Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Η έρευνα για την προέλευση της covid πρέπει να γίνει στις ΗΠΑ

Κίνα: Η έρευνα για την προέλευση της covid πρέπει να γίνει στις ΗΠΑ
Πρέπει και άλλες χώρες να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ στις έρευνες για την προέλευση του ιού αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως προτεραιότητα στην επόμενη φάση των επιστημονικών ερευνών για την προέλευση της covid πρέπει να είναι οι ΗΠΑ διατύπωσε κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος, επικαλούμενος έρευνα που δείχνει πως ο ιός κυκλοφορούσε σε αμερικανικό έδαφος από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019.
Η μελέτη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), αναφέρει ότι τουλάχιστον 7 άτομα σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ μολύνθηκαν από τον ιό, αρκετές εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν και επισήμως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι έρευνες και οι υποθέσεις

Μέχρι στιγμής, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ούτε για την προέλευση του ιού, ούτε για το πότε ξέσπασε ακριβώς ούτε με ποιον τρόπο αυτός μεταδόθηκε στον άνθρωπο.
Μελέτη του ΠΟΥ και της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο , θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο ότι ο ιός ξέσπασε από μια αγορά τροφίμων στην Wuhan την Κίνας, με τον ιό να περνά στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες μέσω ενός τρίτου ξενιστή, ενός άλλου είδους.
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει υποστηρίξει πως ο ιός εισήχθη στην χώρα από το εξωτερικό μέσω καταψυγμένων τροφίμων, τη στιγμή που έχει φουντώσει παγκοσμίως η συζήτηση για το σενάριο ο ιός να αποτελεί απόρροια διαρροής από εργαστήριο.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Biden έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να του δώσουν το τελικό πόρισμα και εκτίμηση τους για το εάν ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο ή για το εάν έχει διαρρεύσει από εργαστήριο και συγκεκριμένα από το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan, την πόλη όπου και καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2019.

Η προσοχή στις ΗΠΑ

Ο κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος Zeng Guang σε δηλώσεις του στην κινεζική εφημερίδα Global Times υπογράμμισε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, καθυστέρησαν να ελέγξουν τους ανθρώπους στα πρώτα στάδια της επιδημίας.
Μάλιστα ο Guang είπε πως οι ΗΠΑ είναι και η έδρα για τα περισσότερα βιολογικά εργαστήρια.
«Όλα τα θέματα σχετικά με τα βιολογικά όπλα πρέπει να υπόκεινται σε λεπτομερή θέματα» υποστήριξε ο Guang.

Τι λέει το Πεκίνο

Σχολιάζοντας την πρόσφατη αμερικάνικη μελέτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian είπε πως γίνεται τώρα προφανώς πως το ξέσπασμα της επιδημίας φαίνεται να είχε «πολλαπλές προελεύσεις», τονίζοντας ότι και άλλες χώρες πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ προκειμένου να βρεθεί η προέλευση του ιού.
Σημειώνεται πως έχει δημοσιευθεί και έκθεση που αναφέρει πως ο ιός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης