Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναδιπλώνονται γεωπολιτικά οι ΗΠΑ, μειώνουν δραστικά τα αντιπυραυλικά συστήματα στη Μέση Ανατολή - Αναβάθμιση της Ελλάδας

Αναδιπλώνονται γεωπολιτικά οι ΗΠΑ, μειώνουν δραστικά τα αντιπυραυλικά συστήματα στη Μέση Ανατολή - Αναβάθμιση της Ελλάδας
Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Πεντάγωνο αποσύρει περίπου οκτώ συστοιχίες Patriot από χώρες όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση Biden μειώνει δραστικά και απότομα τον αριθμό των στρατευμάτων, αεροσκαφών και αντιπυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σε μια σημαντική αναπροσαρμογή του στρατιωτικού της αποτυπώματος στην περιοχή, καθώς εστιάζει τις ένοπλες δυνάμεις σε προκλήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία, ανέφεραν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Πεντάγωνο αποσύρει περίπου οκτώ συστοιχίες Patriot από χώρες όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία.
Ένα άλλο αντιπυραυλικό σύστημα γνωστό ως Terminal High Altitude Area Defense (ή αλλιώς Thaad), αποσύρεται από τη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα μειώνονται οι μοίρες μαχητικών αεροσκαφών που έχουν ανατεθεί στην περιοχή, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Oι αλλαγές στη Μέση Ανατολή

Οι επιταχυνόμενες αποσύρσεις αντικατοπτρίζουν αρκετές πρόσφατες αλλαγές στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις νέες στρατηγικές επιταγές της Ουάσιγκτον υπό τη διοίκηση του Biden.
Καθώς ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τελειώνει, τερματίζοντας δύο δεκαετίες παρουσίας στην χώρα, η κυβέρνηση Biden θέλει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας, του κύριου αντιπάλου της.
Επίσης, η πολιτική της κυβέρνησης Biden απέναντι στο Ιράν - ο κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή - επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για την επανεισαγωγή μιας αναθεωρημένης έκδοσης της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφτηκε το 2015.
Χάρη σε αυτή την συμφωνία, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου βλέπουν έναν μειωμένο κίνδυνο πολέμου, ειδικά μετά την εκστρατεία ''μέγιστης πίεσης'' που άσκησε η κυβέρνηση Trump απέναντι στο Ιράν.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν επίσης ενισχύσει τις δικές τους άμυνες ενόψει των επιθέσεων από τις, υποστηριζόμενες από το Ιράν, πολιτοφυλακές των Χούθι με τις οποίες η Σαουδική Αραβία διεξάγει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Υεμένη.
Και η κυβέρνηση του Biden επιδιώκει να μεταφέρει τις σχέσεις με τη Ρωσία σε μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, επιτρέποντάς της να ξοδεύει λιγότερο χρόνο ανησυχώντας για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που ήταν και πρωταρχικός στόχος της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Οι Patriot στην Ελλάδα, στην υπηρεσία της Σαουδικής Αραβίας

Από την μεριά της, η Ελλάδα θα επαγρυπνεί με τους Patriot για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, καθώς η αποστολή των ελληνικών συστοιχιών θα διαφυλάξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τις επιθέσεις των Xούθι, ενώ παράλληλα στέλνουμε μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς παίχτες στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής.
Tο βασίλειο των Saud θα καλύψει το κόστος για τη μεταφορά και λειτουργία της συστοιχίας των «Patriot» από την Ελλάδα και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων -αμερικανικής κατασκευής- στην έκδοση «Pac3».
Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνει και το αναγκαίο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι θα μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία.
Μέχρι σήμερα φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό πόσοι σταθμοί εκτόξευσης θα δανειστούν στη Σαουδική Αραβία.
Capture_52.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης