Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιο είναι το fund Serengeti και οι εξωφρενικές… αμοιβές που εισπράττει η Ιntrum

Ποιο είναι το fund Serengeti και οι εξωφρενικές… αμοιβές που εισπράττει η Ιntrum
H Ιntrum και το Serengeti Fund απέκτησαν το 49% και 2% αντιστοιχα των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξασφάλισης (mezzazine και junior notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ΝPE Sunrise I,
Σχετικά Άρθρα

To βραβευμένο ως το καλύτερο distressed Dept hedge fund της Βόρειας Αμερικής, το Serengeti Asset Management, είναι ο συνεταίρος της Intrum στην εξαγορά της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων Sunrise I.
H Ιntrum και το Serengeti Fund απέκτησαν το 49% και 2% αντιστοιχα των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξασφάλισης (mezzazine και junior notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ΝPE Sunrise I, συνολικής μεικτής αξίας 7,2 δισ. ευρώ.
To fund Serengeti δεν είναι νέο στην Ελλάδα καθώς το Orasis Fund ( κ. George Elliott ) τους έφερε στην Ελλάδα από το 2012 και έκτοτε έχουν τοποθετηθεί σε μια σειρά επενδύσεις, όπως ομόλογα, μετοχές ελληνικών εταιρειών και πρόσφατα κόκκινα δάνεια.
Επικεφαλής του Fund, το οποίο δραστηριοποιείται σε εξειδικευμένες ( niche ) επενδύσεις στον τομέαα των δανείων, είναι ο κ. Joseph Lanasa ο οποίος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες τόσο σε εισηγμένες εταιρείες όσο και στον χώρο των κόκκινων δανείων.
Συγκεκριμένα, το Serengeti κατέγραψε σημαντικά κέρδη από την άνοδο των ελληνικών ομολόγων επι της κυβερνήσεως Σαμαρά και αργότερα μαζί με το Orasis Fund επένδυσαν στην Ευρωπαϊκή Πίστη, όπου κατέχουν το 8% μαζί με ένα ακόμα fund.
Αργότερα, το Serengeti προχώρησε στην εξαγορά δανείων επτά ελληνικών Δήμων τα οποία πωλήθηκαν πρόσφατα στην Τράπεζα Optima.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εξαγοραστεί και τα Δάνεια του Δήμου Αθηναίων τα οποία αποπληρώθηκαν.
Η νέα επένδυση στην τιτλοποίηση Sunrise I προσφέρει υψηλές αποδόσεις καθώς οι ομολογίες των περίπου 205.000 δανείων διαθέτουν επιτόκιο 7% - 9% ενω η συναλλαγή αντιστοιχεί σε περίπου 34% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου., όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι υψηλές προμήθειες και αμοιβές της Ιntrum

Η εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Ιntrum hellas ( κ. Γ. Γεωργακόπουλος ) του Σουηδικού ομίλου Ιntrum ( η οποία ανήκει κατά 20% στην Πειραιώς ) εξαγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς, την μονάδα διαχείρισης δανείων έναντι 410 εκατ. ευρώ και έκτοτε απολαμβάνει τις υψηλότερες προμήθειες διαχείρισης μεταξύ όλων των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία για την χρήση του 2019 ( Deloitte ) η Ιntrum Ηellas με έσοδα 49 εκατ. ευρώ εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 32,9 εκατ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο, το 2019 η DoValue Greece ειχε έσοδα 44,1 εκατ. ευρώ και εμφάνισε Ebidta 5,8 εκατ. ευρώ, ενω η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου, η Cepal είχε έσοδα 22,2 εκατ. ευρώ και εμφάνισε αρνητικό Ebidta 3,4 εκατ ευρώ.
Το 2020, τα έσοδα της Intrum από την Piraeus SNF Designated και τις τιτλοποιήσεις VEGA I -II – III και Phoenix ανήλθαν σε 165,4 εκατ. ευρώ έναντι 49 εκατ. ευρώ το 2019.
Οι αμοιβές και τα έξοδα διαχείρισης δανείων, σύμφωνα με τον ισολογισμό της Ιntrum, ήταν τετραπλάσιες έναντι του 2019 καθώς διαμορφώθηκαν σε 44,7 εκατ. ευρώ από 11,6 εκατ. ευρώ το 2019.
Τα λειτουργικά κέρδη της Intrum ανήλθαν σε 94,9 εκατ. ευρώ από 32,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 52,7 εκατ. ευρώ από 19,2 εκατ. ευρώ το 2019.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης