Box to Box

Αν δεν αρέσει στον Ρονάλντο ή στον Πογκμπά ο χορηγός, τότε ας παίζουν δωρεάν χωρίς συμβόλαια και ατζέντηδες!

Αν δεν αρέσει στον Ρονάλντο ή στον Πογκμπά ο χορηγός, τότε ας παίζουν δωρεάν χωρίς συμβόλαια και ατζέντηδες!

Αυτή η ανοησία που ξεκίνησε με την κίνηση του Κριστιάνο Ρονάλντο να μετακινήσει το μπουκάλι της Coca-Cola και συνεχίστηκε με τον Πολ Πογκμπά και το μπουκάλι της Heineken, πρέπει να σταματήσει άμεσα, αλλιώς θα μεταβληθεί σε κωμωδία. Με τραγικές ωστόσο συνέπειες.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η μετοχή της Coca-Cola έπεσε δραματικά προκαλώντας μία ζημιά σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μια και μόνο ενέργεια του Ρονάλντο και πολλοί σχολίασαν θετικά αυτή την κίνηση, λησμονώντας ή αγνοώντας μια σειρά στοιχείων που μπορεί να δημιουργήσουν αλυσιδωτή αντίδραση! Είναι αλήθεια πως αυτή τη στιγμή ο Πορτογάλος είναι ο κορυφαίος influencer στον πλανήτη στο κομμάτι των αθλητικών δρώμενων! Μιλάμε για το ίδιο παιδί ωστόσο, για να μην ξεχνιόμαστε, που όταν εμφανίστηκε για να υπογράψει το 2003 το συμβόλαιο του στο Ολντ Τράφορντ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φορούσε μια τόσο τραγική μπλούζα που ούτε από πανέρι στην οδό Αθηνάς δεν θα αγόραζε κάποιος! Αλλά τότε δεν ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά ένα πολλά υποσχόμενο παιδί που είχε κάνει μία εξαιρετική εμφάνιση σε ένα φιλικό παιχνίδι της Σπόρτινγκ Λισαβόνας εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πήγαινε στο Μάντσεστερ για να αντικαταστήσει το απόλυτο είδωλο της εποχής, όχι αναγκαστικά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, αλλά σε εμπορικό, που ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ! Το πώς εξελίχθηκε ο Ρονάλντο έχει να κάνει με την εκπληκτική σωματοδομή του, την ικανότητα του να βελτιώνεται, την απόλυτη αφοσίωση του στον αγώνα που δίνει, στη διαδρομή, στην σταδιοδρομία, γενικότερα στο ίδιο το άθλημα που υπηρετεί.

Έχει πετύχει απίστευτα μεγάλο αριθμό τερμάτων, έχει πάρει τίτλους στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και διεθνή τίτλο με την Πορτογαλία. Και σε όλο αυτό το διάστημα της τεράστιας διαρκείας που έχει καριέρα του, έχει κάνει δεκάδες συμφωνίες, εκτός από τα συμβόλαια που τον δένουν με τις ομάδες του, με πάρα πολλά εμπορικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούν το όνομα και την εικόνα του για να απογειώσουν την διείσδυση τους στην αγορά.
Χωρίς λοιπόν την (κάθε) Coca-Cola δεν θα υπήρχε χορηγία στον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Δεν θα υπήρχαν τα χρήματα για να μπορούν οι ομάδες να κάνουν τις μεταγραφές, η μία από την άλλη, προκειμένου να αγοράζουν τον Ρονάλντο, και τον κάθε Ρονάλντο με δεκάδες εκατομμύρια, ούτε να προσφέρουν τα συμβόλαια που θέλουν ο Πογκμπά (και ο κάθε Πογκμπά), για να ανανεώσουν τις συμφωνίες τους!

Δεν θα υπήρχαν τα χρήματα για να είναι ικανοποιημένες οι ομάδες, ούτε θα είχε δημιουργηθεί το κάθε Champions League, ούτε θα είχε εκτοξευτεί η δημοτικότητα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ή του EURO.
Και η συζήτηση δεν γίνεται μόνο για τώρα, αλλά σχεδόν μισό αιώνα πίσω από τη δεκαετία του 60 που άρχισε να αλλάζει όλο το τοπίο. Επίσης, χωρίς τα χρήματα από τους χορηγούς δεν θα υπήρχαν αυτά τα καταπληκτικά στάδια στα οποία, ο Ρονάλντο, ο Πογκμπά και ο κάθε σταρ αγωνίζονται.

Δεν θα υπήρχαν τα χρήματα επίσης για τις ομάδες και τις ομοσπονδίες, για να απασχολούν εκτός από τους ποδοσφαιριστές και τους καλύτερους προπονητές, τους καλύτερους φυσιοθεραπευτές, τους καλύτερους γυμναστές, τους καλύτερους γιατρούς, δεν θα υπήρχε αυτός ο αγωνιστικός χώρος που είναι σαν χαλί στα περισσότερα γήπεδα… Δεν θα υπήρχε επίσης σε όλες αυτές τις ομάδες που ξοδεύουν τέλειο τα χρήματα για να παίξουν οι ποδοσφαιριστές, όλο το υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο πάντα είναι απαραίτητο, από αυτούς που συντονίζουν την καθημερινότητά σε μία ομάδα, από εκείνους που τρέχουν να κανονίσουμε όλα τα διαδικαστικά για να μπορούμε να δούμε τους star στο γήπεδο, από τους ανθρώπους που καθαρίζουν τα αποδυτήρια, από τους ανθρώπους που πλένουν τα ρούχα!

Τα πάντα είναι αλυσίδα. Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, είναι υποκριτικό και εκνευριστικό να γκρινιάζουν κάποιοι για τον ρόλο που παίζει η τηλεόραση και γιατί ζητάει να μεταδίδει κάποιες περίεργες ώρες μερικές φορές τα παιχνίδια μέσα στη χρονιά, ή ζητάει κάποια πράγματα περισσότερα από τις ομάδες και τους παίκτες, εκτός από κάποιες απλές συνεντεύξεις! Γιατί η απάντηση είναι απλή, η τηλεόραση πληρώνει πάρα πολλά χρήματα παγκοσμίως για να μεταδίδει τα σπορ, συνεπώς να υπάρχει δημοσιότητα, άρα και να μπορούν οι σύλλογοι, ή οι ομοσπονδίες, να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των αστεριών!

Κάποιος να πει λοιπόν στον Ρονάλντο και στον Πογκμπά και σε όποιον άλλον θα αποφασίσει να κάνει μια παρόμοια κίνηση, πως πρέπει να σπάσεις αυγά για να κάνεις ομελέτα! Εάν δεν τους αρέσει το προϊόν το οποίο διαφημίζεται, ας αποφασίσουν να παίζουν για την χαρά του αθλητισμού, χωρίς να ζητάνε όμως τα χρήματα που έχουν συνηθίσει για τα συμβόλαια τους.

Και πρέπει πρώτα απ’ όλα η ίδια η FIFA και κατ’ επέκταση η UEFA να τους προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια, θα επέχει τιμωρία! Γιατί ορισμένα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να αφήνουμε να το αντιμετωπίζουν κάποιοι ως καπρίτσιο! Είτε είναι, είτε δεν είναι influencers!

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης