Basket Talk

Εurobasket 2021: Το «ταξίδι» της Εθνικής Γυναικών ξεκινάει με πυξίδα την... Πράγα (video)

Εurobasket 2021: Το «ταξίδι» της Εθνικής Γυναικών ξεκινάει με πυξίδα την... Πράγα (video)
H Eθνική ομάδα Γυναικών κατάφερε να εξασφαλίσει τελευταία... στιγμή την συμμετοχή της στην τελική φάση του Εurobasket 2021 για ένατη φορά στην ιστορία της και ελπίζει να επαναλάβει την πορεία της στην Πράγα.
Σχετικά Άρθρα

Η μεγάλη γιορτή του Eurobasket 2021 είναι προ των πυλών και η καρδιά του γυναικείου ευρωπαϊκού μπάσκετ θα «χτυπάει» για το επόμενο δεκαήμερο (17-27/6) στη Βαλένθια της Ισπανίας και το Στρασβούργο της Γαλλίας. Η ομάδα του Βασίλη Μασλαρινού χρειάστηκε να περάσει την διαδικασία των προκριματικών αγώνων για να «κλείσει» εισιτήριο στην τελική φάση της διοργάνωσης.

γρεε.jpg

Το «θρίλερ» της προκριματικής φάσης


Για την ακρίβεια αντιμετώπισε τις Σλοβενία, Βουλγαρία και Ισλανδία και κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση (4-2) πίσω από την αήττητη Σλοβενία. Οι μοναδικές ήττες ήρθαν από την πρωτοπόρο του ομίλου με σκορ 70-64 και 77-70 αντίστοιχα. Η πρόκριση των «κοριτσιών» του Βασίλη Μασλαρινού ήρθαν στην κυριολεξία στην τελευταία φάση.

 

Στον αγώνα με τη Βουλγαρία η Εθνική Ελλάδος χρειαζόταν νίκης +18 και ενώ το σκορ βρισκόταν στο 70-55, 11" πριν τη λήξη της αναμέτρησης, η Μαριέλα Φασούλα μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ έπειτα από άστοχο τρίποντο και πέτυχε γκολ - φάουλ. Αυτή η εύστοχη βολή ήταν αρκετή για να στείλει την Εθνική στο Εurobasket 2021 (73-55).

Το format της τελικής φάσης και ο δύσκολος όμιλος

Όλοι στην Εθνική ομάδα γνώριζαν εξ' αρχής ότι οποιαδήποτε κλήρωση δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη από τους αντιπάλους που έβγαλε η κληρωτίδα. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε στον Β' Όμιλο μαζί με το Μαυροβούνιο, την Σερβία και την Ιταλία. Ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας φαίνεται και από το power rankings που έδωσε η FIBA για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση. Η Σερβία βρίσκεται στην τρίτη θέση, η Ιταλία στην έκτη θέση και η Εθνική στην 11η.

bbb.jpg

Εφόσον θέλει να έχει ζωντανές τις ελπίδες της η Εθνική για πρόκριση στην επόμενη φάση θα πρέπει να κυνηγήσει το θετικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα (17/6, 16:00) απέναντι στο Μαυροβούνιο, το οποίο θεωρητικά είναι ο πιο εύκολος αντίπαλος του ομίλου.

Από τον κάθε όμιλο οι δύο πρώτες χώρες θα περάσουν στην προημιτελική φάση, ενώ ο όμιλος της ομάδας του Βασίλη Μασλαρινού θα διασταυρωθεί με τον Α' Όμιλο, όπου συμμετέχει η «οικοδέσποινα» Ισπανία μαζί με τις Σουηδία, Λευκορωσία και Σλοβακία. Ο μεγάλος τελικός, όπως και οι προημιτελικοί και ημιτελικοί αγώνες θα διεξαχθούν στην ισπανική πόλη. Το πρόγραμμα της Εθνικής Ελλάδος:

1η αγωνιστική: Ελλάδα-Μαυροβούνιο (17/6, 16:00)
2η αγωνιστική: Ελλάδα - Σερβία (18/6, 13:00)
3η αγωνιστική: Ελλάδα - Ιταλία (20/6, 19:00)

Οι τέσσερις όμιλοι του Εurobasket 2021

Α’ Όμιλος (Βαλένθια)

 

  1. Σουηδία
  2. Λευκορωσία
  3. Ισπανία
  4. Σλοβακία


Β’ Όμιλος (Βαλένθια)

  1. Μαυροβούνιο
  2. Σερβία
  3. Ιταλία
  4. Ελλάδα


Γ’ Όμιλος (Στρασβούργο)

  1. Βοσνία Ερζεγοβίνη
  2. Σλοβενία
  3. Τουρκία
  4. Βέλγιο


Δ’ Όμιλος (Στρασβούργο)

  1. Γαλλία
  2. Ρωσία
  3. Τσεχία
  4. Κροατία


Η «αστραπιαία» προετοιμασία και οι απουσίες

Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας όπως και των περισσότερων ομάδων δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των προγραμμάτων των εθνικών πρωταθλημάτων, όπου άλλαζαν διαρκώς λόγω των κρουσμάτων. Παράλληλα καθυστέρησαν να ενσωματωθούν και οι διεθνείς αθλήτριες των «αιωνίων» ομάδων, λόγω της διεξαγωγής των τελικών του πρωταθλήματος.

fasoula.jpg

Οι πρώτες φιλικές αναμετρήσεις διεξήχθησαν σε ελληνικό έδαφος κόντρα στην Ουγγαρία και η Εθνική δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει το 2/2. Το δεύτερο κομμάτι των φιλικών αγώνων πραγματοποιήθηκε στο Σπλιτ, όπου αντιμετώπισαν την Σλοβακία και την Κροατία, δίχως κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Η συνέχεια και το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας δόθηκε στις Βρυξέλλες. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε στο πρώτο φιλικό από το Βέλγιο (67-53), ενώ ο δεύτερος προγραμματισμένος αγώνας ακυρώθηκε λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος στην αποστολή του Βελγίου.

Τα απρόοπτα δεν έλειψαν για ακόμη μία φορά από την προετοιμασία της ομάδας του Βασίλη Μασλαρινού, καθώς η Ελεάννα Χριστινάκη τραυματίστηκε λίγα λεπτά πριν το τέλος του φιλικού με το Βέλγιο και τα αποτελέσματα των εξετάσεων υπέδειξαν μερική ρήξη χιαστού. Το κενό της κλήθηκε να το καλύψει η Χριστίνα Αναστασοπούλου.

hhhh_1.jpg

Εκτός αποστολής έμεινε και η νεαρή αθλήτρια, Ιωάννα Χατζηλεοντή, η οποία αγωνίζεται στο NCAA και μετά από έναν τραυματισμό της το κολέγιο δεν της επέτρεψε να αγωνιστεί στην τελική φάση του Eurobasket.

Η σύνθεση της ομάδας

Κατερίνα Σωτηρίου 03.01.1984 1.86 3-4
Άρτεμις Σπανού 01.01.1993 1.86 4-5
Αγγελική Νικολοπούλου 02.05.1991 1.76 1
Πηνελόπη Παυλοπούλου 03.03.1996 1.70 1
Άννα Νίκη Σταμολάμπρου 26.08.1995 1.70 1
Μαριέλλα Φασούλα 02.09.1997 1.95 5
Έλενα Μποσγανά 04.12.2003 1.88 3
Διονυσία Αλεξανδρή 24.10.1989 1.65 1
Ιωάννα Δίελα 02.06.1990 1.82 3
Βασιλική Λούκα 06.07.1996 1.93 5
Έλενα Τσινέκε 11.07.1999 1.76 2

Τα «φρέσκα» πρόσωπα της ομάδας

Η Εθνική ομάδα μπορεί να περηφανεύεται ότι εκτός από την εμπειρία στην σύνθεσή της διαθέτει και αρκετό «φρέσκο» αίμα. Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι η αρχηγός της ομάδας, Κατερίνα Σωτηρίου, η οποία διανύει το 37ο έτος της ηλικίας της, ενώ η επόμενη είναι η Διονυσία Αλεξανδρή (31 ετών).

Υπάρχουν αρκετές παίκτριες σε νεαρή ηλικία, οι οποίες είναι γεμάτες παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο με την Εθνική αλλά και τους συλλόγους τους. Οι τρεις πιο μικρές αθλήτριες της αποστολής είναι η Έλενα Τσινέκε, η Χριστίνα Αναστασοπούλου και η Έλενα Μποσγάνα.

tsineke.jpg

Από την μία η Τσινέκε (1999), η οποία αγωνίζεται στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA, θα είναι η πρώτη της παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική, ενώ από την άλλη η Μποσγάνα (2003), η οποία φόρεσε την φανέλα του Κρόνου Αγίου Δημητρίου και αναμένεται να μεταβεί στο κολέγιο Stanford, πήρε μέρος και στην προκριματική φάση του Εurobasket. Η 18χρονη Χριστίνα Αναστασοπούλου βρέθηκε και αυτή στους προκριματικούς αγώνες αλλά δεν αγωνίστηκε.

H ιστορία της Εθνικής Γυναικών στη διοργάνωση

Η Εθνική ομάδα Γυναικών είναι πιστή... στο ραντεβού της με την τελική φάση του Eurobasket, καθώς έχει βρεθεί άλλες οκτώ φορές από το 2001, ενώ μόλις δύο χρονιές δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία της (2013 και 2019).

Δεν έχει καταφέρει ακόμη να «ανέβει» στο βάθρο των μεταλλίων, ενώ οι δύο καλύτερες της παρουσίες καταγράφηκαν το 2009 στη Ρίγα της Λετονίας, όπου κατέλαβε την πέμπτη θέση και το 2017 στην Πράγα της Τσεχίας, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση.

maltsi.jpg

Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία φορά που φόρεσε την φανέλα της «επίσημης αγαπημένης» σε μεγάλη διοργάνωση η ηγετική μορφή αυτής της ομάδας, Εβίνα Μάλτση. Μπορεί να μην έδωσε το παρών στο προηγούμενο Εurobasket (2019) η Εθνική Γυναικών αλλά ελπίζει από τον πρώτο αγώνα κόντρα στο Μαυροβούνιο να βάλει γερά τα θεμέλια για μία ονειρεμένη πορεία στην διοργάνωση.

μμμμ.jpg

Μοναδικός στόχος είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου για πρώτη φορά στην διοργάνωση και το «υλικό» σίγουρα υπάρχει για να κάνει χαρούμενους όλους τους Έλληνες.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης