Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Τουρκίας: Αμετάβλητα στο 19% τα επιτόκια για τρίτο μήνα – Στροφή υπό το φόβο του πληθωρισμού

Τράπεζα της Τουρκίας: Αμετάβλητα στο 19% τα επιτόκια για τρίτο μήνα – Στροφή υπό το φόβο του πληθωρισμού
Η τουρκική λίρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες, και αυτό προβληματίζει την κεντρική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα

Αμετάβλητα διατήρησε χθες τα επιτόκια της τουρκικής λίρας η Τράπεζα της Τουρκίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 19%, όπως είχαν προβλέψει οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές στην τελευταία σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου τη Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας φαίνεται να υιοθετεί τώρα στάση υπέρ της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής καθώς καιροφυλακτεί ο κίνδυνος περαιτέρω επιτάχυνσης του ήδη διψήφιου πληθωρισμού.
Και αυτό γιατί η τουρκική λίρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες εν μέσω ελλείψεων στην παγκόσμια αγορά.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει προσωρινά τον Μάιο έπειτα από επτά συναπτούς μήνες ανόδου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, η προσωρινή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται στο νέο αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε την άνοιξη στη γειτονική χώρα λόγω αιφνίδιας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Η Τράπεζα της Τουρκίας τώρα κάνει λόγο για «περιοριστική» νομισματική πολιτική και υπογραμμίζει αυτή τη φορά τη δέσμευσή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο επίπεδο που τα είχε αυξήσει ο προηγούμενος διοικητής μέχρις ότου υποχωρήσει σημαντικά ο πληθωρισμός.

«Αποφασισμένη»

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της, όμως, η τράπεζα δηλώνει για πρώτη φορά «αποφασισμένη» να διατηρήσει την ίδια νομισματική πολιτική, μολονότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιστρέψει στην πάγια τακτική του να ζητάει μείωση των επιτοκίων και ασκεί πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η κεντρική τράπεζα μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Η αντίδραση της λίρας

Σε ό,τι αφορά την τουρκική λίρα, που συνολικά έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία τρία χρόνια, αρχικά αντέδρασε στην ανακοίνωση της τράπεζας με μια ελαφρά ανάκαμψη.
Στη συνέχεια, όμως, επέστρεψε σε πτωτική πορεία υποχωρώντας κατά 0,4% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 8,6402 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο.
Από τη στιγμή που ανέλαβε ο νέος διοικητής στα τέλη Μαρτίου, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 15%.

Πληθωρισμός

Δεδομένης της συνεχούς αποδυνάμωσης του νομίσματος και της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Ιούνιο.
Σύμφωνα, πάντως, με την κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 12,2% προς τα τέλη του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης