Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Επιδιώκει συμβιβασμό στον ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο συντελεστή εταιρικής φορολόγησης 15%

tags :
Ιρλανδία: Επιδιώκει συμβιβασμό στον ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο συντελεστή εταιρικής φορολόγησης 15%

Π  Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe επισήμανε ότι ευελπιστεί να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ η οποία να σέβεται την δυνατότητα μικρών και μεσαίων οικονομιών στο φορολογικό ανταγωνισμό

Σχετικά Άρθρα

Ως ευρωπαϊκή έδρα τεχνολογικών «γίγαντων» όπως η Apple και η Google, η Ιρλανδία επιδιώκει να επιτύχει συμβιβασμό για το νέο παγκόσμιο καθεστώς διεθνούς φορολόγησης των επιχειρήσεων στον οποίο να αναγνωρίζεται ο «ρόλος του νόμιμου φορολογικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Paschal Donohoe στο CNBC την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021.
Η Ιρλανδία ως γνωστόν διαθέτει χαμηλό συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών, 12,5%, και μια πρόσφατη συμφωνία στην ομάδα των G7 αναμένεται να τις προκαλέσεις πλήγμα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 συμφώνησαν αυτόν τον μήνα ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος παγκόσμιος συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών 15%, όπως προτείνει η κυβέρνηση Biden.

Στον ΟΟΣΑ

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του ΟΟΣΑ με ιδιατερα ενεργό τρόπο κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες και ελπίζω να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει τον ρόλο του νόμιμου φορολογικού ανταγωνισμού για τις μικρότερες και μεσαίες οικονομίες», υπογράμμισε ο Donohoe.
Το σχέδιο που εγκρίθηκε από την ομάδα των G7 τελεί σε διαβούλευση στον ΟΟΣΑ και θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ομάδας των G-20 τον Ιούλιο.
«Έχουμε ακόμη αρκετό χρδρόμο όνο να διανύσουμε πριν επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, και έτσι είναι δύσκολο για μένα να πω πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτός ο συμβιβασμός.
Πιστεύω όμως ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθούν τα σημεία συμβιβασμού και να επιτευχθεί συμφωνία », σημείωσε ο Donohoe.

Υπόθεση Apple

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016 απεφάνθη ότι η Apple είχε παράνομη φορολογική μεταχείριση στην Ιρλανδία και διέταξε το Δουβλίνο να εισπράξει επιπλέον 13 δισεκατομμύρια ευρώ (15,49 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον τεχνολογικό γίγαντα.
Η Ιρλανδία και η Apple αμφισβήτησαν την απόφαση και η υπόθεση εξετάζεται τώρα από το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου .

Δημόσια έσοδα

Η φορολογική πολιτική έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική μετά την πανδημία Covid, δεδομένου ότι πολλά κράτη αναζητούν τρόπου να αυξήσουν τα δημόσια έσοδά τους ώστε να μπορούν να εξοφλήσουν το επιπλέον χρέος που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης