Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed (HΠΑ): Στα 11,2 τρισ. δολ. ή στο μισό ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το εταιρικό χρέος το Μάιο

Fed (HΠΑ): Στα 11,2 τρισ. δολ. ή στο μισό ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το εταιρικό χρέος το Μάιο

Πότε θα καταστούν νάρκη οι ομολογιακές εκδόσεις στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με την κεντρική  τράπεζα

Σχετικά Άρθρα

Για τον κίνδυνο ενεργοποίησης μιας «βόμβας» εταιρικού χρέους κάνει λόγο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε report της το οποίο επικαλείται δημοσίευμα των New York Times την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
Στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πριν από την κρίσης της πανδημίας, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δανείζονταν τα μέγιστα με χαμηλά επιτόκια.
Την ίδια ώρα όταν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19 οδήγησαν σε ύφεση την ύφεση την οικονομική δραστηριότητα, η τάση επέκτασης του εταιρικου΄χρέους όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Χαμηλά επιτόκια – εκδόσεις ομολόγων

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, τα επιτόκια του εταιρικού χρέους υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, πυροδοτώντας νέο κύμα ομολογιακών εκδόσεων.
Οι επιχειρήσεις, εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, εξέδωσαν ομόλογα αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων πέρυσι στις ΗΠΑ, περίπου 600 δισ. δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό τους, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το συνολικό χρέος τους κυμάνθηκε στα 11,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Fereral Reserve, σχεδόν το ήμισυ του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας ή της συνολιικής αξίας των ομολόγων του αμερικανικου΄δημοσίου.

Χρεοκοπίες

Τα χρήματα που αντλήθηκαν από τις ομολογιακές εκδόσεις βοήθησαν όλους τους κλάδους, όπως κρουαζιέρας, αερομεταφορών και ψυχαγωγίας, να αντεπεξέλθουν στη δίνη της πανδημίας και να καλύψουν μέρος από τα χαμένα τους έσοδα.
Επίσης, έδωσαν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πάλευαν να επιβιώσουν πριν από την πανδημία να αποφύγουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας εκδίδοντας νέο μακροπρόθεσμο χρέος.

Eπιχειρήσεις – ζόμπι

Ωστόσο, δεν θεωρούν όλοι ότι θα αποβεί θετικό για την οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δημιουργήσει επιχειρήσεις – «ζόμπι» που κατάφεραν να αναχρηματοδοτήσουν με τόσο εύκολο τρόπο το χρέος τους.
Ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, εκτιμά ότι τα σταθερά χαμηλά επιτόκια κρατούν απλά ζωντανές μη παραγωγικές επιχειρήσεις, που ουσιαστικά μειώνουν το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

O ρόλος της Fed

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δεχθούν αυτά τα χαμηλά επιτόκια στα εταιρικά ομόλογα όχι λόγω των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών προοπτικών για την οικονομία αλλά επειδή πιστεύουν ότι η δραστική απάντηση της Federal Reserve στην πανδημία μπορεί να επαναληφθεί και σε μελλοντικές περιόδους ύφεσης.

Στην .. επόμενη ύφεση

Ο Scott Kimball διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BMO Global Asset Management, δεν θεωρεί ότι το υπέρογκο αυτό χρέος θα είναι πρόβλημα σε βραχυπρόθε
σμο ορίζοντα.
Ομως, θα αρχίσει να δημιουργεί «πονοκέφαλο» για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές σε μερικά χρόνια όταν οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να προβληματίζονται πώς θα αναχρηματοδοτήσουν μέρος των ομολόγων που εξέδωσαν πρόσφατα.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «στην επόμενη ύφεση, τότε θα υπάρξει μείζον πρόβλημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης