Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Φαβορί για τις προεδρικές εκλογές ο υπερσυντηρητικός Ebrahim Raisi

tags :
Ιράν: Φαβορί για τις προεδρικές εκλογές ο υπερσυντηρητικός Ebrahim Raisi
Σχετικά Άρθρα

Φορώντας πάντα το μαύρο τουρμπάνι του και τα παραδοσιακά ρούχα του ιερωμένου, το φαβορί στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, ο Ebrahim Raisi, είναι ένας αυστηρός άνδρας που παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των πιο φτωχών και υπέρμαχος της μάχης κατά της διαφθοράς.
Επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής, αυτός ο 60χρονος χοτζατολεσλάμ (μια βαθμίδα κάτω από τον αγιατολάχ στους σιίτες ιερωμένους), υπερσυντηρητικός και χωρίς εξάρσεις, είναι θιασώτης της τάξης.
Σύνθημά του για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου είναι η «συνεχής μάχη κατά της φτώχειας και της διαφθοράς».
Το 2017 κατάφερε να συγκεντρώσει το 38% των ψήφων, όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει τον H. Rouhani, ο οποίος επανεξελέγη ήδη από τον πρώτο γύρο.
Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1960 στην ιερή πόλη Μασχάντ, ο Ebrahim Raisi διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Καράζ, δίπλα στην Τεχεράνη, σε ηλικία μόλις 20 ετών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.
Το 2016 ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Ali Khamenei διόρισε τον Ebrahim Raisi επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.

Μαθητής του ανώτατου ηγέτη

Ο Ebrahim Raisi, που φορά πάντα το μαύρο τουρμπάνι του «σεγιέντ» (απόγονου του Μωάμεθ), παρακολούθησε τα μαθήματα θρησκευτικών και ισλαμικού δικαίου του αγιατολάχ Ali Khamenei.
Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, από το 2018 δίδαξε και ο ίδιος ένα σιιτικό σεμινάριο στη Μασχάντ.
Πολλά ιρανικά μέσα θεωρούν ότι ενδέχεται να είναι ο διάδοχος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο οποίος θα γίνει 82 ετών τον Ιούλιο.
Εξάλλου ο Ebrahim Raisi είναι μέλος του Συμβουλίου των Ειδικών, που διορίζει τον ανώτατο ηγέτη.
Είναι παντρεμένος με τη J. Alamolhoda, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σαχίντ- Μπεχεχντί της Τεχεράνης και έχουν δύο κόρες.
Ο Ebrahim Raisi είναι γαμπρός του Ahmad Alamolhoda, ιμάμη και περιφερειακού εκπροσώπου του ανώτατου ηγέτη στη Μαχσάντ, τη δεύτερη πιο ιερή πόλη του Ιράν.
Τον στηρίζουν οι δύο βασικοί συνασπισμοί των συντηρητικών και υπερσυντηρητικών κομμάτων και είναι ο μόνος από τους πέντε υπερσυντηρητικούς υποψήφιους στις εκλογές πίσω από τον οποίο συντάσσεται το διχασμένο συντηρητικό κίνημα.
Γνωρίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προσπαθήσει να συσπειρώσει την ιρανική κοινωνία που είναι διχασμένη στο θέμα των ατομικών ελευθεριών – στο οποίο ο Rouhani απογοήτευσε παρά τις υποσχέσεις του- ο Ebrahim Raisi δεσμεύθηκε να αναχθεί σε υπερασπιστή «της ελευθερίας της έκφρασης|, των «θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Ιρανών” και της "διαφάνειας”.
Δεσμεύσεις τις οποίες μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς δεν πιστεύουν, θεωρώντας τον Ebrahim Raisi αχυράνθρωπο, την απουσία πολιτικής εμπειρίας του οποίου καταγγέλλουν εκτιμώντας ότι θα τον καταστήσει ανίκανο να κυβερνήσει.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι θέλει να σχηματίσει «μια κυβέρνηση του λαού για ένα ισχυρό Ιράν» και υπόσχεται να εξαλείψει «τις εστίες διαφθοράς».
Για την ιρανική αντιπολίτευση που βρίσκεται στην εξορία το όνομα του Ebrahim Raisi συνδέεται με τις μαζικές εκτελέσεις μαρξιστών και αριστερών κρατούμενων το 1988, την εποχή που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης.
Όταν ρωτήθηκε το 2018 και το 2020 για αυτή τη μαύρη σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, ο Ebrahim Raisi αρνήθηκε ότι ενεπλάκη με τον οποιονδήποτε τρόπο, όμως εξήρε «την εντολή» την οποία, όπως δήλωσε, έδωσε ο αγιoτολάχ Ali Khamenei , ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τις εκκαθαρίσεις αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης