Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Θετική υποδοχή για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου από το Ταμείο Ανάκαμψης – Η προσφορά υπερκαλύφθηκε 7 φορές

Κομισιόν: Θετική υποδοχή για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου από το Ταμείο Ανάκαμψης – Η προσφορά υπερκαλύφθηκε 7 φορές

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έκδοση συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό ιστορικά σε μία μόνο έκδοση κρατικών ομολόγων

Σχετικά Άρθρα

Άντλησε τα πρώτα κονδύλια για το πρόγραμμα ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης από την πανδημία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν μέσω μίας έκδοσης χρέους που συγκένρωσε σημαντικό επσυνδυτικό ενδιαφέρον και υπερκαλύφθηκα ενώ ταυτόχρονα δτατύπωσε τη δέσμευσή της ότι τα χρήματα θα δαπανηθούν σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια που πρόκειται να εγκριθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα το Reuters την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen επιβεβαίωσε τη δημοπράτηση 10ετών ομολόγων αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια κοινοπρακτική έκδοση στην οποία η προσφορά υπερκαλύφθηκε επτά φορές.
Στην ανακοίνωση Επιτροπή επισήμανε επρόκειτο για τη μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει η ΕΕ σε μία μόνο έκδοση.

Εθνικά σχέδια

Οι πόροι από την έκδοση του 10εττούς τίτλου και από άλλες δύο που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα κατεθυνθούν με τη μορφή της προχρηματοδότηση στα κράτη με βάση τα σχέδια που έχουν καταθέσει για την ανάκαμψη των οικονομιών με βάση του άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού και της «πράσινης» μετάβασης/
Η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει την αξιολόγησή της για τα σχέδια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου, την Ελλάδα και τη Δανία την Πέμπτη 17 Ιουνίου και το Λουξεμβούργο την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2021, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες αξιολογήσεις την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη von der Leyen, οι οποία πρόσθεσε ότι θα επισκεφτεί τις ενδιαφερόμενες χώρες.
 

Οι άξονες και η εφαρμογή

Η Επιτροπή σκοπεύει να δανειστεί περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα το 2021 για τη χρηματοδότηση «πράσινου» μετασχηματισμού της ευρωπαική οικονομίας που θα βοηθήσει την Ευρώπη έχει μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050 και ταυτόχρονα να προετοιμασθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
«Πρέπει να επενδύσουμε σωστά αυτά τα χρήματα για να τα αξιοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο ...
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά σχέδια είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η von der Leyen.
«Γνωρίζουμε ότι στα χαρτιά είναι συμβατά τα σχέδια, (αλλά) πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση αυτών των φιλόδοξων στόχων και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι η εν λόγω εφαρμογή είναι αυστηρή», δήλωσε.

Ποιοι αγόρασαν

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Johannes Hahn ο οποίος ήταν επίσης παρών, στη συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι πάνω από το 50% των ομολόγων αξιολόγησης AAA που πωλήθηκαν την Τρίτη 15 Ιουνίου σε επενδυτές στην ΕΕ των 27 κρατών και περίπου 13% σε επενδυτές από την την Ασία και την Αμερική.
Είπε ότι περίπου το 25% των επενδυτών ήταν κεντρικές τράπεζες, το 37% αγοράστηκε από διαχειριστές κεφαλαίων και το 11% από ασφαλιστικά funds.
«Καταφέραμε πραγματικά να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές, κάτι που σαφώς ήταν ο στόχος μας και είμαι χαρούμενος για αυτήν τη διάρθρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Hahn.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης