Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συνάντηση Biden και Putin στη Γενεύη - Δύο ώρες διήρκεσε το α' μέρος - Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Η συνάντηση Biden και Putin στη Γενεύη - Δύο ώρες διήρκεσε το α' μέρος - Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι οι συνομιλίες της «στενής σύνθεσης» θα διαρκούσε μία ώρα και ένα τέταρτο

Σχετικά Άρθρα
Περισσότερο από το αναμενόμενο διήρκησε το πρώτο μέρος της συνάντησης στη Γενεύη, των ηγετών των ΗΠΑ, Joe Biden, και της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ειδικότερα, οι συνομιλίες της «στενής σύνθεσης» διήρκησε δύο ώρες αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε μία ώρα και ένα τέταρτο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, αλλά και ο Ρώσος ομόλογος του, Sergei Lavrov.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση στη Γενεύη προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ τους και παραπέμπουν στις ψυχροπολεμικές συνθήκες περασμένων δεκαετιών.
Με τον Biden να έχει χαρακτηρίσει τον Putin «δολοφόνο», με τον Ρώσο πρόεδρο να προειδοποιεί ότι «όποιος απειλήσει να δαγκώσει τη Ρωσία, θα του σπάσουμε τα δόντια» και με τις δύο πλευρές να έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, θα μπορούσε κανείς να πει πως ακόμα και η πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο προέδρων είναι επίτευγμα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν χαμηλές προσδοκίες για τo κατά πόσο θα υπάρξουν απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα από τις επαφές Biden – Putin, ιδιαίτερα από τη στιγμή που και το Κρεμλίνο διεμήνυσε πως μπορεί να είναι χρήσιμες οι συνομιλίες, αλλά είναι απίθανο να υπάρξουν συμφωνίες.
Από την πλευρά του προέδρου Biden αναφέρεται πως δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα από τις συνομιλίες, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και 4 με 5 ώρες.
Ωστόσο, πολλοί κάνουν λόγο για μια ιστορική συνάντηση, που παραπέμπει στις εποχές των συγκρούσεων ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης.
Σημειώνεται πως με το πέρας της συνάντησης, οι δύο πρόεδροι θα κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, γεγονός που από μόνο του έρχεται να επιβεβαιώσει το βαρύ κλίμα μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας.



Τα πρώτα λόγια

Putin και Biden χαιρετήθηκαν μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας να ευχαριστεί τον Αμερικανό ομόλογό του, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθούν.
«Κύριε πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία της σημερινής συνάντησης.
Γνωρίζω ότι έχετε ένα ταξίδι και πολλή δουλειά», υπογράμμισε ο Putin απευθυνόμενος στον Biden.
Με τη σειρά του, ο Biden τόνισε πως σήμερα θα εξεταστεί εάν Ρωσία και ΗΠΑ έχουν κοινά συμφέροντα και μπορούν να συνεργαστούν, με τον Putin να απαντά πως υπάρχουν πολλά ζητήματα στις αμερικανορωσικές σχέσεις.
«Θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε πού έχουμε αμοιβαία συμφέροντα, πού μπορούμε να συνεργαστούμε και πού δεν το κάνουμε, να δημιουργήσουμε ένα προβλέψιμο και ορθολογικό πλαίσιο», ανέφερε ο Biden, τονίζοντας πως η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Putin είναι παραγωγική.
«Όπως είπα έξω, νομίζω ότι είναι πάντα καλύτερο να συναντάται κανείς πρόσωπο με πρόσωπο» εκτιμά ο Biden.

Το στοίχημα του Biden

Σε κάθε περίπτωση Biden και Putin θέλουν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα.
Τόσο στην απέναντι πλευρά όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο μεν Biden, με το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, θέλησε να καταστήσει σαφές – σε G7, ΝΑΤΟ και ΕΕ – πως η Αμερική επέστρεψε και πως η Δύση ενωμένη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, στις οποίες ενέταξε τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά αντιθέτως θέλει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση, αν και έχει σπεύσει να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν σκληρά εφόσον υπάρξουν επιβλαβείς ενέργειες από τη Μόσχα.
Άλλωστε όλες του οι συναντήσεις από την περασμένη Τετάρτη που βρέθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουν να κάνουν με την «επιστροφή των ΗΠΑ», με τη Δύση που πρέπει ενωμένη να σταθεί και να αντιμετωπίσει τις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.
Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση με τον Putin είναι για τον Biden μια πρώτη κρίσιμη, πολιτική δοκιμασία και στη μάχη που δίνει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό για να πείσει ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα προσανατολισμένη στις δημοκρατικές αξίες.

Τα «θέλω» του Putin

Από την πλευρά του ο Vladimir Putin θέλει να σταθεί απέναντι στον Biden ως ισότιμος συνομιλητής.
Κάτι που αυτή η συνάντηση του το επιτρέπει, μια και πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων, η οποία θα επικεντρωθεί στις αμερικανορωσικές σχέσεις και στα διμερή θέματα και προβλήματα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει με τη σημερινή συνάντηση, μια και με όρους συμβολισμού, η Ρωσία τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ, και αυτό κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά από τον Putin, ο οποίος θέλει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμος συνομιλητής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Άλλωστε το γεγονός ότι ήδη πολλοί υποστηρίζουν πως οι σημερινές συνομιλίες παραπέμπουν στις εποχές των συγκρούσεων ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης ηχεί ωραία στα αυτιά του Ρώσου προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης