Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ελληνικοί προορισμοί: Πληρότητες από 10% έως 100% για το τριήμερο 19 με 21 Ιουνίου

Ελληνικοί προορισμοί: Πληρότητες από 10% έως 100% για το τριήμερο 19 με 21 Ιουνίου
«Αντιφατικά» τα μηνύματα της εγχώριας αγοράς για την πρώτη μεγάλη έξοδο του καλοκαιριού
Σχετικά Άρθρα

«Ένα νόμισμα με δύο όψεις» θυμίζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όσον αφορά τις κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα, από το Βορρά μέχρι το Νότο.
Στη Χαλκιδική για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία θα είναι μισογεμάτα, αφού οι πληρότητες κυμαίνονται γύρω στο 50%, ενώ στη Σκόπελο όπου «υπήρχε αρχικά η διάθεση για να ταξιδέψουν, τελικά φοβήθηκαν οι Έλληνες τον καιρό και μετέθεσαν τις διακοπές τους για αργότερα» λέει στο BN η πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μαρία Διαμάντη, η οποία υπενθυμίζει πως «η ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να προγραμματίσει αποδράσεις η μέση ελληνική οικογένεια».
Μάλιστα εκτιμά ότι οι πληρότητες και για τον Ιούλιο θα αναγκαστούν να «καθηλωθούν» σε αρκετά ξενοδοχεία του νησιού πέριξ του 10 έως 20% «αφού θα είναι όλα ανοιχτά φέτος και η «πίτα» θα μοιραστεί σε περισσότερους, άρα μιλάμε για δεύτερη χρονιά επιβίωσης για τις επιχειρήσεις».

Fully Booked η Λευκάδα

Το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ από την πόλη της Λευκάδας, γίνεται παραδοσιακά «πόλης έλξης» για τους πιστούς κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αφού πανηγυρίζει με κάθε μεγαλοπρέπεια τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. «Η προστάτιδα του νησιού μας εξασφαλίζει υψηλές πληρότητες από προσκυνητές που μας επισκέπτονται από όλη την Ελλάδα. Τα ξενοδοχεία της πόλης θα είναι fully booked, θα έχουν δηλαδή πληρότητα 100%. Το ίδιο και όσα βρίσκονται στα περίχωρα της Λευκάδας», τονίζει στο BN o πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μανώλης Θερμός.

«Όρθια» η Πελοπόννησος χάρη στους΄Ελληνες

Με ικανοποιητικές πληρότητες λόγω της γειτνίασής της με το μεγάλο αστικό κέντρο των Αθηνών θα κυλήσει το τριήμερο για την Πελοπόννησο. «Παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα με ένταση στις παραθαλάσσιες περιοχές από Έλληνες και λίγους Αυστριακούς και Γερμανούς, ενώ εναλλακτικό τουρισμό προτιμούν οι Ισραηλινοί. Οι ακυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφεραν τις διακοπές αρκετών Βρετανών προς τον Ιούλιο και ιδιαίτερα προς τα τέλη Αυγούστου. Όλο το «παιχνίδι» θα το κάνει φέτος η εγχώρια αγορά και έτσι οι Έλληνες αναμένεται να κρατήσουν «όρθια» την Πελοπόννησο», επισημαίνει στο ΒΝ ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος. Εκτιμά μάλιστα ότι αυτές τις ημέρες αρκετές περιοχές θα καταγράψουν πληρότητες έως και 70%, ενώ προβλέπει ικανοποιητική κίνηση για τα ξενοδοχεία από αρχές Ιουλίου μέχρι και 20 Αυγούστου.
«Θα έχει κόσμο το τριήμερο, αλλά μπορεί οι κρατήσεις να γίνουν είτε για δύο ημέρες, είτε για μία», σημειώνει από την πλευρά της η επικεφαλής των ξενοδόχων Κορινθίας κ. Σοφία Φιλιππίδου, η οποία εκτιμά ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις «κόβουν» την κινητικότητα του Ιουνίου και προβλέπει ότι οι Έλληνες θα αρχίσουν να επισκέπτονται πιο εντατικά την περιοχή από τα μέσα του επόμενου μήνα, όπως και κάποιοι μεμονωμένοι ξένοι τουρίστες «αφού δεν υπάρχουν γκρουπ για φέτος». Ειδικά για το τριήμερο, αν και οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες όπως λέει γιατί η κίνηση θα εξαρτηθεί από τον καιρό, πιστεύει πως «θα είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 40%».

Πάνω από 70% πληρότητα στο Πήλιο

Ένα τριήμερο που ισοδυναμεί με ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού ετοιμάζεται να ζήσει το Πήλιο και ειδικά οι παραθαλάσσιες περιοχές του. «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, οι κρατήσεις πηγαίνουν πολύ καλά και θα ξεπεράσουμε το 70% σε αρκετές περιπτώσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία από Έλληνες επισκέπτες.
Μετά του Αγίου Πνεύματος όμως, οι κρατήσεις θα κάνουν «βουτιά» και ίσως χρειαστεί να περιμένουμε τον Αύγουστο για να ανακάμψουμε», σημειώνει στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης. Προσθέτει μάλιστα ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ενώ σπεύδει να τονίσει ότι «φέτος θα είναι η χρονιά του last second» και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα κινηθεί.

«Χλιαρό» το κλίμα στην Πάρο, «χαμογελά» η Εύβοια

Περίπου τα ίδια επίπεδα των αφίξεων με το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να δεχθεί η Πάρος, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα έχει «λίγο περισσότερο ανεβασμένη κίνηση σε σχέση με τις αρχές του μήνα». «Δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από τους Έλληνες αυτή την εποχή, η αγωνία μας είναι για τις κρατήσεις από ξένους που αναμένουμε στο νησί από τις 20 Ιουνίου και έπειτα», δηλώνει στο BN η πρόεδρος των ξενοδόχων Πάρου κ. Μάνια Αμπατζή.
Ο «πάγος» της Βρετανίας είναι σίγουρα ένα «πλήγμα» για το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, «αλλά έρχονται κάποιοι παρ΄ όλα αυτά», λένε οι ξενοδόχοι που βλέπουν κρατήσεις για την ώρα από Ελβετούς, Γάλλους, Βέλγους, Γερμανούς.
Αντίθετα, hot προορισμός για το τριήμερο θα είναι η Εύβοια, όπου οι πληρότητες «θα αγγίξουν το 85 – 90%» σύμφωνα με τον επικεφαλής των ξενοδόχων της περιοχής κ. Μιλτιάδη Χέλμη. Οι κρατήσεις γίνονται κυρίως από Έλληνες και όσο για το πώς θα εξελιχθεί η κίνηση το φετινό καλοκαίρι, «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τονίζει και προσθέτει ότι η ζήτηση από το εξωτερικό είναι μειωμένη.

Βρετανικές ακυρώσεις: «Καταστροφή» στα 4άστερα της Κέρκυρας

Αρκετά είναι τα καταλύματα στην Κέρκυρα που περιμένουν (ακόμη!) την «επιστροφή» της βρετανικής αγοράς για να ανοίξουν. «Στηρίζονταν κυρίως στις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο μαζικό τουρισμό και στα οργανωμένα γκρουπ.
Για αυτά τα ξενοδοχεία η κατάσταση με τη Βρετανία ισοδυναμεί με «καταστροφή» και είναι κυρίως 4άστερα» εξηγεί στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κέρκυρας κ. Μπάμπης Βούλγαρης. Όπως λέει έχει αρχίσει η κίνηση στο νησί από Γάλλους, Γερμανούς, Ισραηλινούς, Πολωνούς, Αυστριακούς «αλλά απουσιάζουν οι βασικές αγορές, δηλαδή οι Άγγλοι και οι Ρώσοι», ενώ οι πληρότητες που καταγράφουν τα 5άστερα είναι μεγαλύτερες - διότι απευθύνονται σε μεμονωμένους τουρίστες - και έτσι οι κρατήσεις στο νησί αγγίζουν το 30 – 40%.

«Ανεβασμένη» η κίνηση στη Μύκονο

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που θα επισκεφτούν τη Μύκονο το τριήμερο, είναι και οι πτήσεις από το εξωτερικό που έχουν αρχίσει να αυξάνονται, με αποτέλεσμα το νησί των Ανέμων να καταγράφει ικανοποιητικές πληρότητες. Όπως λέει στο BN η πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μαρία Κουσαθανά «τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση στις κρατήσεις και από το 25% πληρότητα στα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά, αναμένεται να ξεπεράσουμε το 50% το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος». Γάλλοι, Ελβετοί, Ιταλοί, Άραβες, αλλά και Βρετανοί παρά τις απαγορεύσεις, συνθέτουν το «μωσαϊκό» των πληροτήτων και έτσι (μαζί με τους Έλληνες) η Μύκονος αναμένεται να πάρει την πρώτη αισιόδοξη «ανάσα ανακούφισης» για το φετινό καλοκαίρι.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης