Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Maire (Γαλλία): Διπλωματικός μαραθώνιος για να «κλειδώσει» η παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Le Maire (Γαλλία): Διπλωματικός μαραθώνιος για να «κλειδώσει» η παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire θα πραγματοποιήσει συνομιλίες για το θέμα της φορολόγησης των πολυεθνικών με αξιωματούχους από την Ιρλανδία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα

Σχετικά Άρθρα

Συνομιλίες με αξιωματούχους από την Ιρλανδία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα θα πραγματοποιήσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire καθώς επιδιώκει να αρθεί η πιθανότητα κάποιας αντίθεσης στη συμφωνία για τη διαμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος της διεθνούς δραστηριότητας των επιχειρήσεων εγκαίρως πριν από τη συνάντηση της ομάδας των G20 τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.

Η συμφωνία στους G7

Η εν λόγω σύνοδος έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία αφού η ομάδα των G7 δεσμεύθηκα πρόσφατα όσον αφορά ένα περίγραμμα για αλλαγές στους φορολογικούς κανόνες για τη φορολογηση των εταιρειών και έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.
Όμως περίπου 140 χώρες συνολικά πρέπει να συμφωνήσουν με τις λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου, ενώ ορισμένες εκφράζουν την ανησυχία τους πώς οι εν λόγω αλλαγές θα επηρεάσουν την οικονομία του και την ευρωστία των μεγαλύτερων εταιρειών τους.

Ιρλανδία

O ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το σχέδιο, με τον οποίο η Le Maire θα πραγματοποιήσει άτυπες συνομιλίες σε συναντήσεις με ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η συζήτηση θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τις επιφυλάξεις της Ιρλανδίας σχετικά με τον καθορισμό ενός ελάχιστου παγκόσμιου συντελεστή, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσπάθειά της να προσελκύσει πολυεθνικές εταιρείες.

Πολωνία

Στη συνέχεια, ο Γάλλος υπουργός θα ταξιδέψει στην Πολωνία την Κυριακή 20 Ιουνίου και θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με Κινέζους, Ινδούς και Ρώσους αξιωματούχους την επόμενη εβδομάδα.
«Έχουμε μια σημαντική εξελίξης που περιγράφεται ως ιστορική στο G-7 στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες.
Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περαιτέρω στη σύνολο της G-20 στη Βενετίας στα μέσα Ιουλίου - αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα », δήλωσε ο Le Maire.

Ψηφιακός φόρος

Η συμφωνία G-7 απηχεί την πρόταση των ΗΠΑ για έναν ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών «τουλάχιστον 15%» για τα εταιρικά κέρδη και ανοίγει το δρόμο για να αυξηθεί η φορολογικη΄ επιβάρυνση των πολυεθνικών σε χώρες όπου παράγουν τα κέρδη, αντί να τα μεταφέρουν στις έδρες τους.
Αυτό θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να λάβουν ένα μέρος των φορολογικών εσόδων από τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ, όπως η Amazon.com Inc. και το Facebook Inc.

Η περίπτωση της Amazon

Ο Le Maire είπε ότι η Γαλλία υποστηρίζει μια πρόταση τεμαχισμού των δραστηριοτήτων της Amazon για να διαχωρίσει τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες των πολυεθνικών, έτσι ώστε ο τεχνολογικός γίγαντας να καλύπτεται από νέους κανόνες για την φορολόγηση των κερδών τους.
«Είναι ζήτημα δικαιοσύνης.
Οι μεγάλοι νικητές της κρίσης της πανδημίας είναι οι ψηφιακοί γίγαντες και αυτοί που πληρώνουν τον λιγότερο φόρο », δήλωσε ο Le Maire.
«Όλοι οι τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένης της Amazon πρέπει να καταβάλουν το δίκαιο μερίδιό τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης