Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: «Πράσινο φως» στη δόση των 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Eurogroup: «Πράσινο φως» στη δόση των 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
Με βάση την νέα ανάλυση της βιωσιμότητας από την Κομισιόν το ελληνικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 169% του ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας
Σχετικά Άρθρα

Το πράσινο φως για την δόση των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ανάψει σήμερα 17 Ιουνίου 2021 το Eurogroup μετά τη θετική εισήγηση από το Euroworking Group.
Η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για να αξιολογήσει τα βασικά συμπεράσματα που αποτυπώνονται στην 10η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών.
Παρά τις επιμέρους συστάσεις της έκθεσης για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, τα πανδημικά χρέη και τις αναφορές για τα δημοσιονομικά ελλείμματα οι εκπρόσωποι των «19» τάχθηκαν υπέρ της εκταμίευσης τη δόσης για την Ελλάδα.

Στην ίδια συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο δεν έλειψε ο προβληματισμός για την ανεξέλεγκτη δυναμική που προσλαμβάνει αφού και φέτος κλειδώνει σε επίπεδα κοντά στο 205% του ΑΕΠ.
Με βάση την νέα ανάλυση της βιωσιμότητας από την Κομισιόν το ελληνικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 169% του ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας και να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047, υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει πλήρως τους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία το θετικό είναι ότι οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου παραμένουν σταθερά χαμηλές, μάλιστα έχουν εξισωθεί με εκείνες της Ιταλίας, επιτρέποντας στην Ελλάδα να δανείζετε φθηνά. Βέβαια καταλυτικό ρόλο για την σύγκλιση τους διαδραματίζει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος προηγουμένως θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία θα εγκριθεί η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το οικονομικό έτος 2020. Χθες, Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός είχε νέο «τετ α τετ» με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μολονότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί μόλις πριν από ένα μήνα στην Αθήνα για να «φιλτράρουν» τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση στην ελληνική οικονομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο νέο ραντεβού επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη για 7,2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα εφέτος ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των φετινών εισπράξεων από τον τουρισμό. Για το 2022 συμφωνήθηκε επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου τα ελλείμματα σε πρωτογενές πεδίο να συρρικνωθούν στο 0,3%, όπως θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα σταλεί τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες. Το ύψος της προσαρμογής ή αλλιώς της λιτότητας στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε απόλυτα μεγέθη στα 12 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης