Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να ακυρώσει το Obamacare

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να ακυρώσει το Obamacare
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε σήμερα να ακυρώσει τον νόμο-ναυαρχίδα του Barack Obama για την ασφάλεια υγείας, το επονομαζόμενο Obamacare, διατηρώντας την κάλυψη υγείας εκατομμυρίων Αμερικανών

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε σήμερα να ακυρώσει τον νόμο-ναυαρχίδα του Barack Obama για την ασφάλεια υγείας, το επονομαζόμενο Obamacare, διατηρώντας την κάλυψη υγείας εκατομμυρίων Αμερικανών.
Η απόφασή του, που ελήφθη με την πλειοψηφία επτά δικαστών εκ των συνολικά εννέα, αποτελεί ένα εκ των υστέρων πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, που είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να καταργηθεί ο εμβληματικός νόμος του προκατόχου του.
Η απόφασή τους, η τρίτη που αφορά τον συγκεκριμένο νόμο, βασίζεται σε μία παράμετρο της διαδικασίας: σύμφωνα με τους ίδιους, το Τέξας και άλλες Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, που εισήγαγαν την προσφυγή, δεν νομιμοποιούνταν να το κάνουν.
Ο νέος Δημοκρατικός πρόεδρος Joe Biden είχε κρίνει «σκληρή» αυτήν την ύστατη απόπειρα των Ρεπουμπλικανών να ακυρώσουν έναν νόμο, που αποδείχθηκε χρήσιμος, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Στην αρχική μορφή του, το Obamacare υποχρέωνε όλους τους Αμερικανούς, ακόμη κι εκείνους με καλή υγεία, να συνάψουν μια ασφάλεια ειδάλλως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με οικονομικές κυρώσεις και ανάγκαζε τις εταιρείες να ασφαλίζουν όλους τους πιθανούς πελάτες, όποια κι αν ήταν η κατάσταση της υγείας τους.
Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε να προσφερθεί μια ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε 31 εκατομμύρια Αμερικανούς, που δεν διέθεταν έως εκείνη τη στιγμή, όμως οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν πάντα την υποχρέωση ασφάλισης ως κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης.
Η πρώτη προσφυγή τους στοχοθετούσε επομένως αυτήν την «ατομική εντολή». Το Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε το 2012, εκτιμώντας πως οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φόροι και δικαιολογούσαν την παρέμβαση του κράτους.
Κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Donald Trump επιχείρησε να καταργήσει τον νόμο στο Κογκρέσο, όμως ηττήθηκε. Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατάφεραν, εντούτοις, να τον τροποποιήσουν το 2017 και μηδένισαν τα πρόστιμα για την έλλειψη ασφάλισης.
Πολλές Ρεπουμπλικανικές πολιτείες προσέφυγαν εκ νέου στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ο νόμος δεν ισχύει πλέον. Τον Δεκέμβριο του 2018, ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας τους δικαίωσε: «ο ακρογωνιαίος λίθος» του νόμου είχε εξαλειφθεί, ολόκληρος ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός, είχε αποφασίσει τότε.
Αυτήν την απόφαση ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.
«Δεν διευθετήσαμε το ερώτημα της εγκυρότητας του νόμου, όμως το Τέξας και οι άλλοι ενάγοντες δεν είναι αρμόδιοι για να το θέσουν», έγραψε ο προοδευτικός δικαστής Στίβεν Μπρέγιερ, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των συναδέλφων του.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης