Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοήτευση για το mRNA εμβόλιο της CureVac, αλαλούμ με AstraZeneca - Κυριαρχεί η ινδική παράλλαξη στη Μ. Βρετανία

Απογοήτευση για το mRNA εμβόλιο της CureVac, αλαλούμ με AstraZeneca - Κυριαρχεί η ινδική παράλλαξη στη Μ. Βρετανία

Διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε 11 ημέρες λόγω της ινδικής παράλλαξης στην Αγγλία

Σχετικά Άρθρα

(upd2) Απογοήτευση προκάλεσε η ανακοίνωση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας CureVac ότι το mRNA εμβόλιο της είναι κατά μόλις 47% αποτελεσματικό κατά της covid, εξέλιξη δυσοίωνη μια και πολλές χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος είχαν ποντάρει στο εν λόγω σκεύασμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους.
Το εν λόγω εμβόλιο ήταν πολλά υποσχόμενο - όπως είχε φανεί στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους - και τα ευρήματα αυτά προβλημάτισαν τους επιστήμονες, οι οποίοι απέδωσαν τη δυσοίωνη αυτή εξέλιξη και στις νέες παραλλάξεις του ιού.
Οι παραλλάξεις αποτελούν την κύρια ανησυχία των επιστημόνων και των κυβερνήσεων, οι οποίες δίνουν μάχη για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αγγλία καταγράφεται διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε 11 ημέρες λόγω της κυριαρχίας της ινδικής παράλλαξης (αποτελεί πλέον το 90% όλων των νέων κρουσμάτων), η οποία πλήττει κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Παρόλο αυτά ο υφυπουργός Οικονομικών της Μ.Βρετανίας, Jesse Norman άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί για όσους Βρετανούς πολίτες έχουν εμβολιαστεί.
Πέρα από την Αγγλία όμως, ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στη Ρωσία αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, τη στιγμή που διατηρείται στα ύψη η κριτική κατά των κρατών εκείνων που εναντιώνονται στην άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Αλαλούμ με AstraZeneca

Την ίδια στιγμή πάντως αλαλούμ καταγράφεται και με τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συγκεκριμένα, η κυβέρηση της Αυστραλίας αναμένεται να συστήσει σήμερα να εμβολιάζονται μόνο οι άνω των 60 ετων με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς η χορήγηση του έχει συνδεθεί με 60 περιπτώσεις θρομβώσεων και με δύο θανάτους.
Εκτιμάται πως έχουν χορηγηθεί περίπου 3,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
Με αυτόν τον τρόπο η Αυστραλία ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία έχουν περιορίσει την χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 50 ετών.
Εν τω μεταξύ, στη Λομβαρδία άρχισαν από σήμερα οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna για όσους πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 177.124.860 και οι νεκροί 3.835.018
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.499.244 κρούσματα και 600.657 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.700.313 και τρίτη σε νεκρούς με 381.903
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 493.693 και τρίτη σε κρούσματα με 17.628.588
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.809.605
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.348.249 και έκτη η Ρωσία με 5.203.117
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.605.807 
asfdasdf.JPG
Πυρά κατά της Γερμανίας για τη μη άρση της πατέντας

Πυρά κατά της Γερμανίας και άλλων κυβερνήσεων που εναντιώνονται στην άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων για την COVID-19 εξαπολύει ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), ο οποίος υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο
«Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προσκόπτουν την ταχύτερη διανομή και παραγωγή εμβολίων», τόνισε ο Achim Steiner, υποστηρίζοντας πως αν και εγείρονται πάντα ανησυχίες για ιδέες όπως αυτή, «το γεγονός πως υπάρχει κίνδυνος δεν είναι λόγος να μην αναληφθεί δράση αμέσως τώρα».
«Η προσωρινή άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα από τα πολλά μέτρα που πρέπει να εξεταστούν ώστε να μειωθεί η χαοτική ανισότητα στη διανομή και στη χορήγηση εμβολίων για την COVID-19» ανέφερε ο επικεφαλής του UNDP.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα δέχονταν να αρθεί προσωρινά η προστασία των πατεντών αυτών, προοπτική στην οποία αντιτίθενται σφόδρα Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Μ. Βρετανία: Σενάρια για διεθνή ταξίδια για τους εμβολιασμένους

Αν και η ινδική παράλλαξη έχει γίνει η κυρίαρχη στη Μ. Βρετανία, διπλασιάζοντας τα κρούσματα κάθε 11 ημέρες, η κυβέρνηση Johnson εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τα διεθνή ταξίδια στους εμβολιασμένους πολίτες.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών, Jesse Norman είπε ότι «η Βρετανία εξετάζει όλες τις επιλογές για ενδεχόμενη χαλάρωση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19, περιλαμβανομένου του να επιτραπεί σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων να μεταβαίνουν στο εξωτερικό».
«Προσπαθούμε να κινηθούμε προσεκτικά και σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι δεν θα απέκλεια τίποτε σ' αυτό το σημείο.
Ωστόσο, ξέρετε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο ιός δεν είναι κάτι που ελέγχουμε και είδαμε αυτή τη νέα παραλλαγή Δέλτα και γι' αυτό δεν θα ήταν συνετό να δώσουμε απόλυτη ελευθερία ή να κάνουμε κάποια κατηγορηματική δήλωση τώρα» υποστήριξε ο Norman.
967867896856856785.JPG
Απογοήτευση για το mRNA εμβόλιο της CureVac – Στο 47% η αποτελεσματικότητα του

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας CureVac, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν πως είχε αποτελεσματικότητα μόλις 47%, από τις χαμηλότερες που έχουν αναφερθεί έως σήμερα όσον αφορά τα εμβόλια κατά της covid.
Σύμφωνα με το Reuters, η δοκιμή HERALD φάσης 2b/3, που έγινε σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Νότιας Αμερικής και Ευρώπης, θα συνεχιστεί, καθώς σταδιακά εμφανίζονται νέα περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η τελική ανάλυση της αποτελεσματικότητας αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες.
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac υποστήριξε πως η εταιρεία σχεδιάζει ακόμα να καταθέσει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της.
Η εταιρεία αρχικά προτίθεται να ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την CureVac να αγοράσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί.
Τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει.
Ανεξάρτητοι ειδικοί θεωρούν δύσκολο το μέλλον του εμβολίου, καθώς ακόμη κι αν η αποτελεσματικότητα τελικά ανακοινωθεί πως είναι κάπως μεγαλύτερη, δύσκολα θα φθάσει στο επίπεδο άλλων εμβολίων.
Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer/BioNTech έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 95%.

Διατηρείται σε απλό ψυγείο

Τα νέα, όπως ήταν αναμενόμενο, απογοήτευσαν όσους είχαν ελπίσει ότι η CureVac θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, καθώς το δικό της εμβόλιο διατηρείται σε απλό ψυγείο για μήνες, ενώ είναι και πιο φθηνό.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της CureVac ανακοινώθηκαν αφότου η εταιρεία είχε στα χέρια της στοιχεία για 135 εθελοντές που αρρώστησαν με Covid-19.
Μια ανεξάρτητη επιτροπή συνέκρινε τον αριθμό των ασθενών που είχαν εμβολιαστεί με εκείνους που είχαν κάνει πλασίμπο εμβόλιο και προέκυψε η αποτελεσματικότητα 47% έναντι της νόσησης (ελαφριάς ή βαριάς).
Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχουν θέσει το 50% ως ελάχιστο όριο της αποδεκτής αποτελεσματικότητας για τα εμβόλια Covid-19 εν μέσω πανδημίας, ενώ επιθυμητό θεωρείται τουλάχιστον το 70%.

Φταίνε οι παραλλάξεις;

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα εξέπληξε τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το εμβόλιο CureVac είναι mRNA και επιπλέον είχε παρουσιάσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα πειράματα με ζώα και στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της CureVac απέδωσε το χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας στο μεγάλο αριθμό νέων παραλλαγών του κορωνοϊού στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο.
Από τις 124 περιπτώσεις Covid-19 στην κλινική δοκιμή, που εξετάστηκαν γενετικά, μόνο μία οφειλόταν στο αρχικό «κινεζικό» στέλεχος.
Το 21% των δειγμάτων που αναλύθηκαν, προερχόταν από τη νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή Λάμδα που εμφανίστηκε στο Περού κάτι που για τους επιστήμονες της CureVac πρέπει να αποτελέσει «καμπανάκι κινδύνου» για την απειλή που συνιστούν οι νέες παραλλαγές, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γενικότερα.
756745674674747.JPG
Κίνα: Η έρευνα για την προέλευση της covid πρέπει να γίνει στις ΗΠΑ

Τη θέση πως προτεραιότητα στην επόμενη φάση των επιστημονικών ερευνών για την προέλευση της covid πρέπει να είναι οι ΗΠΑ διατύπωσε κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος, επικαλούμενος έρευνα που δείχνει πως ο ιός κυκλοφορούσε σε αμερικανικό έδαφος από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019.
Η μελέτη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), αναφέρει ότι τουλάχιστον 7 άτομα σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ μολύνθηκαν από τον ιό, αρκετές εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν και επισήμως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι έρευνες και οι υποθέσεις

Μέχρι στιγμής, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ούτε για την προέλευση του ιού, ούτε για το πότε ξέσπασε ακριβώς ούτε με ποιον τρόπο αυτός μεταδόθηκε στον άνθρωπο.
Μελέτη του ΠΟΥ και της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο , θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο ότι ο ιός ξέσπασε από μια αγορά τροφίμων στην Wuhan την Κίνας, με τον ιό να περνά στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες μέσω ενός τρίτου ξενιστή, ενός άλλου είδους.
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει υποστηρίξει πως ο ιός εισήχθη στην χώρα από το εξωτερικό μέσω καταψυγμένων τροφίμων, τη στιγμή που έχει φουντώσει παγκοσμίως η συζήτηση για το σενάριο ο ιός να αποτελεί απόρροια διαρροής από εργαστήριο.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Biden έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να του δώσουν το τελικό πόρισμα και εκτίμηση τους για το εάν ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο ή για το εάν έχει διαρρεύσει από εργαστήριο και συγκεκριμένα από το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan, την πόλη όπου και καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2019.

Η προσοχή στις ΗΠΑ

Ο κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος Zeng Guang σε δηλώσεις του στην κινεζική εφημερίδα Global Times υπογράμμισε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, καθυστέρησαν να ελέγξουν τους ανθρώπους στα πρώτα στάδια της επιδημίας.
Μάλιστα ο Guang είπε πως οι ΗΠΑ είναι και η έδρα για τα περισσότερα βιολογικά εργαστήρια.
«Όλα τα θέματα σχετικά με τα βιολογικά όπλα πρέπει να υπόκεινται σε λεπτομερή θέματα» υποστήριξε ο Guang.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη αμερικάνικη μελέτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian είπε πως γίνεται τώρα προφανώς πως το ξέσπασμα της επιδημίας φαίνεται να είχε «πολλαπλές προελεύσεις», τονίζοντας ότι και άλλες χώρες πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ προκειμένου να βρεθεί η προέλευση του ιού.
Σημειώνεται πως έχει δημοσιευθεί και έκθεση που αναφέρει πως ο ιός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019.

ΗΠΑ: Πάνω από 600.000 οι νεκροί … και ληγμένα εμβόλια

Ένα ακόμα δραματικό ορόσημο της πανδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασαν οι ΗΠΑ, καθώς ανακοινώθηκε και επίσημα πως ο αριθμός των νεκρών από την covid έχει ξεπεράσει τους 600.000.
Υπό αυτά τα εξαιρετικά αρνητικά δεδομένα, η κυβέρνησης Biden έχει θέσει ως στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού έστω και με μια δόση έως τις 4 Ιουλίου, κάτι που έχει επιτευχθεί ήδη σε αρκετές Πολιτείες.
Μάλιστα ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo ανακοίνωσε πως αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Πολιτείας έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
«Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» τόνισε ο Cuomo, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσουν οι πιέσεις σε όλους τους κατοίκους προκειμένου να εμβολιαστούν.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η είδηση ότι εκατοντάδες πολίτες στη Νέα Υόρκη φαίνεται πως εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού με ληγμένα εμβόλια της Pfizer-BioNTech.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «New York Post», ένας εργαζόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο της Times Square έστειλε ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης ενημερώνοντας πως 899 ασθενείς έλαβαν κατά λάθος δόσεις εμβολίων που είχαν λήξει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα εμβόλια έμειναν στους καταψύκτες για μεγαλύτερο από το επιτρεπτό διάστημα.
Έτσι όσοι άτυχοι έλαβαν τις συγκεκριμένες δόσεις ενημερώθηκαν πως θα πρέπει να επιστρέψουν για να κάνουν νέο εμβολιασμό επειδή δεν είναι εγγυημένη η αποτελεσματικότητα.

Εμβολιασμένοι πάνω από το 50% σε 12 Πολιτείες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εκτιμάται ότι 12 Πολιτείες έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 50% του πληθυσμού τους
Εκτιμάται πως το 52,6% των Αμερικάνων έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πλήρως ανοσοποιημένοι είναι 145 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή σχεδόν το 44% του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν 113 ημέρες για να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων από τους 500.000 συνολικά στους 600.000, η δεύτερη κατά σειρά πιο αργή αύξηση κατά 100.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ πήγαν από τους 400.000 στους 500.000 θανάτους σε μόλις 35 ημέρες.
Ο μέσος όρος θανάτων επτά ημερών μειώθηκε κατά περίπου 90% από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο.
867855656856856568.JPG
Έξαρση κρουσμάτων στη Ρωσία, ανησυχία σε Ιταλία, Πορτογαλία

Ανησυχία προκαλεί στη Ρωσία η έξαρση κρουσμάτων με τις αρχές της Μόσχας να επισημαίνουν πως θα καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 υποχρεωτικό για το 60% των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην πόλη εξελίσσεται με δραματικό τρόπο και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω της Covid-19.
Ανησυχία όμως υπάρχει και στην Ιταλία, με την κυβέρνηση Draghi να προσανατολίζεται προς την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού.
Αν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται κανονικά να λήξει στις 31 Ιουλίου, δεν αποκλείεται η ιταλική κυβέρνηση να τη διατηρήσει ίσως και έως τα τέλη του 2021, έτσι ώστε να συνεχιστεί πιο εύκολα η όλη διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών μέχρι το φθινόπωρο και να ελεγχθεί η πορεία των μολύνσεων (και να ληφθούν τυχόν νέα προσωρινά μέτρα πρόληψης) μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Αύξηση όμως κρουσμάτων καταγράφεται και στην Πορτογαλία, η οποία ανέφερε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τα τέλη Φεβρουαρίου
Η αύξηση των μολύνσεων καταγράφεται λιγότερο από έναν μήνα αφότου η Πορτογαλία άνοιξε για τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, έχοντας αρχίσει να χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα Μαρτίου.

Κίνα: Κοντά στο 1 δισ. δόσεις εμβολίων - Εμβολιασμένο το 44% αλλά τα σύνορα κλειστά

Αν και μέχρι στιγμής η Κίνα έχει εμβολιάσει το 44% του πληθυσμού της έστω με μια δόση, οι ειδικοί επιστήμονες τάσσονται κατά του ανοίγματος των συνόρων, αναφέροντας αφενός το χαμηλό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αφετέρου τις ανισότητες διαφόρων περιοχών της χώρας όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Κίνα είναι κοντά στο να επιτύχει να έχει χορηγήσει 1 δις δόσεις εμβολίων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι συνολικά έχει χορηγήσει 923 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ενώ την Τρίτη 15/6 χορήγησε μέσα σε μια ημέρα περίπου 19,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο η Κίνα πραγματοποιεί κατά μέσο όρο ημερησίως πάνω από 17,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αριθμός αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, όταν και εκτιμάται ότι γίνονταν 4,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά μέσο όρο την ημέρα.
Ωστόσο, οι ανισότητες είναι μεγάλες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως αν και το 70% των κατοίκων του Πεκίνου και το 50% των κατοίκων της Σανγκάης έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων, το αντίστοιχο ποσοστό στις επαρχίες Guangdong και Shandong είναι κάτω από 20%.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν έχει έρθει η ώρα ακόμα για το άνοιγμα των συνόρων καθώς πολλές περιοχές της χώρας δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς και δεν έχει διαμορφωθεί επαρκές τείχος προστασίας.
Ακόμα όμως δεν είναι σαφές ποιο θεωρείται το κατάλληλο ποσοστό εμβολιασμένων, έτσι ώστε να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Συνεχής η ύφεση της covid στην Ινδία – Φόβοι για νέα έξαρση από την χαλάρωση των μέτρων

Συνεχής είναι η ύφεση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, καθώς παραμένουν χαμηλά τα νέα κρούσματα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 2.330 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 67.208 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Η Ινδία μετρά 381.903 νεκρούς επί συνόλου 29,70 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, αν και ειδικοί τα χαρακτηρίζουν υποτιμημένα.
Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται πως η επιδημία έφτασε στο αποκορύφωμα της τον περασμένο Μάιο, όταν και αναφέρονταν καθημερινά περισσότερα από 400.000 κρούσματα την ημέρα.
Με την επιδημία να υποχωρεί, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες και πόλεις ανακοινώνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον έλεγχο της διασποράς του ιού ενώ στο Νέο Δελχί οι αρχές επέτρεψαν την επαναλειτουργία των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ύστερα από lockdown πέντε εβδομάδων το Νέο Δελχί άνοιξε τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα ενώ επέτρεψε στα εστιατόρια να έχουν πληρότητα της τάξης του 50%, κάτι που συμβαίνει και με τις αστικές συγκοινωνίες
Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και εμφανίζονται αντίθετοι στο πλήρες άνοιγμα, επισημαίνοντας πως μόλις το 5% των 950 εκατομμυρίων ενήλικων Ινδών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και προειδοποιώντας πως υπό αυτά τα δεδομένα, κάθε άλλο παρά αποκλείεται μια νέα έξαρση κρουσμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης