Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πελώνη: Σήμερα η σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων

Πελώνη: Σήμερα η σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων
Παραδόθηκε στον πρωθυπουργό – Η κυβέρνηση θα τη μελετήσει και θα αποφασίσει είπε η κα.Πελώνη
Σχετικά Άρθρα

Εντός της ημέρας θα αναρτηθεί η σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Παραδόθηκε σήμερα στον πρωθυπουργό.
Σήμερα, πιθανότατα το μεσημέρι, θα αναρτηθεί.
Η κυβέρνηση θα την μελετήσει και θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία» δήλωσε η κα.Πελώνη, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενό της.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και περιέγραψε τα νέα βήματα ελευθερίας στο λιανεμπόριο, στη λειτουργία των εμποροπανήγυρων, στη λειτουργία των παιδότοπων, στην επαναλειτουργία των λούνα παρκ και στην λειτουργία των υπηρεσιών ευεξίας.

Τι θα γίνει με τα self test

Ανέφερε πως αποφασίστηκε η διανομή των self test να συνεχιστεί για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Αναφορικά με την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου για την αποτελεσματικότητα των self tests, η κa. Πελώνη σημείωσε ότι «η αποτελεσματικότητα των self tests έχει κριθεί από την πραγματικότητα, δηλαδή από τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και τη συμβολή τους στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Κανένας φαρμακευτικός σύλλογος δεν είναι αρμόδιος να αποφανθεί για την αποτελεσματικότητα των self tests, πέραν της επιστημονικής κοινότητας».
Κατόπιν σχετικής ερώτησης, μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε πως γίνονται εμβολιασμοί σε τουρίστες, που βρίσκονται σε κρουαζιερόπλοια.
«Όχι δεν ισχύουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, δεν εμβολιάζουμε τουρίστες και δεν θα μπορούσαμε για κανένα λόγο να το κάνουμε.
Αυτή τη στιγμή όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλον τον πληθυσμό.
Εμβολιάζουμε τα πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας του τουριστικού μας προϊόντος, όπως θωρακίζουμε και τα νησιά μας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία».

Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Η κα.Πελώνη αναφέρθηκε και Εθνικό Σχέδιο Ανάταξης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
«Όπως γνωρίζετε μπήκε ήδη σε εφαρμογή το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με την έκδοση - για πρώτη φορά - κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της.
Υλοποιείται έτσι μια πρωτοβουλία την οποία στήριξε εξαρχής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαίους ηγέτες.
Και βέβαια είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. σε επιδοτήσεις και σε δάνεια.
Για την αξιοποίηση των πόρων αυτών η Ελλάδα κατέθεσε - και μάλιστα από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε .- Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε στην πρώτη ομάδα χωρών που λαμβάνει έγκριση.
Για το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, στην οποία μίλησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen» υποστήριξε η κα.Πελώνη.

Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η κα.Πελώνη υποστήριξε πως θέση της Ελλάδος παραμένει ότι «η όποια θετική ατζέντα προς την Τουρκία, την οποία η χώρα μας στηρίζει, θα πρέπει να προωθείται με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, που σημαίνει ότι παραμένει ο όρος να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και να αποφεύγει η Τουρκία προκλητικές ενέργειες».
Κληθείσα, μάλιστα, να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan περί της απευθείας επικοινωνίας των δύο ηγετών, η κα. Πελώνη διευκρίνισε πως «απευθείας επαφή σημαίνει απευθείας επαφή των δύο ηγετών» προσθέτοντας πως «πρακτικά κάποιος πρέπει να την κανονίζει και αρμόδια για αυτό από την πλευρά της Ελλάδος είναι η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και από την πλευρά της Τουρκίας ο Ibrahim Kalin».
«Επειδή διαβάζω διάφορα υπονοούμενα για την κ. Σουρανή ήθελα να πω πως τα θεωρώ βαθιά προσβλητικά για την πρέσβη κ. Ελένη Σουρανή, που έχει προσφέρει για 10ετίες στο διπλωματικό σώμα και η οποία χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» ανέφερε η κα.Πελώνη.
Ερωτηθείσα σχετικώς, η κα.Πελώνη υπενθύμισε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος μετείχαν και παρευρέθησαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αρχές της εβδομάδος, ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία της κας. Σουρανή στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Tayip Erdogan επανέλαβε ότι «προέκυψε μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής, όταν ο Erdogan επέλεξε ως διερμηνέα του τον κ. Kalin, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η κ. Σουρανή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης