Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Βακάκης (Jumbo): Κίνδυνος να είναι χαμένη χρονιά το 2021 και ίσως και το 2022

tags :
Βακάκης (Jumbo): Κίνδυνος να είναι χαμένη χρονιά το 2021 και ίσως και το 2022
Καμπανάκι από την αύξηση του μεταφορικού κόστους και τη διατάραξη της τροφοδοτικής αλυσίδας από τον Mr Jumbo – Περιορισμένο το stock της εταιρείας
Σχετικά Άρθρα

Η παράταση της πανδημίας δυστυχώς δημιουργεί το υπόβαθρο και το 2021 και ίσως και το 2022 να μιλάμε για συνέχιση των χαμένων χρονιών, είπε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
Όπως σημείωσε, η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί, από τις παρεμβάσεις που γίνονται για να περιοριστούν τα δεινά της πανδημίας.
Έχουμε σοβαρότερες παρενέργειες, είπε ο κ.Βακάκης και δήλωσε πως η εταιρεία έχει σταματήσει να αγοράζει προϊόντα, γιατί δεν μπορεί να μετακυλίσει ένα κόστος 100% ή και 300% παραπάνω στον καταναλωτή.
Έτσι ενώ οι πωλήσεις πάνε καλά δε ξέρει μέχρι πότε θα κρατήσει το stock.
Υπάρχει ανατίμηση πρώτων υλών, κάτι το οποίο οι κεντρικές τράπεζες λένε ότι είναι παροδικό, αλλά οι δικές μας εκτιμήσεις λένε ότι δε θα είναι τόσο παροδικό, ανέφερε ο κ.Βακάκης.
Το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Ασία έχει πρακτικά δεκαπλασιαστεί, δημιουργώντας συνθήκες πρωτόγνωρες για την ισορροπία της αγοράς και αυτές τις συνθήκες εμείς δε βλέπουμε να ομαλοποιούνται με βάση τις δικές μας προσδοκίες.
Η Jumbo είχε κάνει συμβόλαια σταθερού κόστους μεταφοράς, αλλά ήρθε η μεγάλη ανισορροπία στην αγορά και δεν μπορούν να τα τιμήσουν με τον τρόπο που είχε συμφωνήσει η άλλη πλευρά.
«Πιστεύουμε πως θα γίνει, αλλά όχι με τους αρχικούς όρους», ανέφερε ο πρόεδρος της Jumbo.
Την Ασία δεν μπορεί να την υποκαταστήσει κάποια χώρα ώστε να έρθει η ισορροπία.
Πρακτικά η εταιρεία είναι μπροστά σε πρωτόγνωρες εμπειρίες που επιτάσσουν νέα στρατηγική, χωρίς αυτή να αλλοιώσει την έννοια του Jumbo.
Ωστόσο, έχει την οικονομική ευρωστία για να αντέξει και ακόμα μεγαλύτερες κρίσης.
«Καλούμαστε να γίνουμε πιο δημιουργικοί μέχρι να ομαλοποιηθεί η τροφοδοτική αλυσίδα μετά τα βίαια σκαμπανεβάσματα που βιώνουμε.
Θα έπρεπε να είναι κάποιος μάντης και εμείς δεν είμαστε.
Λειτουργούμε με βάση τι εισπράττουμε καθημερινά.
Η αίσθηση που έχω εγώ είναι ότι δυστυχώς η αρρυθμία δημιουργεί προϋποθέσεις για χαμένη χρονιά το 2021 και το 2022», τόνισε με έμφαση ο κ.Βακάκης.
Πιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της απορρύθμισης θα εξαρτηθεί από πολλές μεταβλητές, που τώρα δεν μπορούν να κοστολογηθούν.
Η στρατηγική της Jumbo είναι ότι για τις χαμένες χρονιές ο επενδυτής θα πρέπει να λαμβάνει σταθερό μέρισμα, ώστε από τη μία να συν-υποφέρει και από την άλλη να μη δημιουργείται τάση φυγής από τη γενική προσπάθεια που καταβάλει ο όμιλος.
Για την τρέχουσα χρήση και με τη μορφή προμερίσματος η πρόθεση της διοίκησης είναι εντός του Ιουλίου να καταβάλλει το αντίστοιχο μέρισμα με αυτό που είχε δώσει το 2019.
Είναι μία πράξη εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των επενδυτών στη συγκεκριμένη προσπάθεια.
Πέραν αυτού, τίποτε άλλο, είπε ο κ.Βακάκης.
«Η πραγματικότητα είναι βλέποντας και κάνοντας.
Υπάρχει προσδοκία ότι τα πληθωριστικά φαινόμενα είναι λόγω της αρρυθμίας, αλλά εγώ προσωπικά, δε το βλέπω.
Θα εξορθολογιστούν σε ένα σημείο, αλλά υψηλότερο από το σημείο που προϋπήρχε και αυτό έμμεσα σημαίνει πληθωρισμός», σημείωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης.
Η Jumbo διατηρεί υψηλή ρευστότητα και το έκανε από πριν ξεσπάσει η πανδημία, για να προλάβει τέτοιες καταστάσεις.
Αναφορικά με τη γενική συνέλευση, εγκρίθηκαν όλα τα θέματα από μετόχους που εκπροσωπούσαν το 80,36% του συνόλου των μετοχών.
Η Jumbo έχει φρενάρει το άνοιγμα νέων καταστημάτων μέχρι να μπορέσουν οι αποθήκες να επανέλθουν στην κανονικότητα, να υπάρξει δηλαδή εξομάλυνση της αγοράς..

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης