Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύγκρουση... κορυφής στη Βουλή - Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό θέτει κανόνες στη ζούγκλα - Βέλη κατά συνδικαλιστών - Τσίπρας: Εκτίθεστε, εσείς και οι εντολοδόχοι σας

Σύγκρουση... κορυφής στη Βουλή - Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό θέτει κανόνες στη ζούγκλα - Βέλη κατά συνδικαλιστών - Τσίπρας: Εκτίθεστε, εσείς και οι εντολοδόχοι σας
Ο πρωθυπουργός κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Του εργασιακού νομοσχεδίου και των διατάξεων του υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να του ασκεί σκληρή κριτική τόσο για το ίδιο το νομοσχέδιο όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οικοδομείται ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, ενώ έκανε λόγο για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη. Επιπλέον εκτόξευσε τα βέλη του κατά των συνδικαλιστών κάνοντας ειδική αναφορά στις απεργίες και στα προβλήματα που προκαλούνται στην καθημερινότητα των πολιτών.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά».
Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη για προσπάθεια φίμωσης της φωνής της κοινωνίας, ενώ δεν δίστασε να κάνει ειδική αναφορά και στο εμβόλιο της AstraZeneca, με αφορμή τις τελευταίες συστάσεις των επιστημόνων.
Ο ίδιος δεν δίστασε να μιλήσει και για... ξεστοκάρισμα μίσους της κυβέρνησης απέναντι στους νέους.

Μητσοτάκης: Κανόνες στη ζούγκλα

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οικοδομείται ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, ενώ έκανε λόγο για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη.
Αφού αναφέρθηκε στις απεργίες αλλά και στα προβλήματα που προκαλούνται στην καθημερινότητα των πολιτών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο νέος νόμος «θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα» ενώ συμπλήρωσε ότι δημιουργείται «ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι εισάγεται η σύμβαση για την ασφάλεια στην εργασία και για την αντιμετώπιση της βίας στην εργασία.
«Δέκα τολμηρές τομές που θωρακίζουν τους εργαζόμενους που κάνουν διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη.
Είναι τομές που βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αφού έτσι όπως είπε θα χτυπιέται η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αφού οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.
«Καταργείται κάθε αυθαιρεσία από κάθε πλευρά» είπε και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, τώρα γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τη μεταρρύθμιση αυτή πλαισιώνει η Επιθεώρηση Εργασίας, που θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας στα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με δεδουλευμένα και άδειες, ενώ τόνισε ότι με τη νέα δομή «θα σπάσουν κάποια παραμάγαζα».
«Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να διευθετεί τον χώρο δουλειάς του.
Αν το επιθυμεί, θα μπορεί να εργάζεται δύο ώρες περισσότερο για να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Η... αδικία με τους εργατοτεχνίτες

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους.
Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία.
Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

Οι κινητοποιήσεις και οι συνδικαλιστές

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους συνδικαλιστές.
Όπως είπε με το νέο νόμο υπάρχουν δικλείδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων αλλά και έχει και πρόνοιες έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων.
Όταν μια απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με την σφραγίδα δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου.
Στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας, είπε, ενώ τόνισε ότι οι ίδιες οι κινητοποιήσεις θα γίνονται με την συμμετοχή των εργαζόμενων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Την προηγούμενη εβδομάδα η συμμετοχή στις απεργίες των ΜΜΜ ήταν από 10 – 20% αν και ταλαιπωρήθηκαν χιλιάδες πολίτες. Τελικά αν και η απεργία ήταν κατά της κυβέρνηση εξελίχθηκε εις βάρος των πολιτών», είπε σχετικά.

«Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό»

«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό.
Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».
«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».

Άδεια πατρότητας

«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια.
«Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Η τηλεργασία

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης.
Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου.
Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα.
Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες.
Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων.
Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Η προστασία του εργαζομένου

«Η αντίληψη, που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο, ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα για αυτό και προσθέτουμε 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στον συνδικαλισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό ενώ κάποιοι άλλοι φέουδο κομματικό.
Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, όχι όμως ασυλία.
Να συμφωνήσουμε στα βασικά, οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές»

Μύθος η κατάργηση του 8ώρου

Ο πρωθυπουργός απάντησε στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν:
Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο.
Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επίθεση στην Φώφη Γεννηματά

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του ασκώντας σκληρή κριτική στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Είχα την εντύπωση ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα», είπε «και όχι εσάς».

Σκληρή κριτική από Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Δεν είστε σε θέση, κ. Μητσοτάκη, να φιμώσετε τη φωνή της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «εκτίθεστε και εσείς και οι εντολοδοχοί σας.
Δεν είναι εύκολο το 2021 να κρύψεις τις σκληρές αλήθειες».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μάταιο κόπο» της κυβέρνησης «να φιμώσει όσους λένε την αλήθεια για να την κρύψετε.
Πώς θα κρύψετε σε 100.000 οικογένειες ότι επιλέξατε αυτήν την χρονιά να απλώσετε ένα συρματόπλεγμα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «πως μπορείτε να κρύψετε ότι αυτή τη χρονιά, εσείς δεν προχωρήσατε σε καμία ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων;».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον «αρχιερέα του λαϊκισμού και του φαρισαϊσμού» ενώ για τη ΝΔ είπε ότι είναι «ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά και ηθικά. Ένα κόμμα στρατηγικός κακοπληρωτής».

Το... μίσος για τη νέα γενιά και το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για μίσος απέναντι στη νέα γενιά.
«Δεν μπορεί να κρυφθεί ο φόβος ακόμα και το μίσος σας απέναντι στη νέα γενιά.
Θα αυξηθεί και πάλι το brain drain.
Δεν τους επιτρέπετε να φτιάξουν τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «αυτό που κάνετε είναι το εξής, ξεστοκάρετε όλο το μίσος σας απέναντι στους νέους.
Τους υποχρεώσατε ακόμα και να κάνουν ένα εμβόλιο, για το οποίο όλη η ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα είχε ενστάσεις».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν τόλμησα να πω αυτή την αλήθεια, μου επιτεθήκατε με όλα τα αήθη μέσα που διαθέτετε.
Ακόμα και στο κρίσιμο αυτό θέμα, σας ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία».


«Άθλιο το εργασιακό νομοσχέδιο»

Όσον αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε άθλιο.
«Όλες οι δημοσκοπήσεις αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι βλέπουν αρνητικά το νομοσχέδιο.
Απαξιώνετε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα τα σωματεία, όλους τους συνδικαλιστές.
Όλοι κινούνται με σκοτεινά κριτήρια;» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «είναι καιρός οι δημοκρατικοί πολίτες να δουν τα πράγματα κατάματα.
Φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ξεχρεώνει γραμμάτια σε αυτούς που τη στήριξαν και τη στηρίζουν.
«Το αμαρτωλο παρελθόν σας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις σας» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «Που είναι οι υποσχέσεις σας για τη μεσαία τάξη;
Που είναι οι καλοπληρωμένες δουλειές;
Που είναι η ανάπτυξη;
Μπήκαμε σε ύφεση πριν από την πανδημία. 
Βαδίζετε συστηματικά προς τα πίσω, στην ίδια αντίληψη του χθες.
Σαν να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του φιλευλευθερισμού.
Καταργείτε το 8ωρο, διαλύετε την Επιθεώρηση Εργασίας».

Περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, καμία προστασία

Επίσης, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα στην πανδημία βρήκε την ευκαιρία να θεσπίσει την εκ περιτροπής εργασία, να μειώσει το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα στους εργαζόμενους σε αναστολή.
«Η αλήθεια είναι περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή και καμία προστασία.
Μέσα σε 2 χρόνια καταργήσατε ότι θετικό είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό καθεστώς μνημονίων» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «νομιμοποιεί τα σπαστά ωράρια και προσπαθεί να πείσει ότι αυτό είναι εγγύηση για 9 στους 10 εργαζόμενους.
Αλλά είναι για το 1% της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να έχει την ιδιοκτησία της χώρας».

H αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η ανίστροφη μέτρηση για τη πιο διχαστική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης έχει αρχίσει.
«Έχει βαθιά επίγνωση αυτός ο τόπος, υπάρχει ιστορική συνείδηση.
Όταν οι κυβερνήσεις έρχονται σε σύγκρουση με την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, οι μέρες της είναι μετρημένες» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δευτερολογίες

Η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκε και κατά τις δευτερολογίες επί του εργασιακού νομοσχέδιου.
Αρχικά, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του εν μέσω της πανδημίας.
«Δεν έχετε πει ούτε μια θετική κουβέντα για την επιχείρηση "Ελευθερία".
Και σήμερα ακόμα που μιλάμε πρωτοκλασάτα στελέχη σας υπονομεύουν τη διαδικασία του εμβολιασμού» είπε και αναφέρθηκε στον Παύλο Πολάκη «ο οποίος ευθέως αμφισβητεί τα εμβόλια».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αποκηρύξει τις δηλώσεις Πολάκη.
«Έτσι στηρίζετε την προσπάθεια κ.Τσίπρα;
Και λέτε ότι βάζετε πλάτη...
Να αποκηρύξετε τις δηλώσεις του κ.Πολάκη» τόνισε μεταξύ άλλων.
Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η αντίστροφη μέτρηση για μια κυβέρνηση αρχίζει από την ημέρα της εκλογής της» ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης