόγω των ΗΠΑ και της Ευρώπης και τελικά είδαμε μία σημαντική διόρθωση. Πιέστηκαν τράπεζες, αλλά και συνολικά μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο τζίρος χαμηλός και στην πτώση σήμερα, όπως και στις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Μάλλον ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών ήταν η σημερινή, παρά κάτι ανησυχητικό. Το ανησυχητικό για τη στήλη έρχεται από όσα είπε ο κ.Βακάκης στη γενική συνέλευση της Jumbo και είναι ένα γενικό σχόλιο για την κατάσταση την οποία βιώνει ο πλανήτης. Κατά τα λοιπά το -0,78% του γενικού δείκτη μας έστειλε στις 920 μονάδες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Το καμπανάκι για την τροφοδοτική αλυσίδα και το κόστος μεταφοράς έκρουσε ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος της Jumbo. Είναι τεράστιο θέμα και έχει υποτιμηθεί. Ήταν ο δεύτερος επιχειρηματίας που σήμερα τόνισε το ίδιο θέμα και το άκουσε η στήλη. Θα πρέπει να το δούμε πιο προσεκτικά.

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και μεγάλες επενδύσεις. Το κόστος μεταφοράς έχει πάει στα ύψη και κάποιες εταιρείες δε κάνουν παραγγελίες. Φανταστείτε κάποιον να χτίζει σπίτι και να πληρώνει 60% παραπάνω μόνο στα σίδερα.

Η Jumbo πάει καλά σε πωλήσεις είπε ο κ.Βακάκης αλλά μέχρι να έχει stock. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες ακόμα και σε άλλους κλάδους. Ακόμα και τα συμβόλαια που είχε κάνει η Jumbo για τη μεταφορά, δεν μπορούν να τηρηθούν στο ακέραιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ήταν μία λούτρινη αρκούδα που πουλιόταν 50 ευρώ και τώρα θα πρέπει να πουληθεί 200 ευρώ.

ΑΛΦΑ: Η πορεία της στο ταμπλό χθες μας ανησύχησε κάπως, αλλά σήμερα παρά τις όποιες πιέσεις και διακυμάνσεις θεωρούμε πως δε θα αλλάξει ο στόχος για την τιμή διάθεσης. Νομίζουμε πως θα είναι γύρω στο 1 ευρώ που έχει προεξοφλήσει κατά την άποψή μας το ΧΑ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απώλειες για όλες τις συστημικές πλην Eurobank που έκλεισε με μικρή άνοδο. Η Πειραιώς έχασε πάνω από 3% και η άλλες πάνω από 2%.

ΟΛΠ: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και πολλά έγιναν στο ξεκίνημα. Αν και πήγε μέχρι τα 20,60 ευρώ δηλαδή στο +3% έκλεισε τελικά αμετάβλητη στα 20 ευρώ.

ΟΛΘ: Περιμένουμε τη δημόσια πρόταση, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε την τιμή που αγόρασε το ποσοστό ο όμιλος Σαββίδη. Πάντως η μετοχή δε θα φύγει από το ΧΑ και η δημόσια πρόταση θα είναι ένα «μαξιλαράκι». Η μετοχή είναι σε υψηλότερα επίπεδα, λίγο, από εκείνα που είχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και πάνω σε σημαντική αντίσταση. Έχει γενική συνέλευση στις 23 Ιουνίου και μετά θα κόψει το μέρισμα (1,42 ευρώ μικτό). Καλή η εικόνα της μετοχής με την τιμή να πηγαίνει στα 28,80 ευρώ και στο +3,60%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με μικρό όγκο στο -8,05% και στα 1,5080 ευρώ. Θα λέγαμε πως τεχνικά ήταν σε ένα κρίσιμο σημείο, δεν έσπασε την αντίσταση και γύρισε κάπως χαμηλότερα.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: Καλή η εικόνα από τη Fourlis με άνοδο 1,37% και από ΟΤΕ με άνοδο 1,16%. Με μικρή άνοδο έκλεισε και η Jumbo και ακόμα μικρότερη, Eurobank, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ.

ΔΡΟΜΕΑΣ (απάντηση): Ο Ιωάννης Παπαπαναγιώτου έχει αποχωρήσει από την εταιρεία, άρα δεν είναι υπόχρεο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανακοινώνει κάθε του πώληση, αλλά όταν περάσει κάποια όρια. Έπεσε κάτω από το 25% με πώληση 25 χιλ. μετοχών και το ανακοίνωσε. Στον ισολογισμό του 2020 αναφέρεται πως είχε 25,813% και με την τελευταία ανακοίνωση έχει 24,97%. Άρα δεν έχει πουλήσει μόνο 25 χιλ. μετοχές αλλά περίπου 300 χιλ. μετοχές. Απλά υπόχρεος για ανακοίνωση ήταν μόλις έπεσε κάτω από 25%.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Νέα ανοδική σήμερα και η αποτίμηση πλέον στα 10,4 εκατ. ευρώ.

EPSILON NET: Στα 107 εκατ. ευρώ η δική της αποτίμηση.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Ανοδικός από το ξεκίνημα και έκλεισε στα υψηλά ημέρας σχεδόν και στο +4,20%.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Στα 1,95 ευρώ και πάει να κάνει το… άλμα.

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Φαίνεται σε κάποιους δεν άρεσε η άνοδος και βάλθηκαν να την πάνε χαμηλότερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης