Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Κέρδη 0,8% στα 71,64 δολάρια, με το βλέμμα στα αποθέματα και τα «γεράκια» της Fed

Πετρέλαιο: Κέρδη 0,8% στα 71,64 δολάρια, με το βλέμμα στα αποθέματα και τα «γεράκια» της Fed

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα περιοριστούν δραματικά τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνουν οι αναλυτές οι οποίοι αναμένουν άνοδο της ζήτησης

Σχετικά Άρθρα

Κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών που είχαν στη χθεινή συνεδρίαση λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου στον απόηχο των εκτιμήσεων της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για δύο αυξήσεις των επιτοκίων εντός 2023 και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Market Watch, την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021.

Αυξήσεις επιτοκίων

Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από την Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της St. Louis Federal, Jim Bullard, ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια της -που σήμερα είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25%- ακόμα και από τα τέλη του 2022.

Αποθέματα και επιτόκια

«Το πετρέλαιο προσπαθεί να συντονιστεί με το γεγονός ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αργά ή γρήγορα, και αυτό καθυστερεί την άνοδο της αγοράς μέχρι να γίνει κατανοητό τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η Fed», δήλωσε στη MarketWatch ο Phil Flynn, αναλυτής στο The Price Futures Group.
«Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα περιοριστούν δραματικά τις επόμενες εβδομάδες».

Συμφωνία με Ιράν

Οι traders πάντως συνέχισαν να παίρνουν ώθηση από τις προσδοκίες για ισχυρότερη ζήτηση ενέργειας και έχουν στραμμένο το βλέμμα στις προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εξέλιξη που εφόσον υλοποιηθεί θα ευξήσει την ποσότητα του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Πάντως, οι περισσότεροι δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν τον Αύγουστο.

Συμβόλαια

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου πρόσθεσε την Παρασκευή 60 σεντς ή 0,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,64 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Σε εβδομαδιαία βάση το WTI κέρδισε 1% και αυτό ήταν το 4ο σερί ανοδικό του πενθήμερο.
Σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Αυγούστου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 0,5% ή 35 σεντς στα 73,43 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το brent σημείωσε άνοδο 1% στην εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης