Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Οι ΗΠΑ πάσχουν από παροδικό… υπερπληθωρισμό - Θα μειωθεί στο 2,5% το δ' τρίμηνο του 2022

Bank of America: Οι ΗΠΑ πάσχουν από παροδικό… υπερπληθωρισμό - Θα μειωθεί στο 2,5% το δ' τρίμηνο του 2022
Επιβεβαιώνεται πως οι ΗΠΑ διανύουν περίοδο υπερπληθωρισμού, η οποία, όμως, είναι παροδική...
Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές δεν είχαν αυξηθεί ποτέ γρηγορότερα, ωστόσο οι υπερπληθωριστικές πιέσεις που σημειώνονται είναι παροδικές, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch, που θεωρεί ότι ο πληθωρισμό θα πέσει στο 2,5% το δ' τρίμηνο του 2022.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2021 κυμάνθηκε στο 3,8%, ενώ επιφυλάσσεται, ως έναν βαθμό, για το αν η επιτάχυνσή του οφείλεται σε λόγους που χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα εισάγει τον δείκτη του μεταβατικού πληθωρισμού, θεωρώντας πως ναι μεν επί του παρόντος είναι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, από την άλλη όμως υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου.
Έτσι επιβεβαιώνεται πως οι ΗΠΑ διανύουν περίοδο παροδικού υπερπληθωρισμού…

Αλλά πώς ορίζεται το εφήμερο;

Όπως εξηγεί η τράπεζα, εδώ και καιρό οι οικονομολόγοι διακρίνουν τον παροδικό από τον εφήμερο πληθωρισμό.
Ο «βασικός πληθωρισμός» δημιουργήθηκε από αυτήν την επιθυμία, δεδομένων της αστάθειας στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και της έλλειψης «σήματος» για ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις.
Σημειώνεται ότι ο βασικός πληθωρισμός παρακολουθείται στενά σε πραγματικό χρόνο.
Για το σκοπό αυτό, πολλές από τις περιφερειακές τράπεζες της Federal Reserve έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους εναλλακτικούς δείκτες μέσω των οποίων μετρούν τον προσωρινό πληθωρισμό.
Οι δείκτες βασίζονται στις προσδοκίες και την προοπτική.
Ο δείκτης μεταβατικού πληθωρισμού BofA στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει όλες αυτές τις πληροφορίες, αφού χρησιμοποιεί 11 διαφορετικές εκτιμήσεις από τις 11 διαφορετικέςς Fed.
Για κάθε εκτίμηση, προσαρμόζεται στον μέσο όρο των σχετικών δεικτών.
Για παράδειγμα, ο κυκλικός πληθωρισμός της San Francisco Fed κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 2,66% σε ετήσια βάση από το 1995-2019, ενώ ο βασικός πληθωρισμός έχει μέσο όρο 1,72% σε ετήσια βάση.
Η BofA υποθέτει ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει τον παροδικό πληθωρισμό και ως εκ τούτου πρέπει να τον προσαρμόσει σε πραγματικό χρόνο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA δηλώνει ότι ο δείκτης της βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών, όμως μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω...
Υποδηλώνει επίσης είτε ότι οι τιμές - είτε μόνιμες είτε παροδικές - δεν αυξήθηκαν ποτέ γρηγορότερα!
Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ πάσχουν από υπερπληθωρισμό...
transitory_hyperinflation.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης