Κοινωνία

Σταθερά υποχωρεί η πανδημία – Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους τις επόμενες εβδομάδες - Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Σταθερά υποχωρεί η πανδημία – Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους τις επόμενες εβδομάδες - Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Επί τάπητος βρίσκονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους ενώ παρελθόν για τους εξωτερικούς χώρους αναμένεται να αποτελέσουν οι μάσκες τις επόμενες εβδομάδες

Σχετικά Άρθρα

Σε διαρκή υποχώρηση βρίσκεται η πανδημία στη χώρα και αυτό επιτρέπει ακόμη μερικά βήματα στο δρόμο για την επιστροφή προς την πλήρη κανονικότητα.
Παράλληλα, συνεχίζεται η αποσυμπίεση για το ΕΣΥ με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 301, ενώ συνολικά 12.534 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, επί τάπητος βρίσκονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους,  ενώ παρελθόν για τους εξωτερικούς χώρους αναμένεται να αποτελέσουν οι μάσκες τις επόμενες εβδομάδες.

Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους τις επόμενες εβδομάδες

Αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για να βγουν οι μάσκες στπους εξωτερικούς χώρους, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Όπως άλλωστε αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους,  ενώ θα υπάρξουν προνόμια για τους πολίτες που είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε μιλώντας στις 19/6 στον ΣΚΑΪ 100,3,  οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιστεί σε ποσοστό κοντά στο 70%, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 45% του ενήλικου πληθυσμού.

Προνόμια  των εμβολιασμένων

Στο μεταξύ, μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, όπως έχει ανακοινωθεί, οι εμβολιασμένοι μπορούν να πηγαίνουν στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και να εισέρχονται από την 1η Ιουλίου με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας.
Μετά από αυτά τα πρώτα βήματα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει όσους διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν, επισπεύδει τις διευκολύνσεις για όσους το έχουν πράξει και είναι κάτοχοι του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μάλιστα, εξετάζει σειρά προτάσεων.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, ενώ ανάλογα με τα προνόμια που θα αποφασιστούν, θα υπάρξουν και νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου χρειαστεί, ειδικά για την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να είναι  προαιρετική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους - κάτι που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες μπορεί να ισχύσει και από την 1η Ιουλίου - να είναι ελεύθερη η είσοδός τους σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (όπως για παράδειγμα σε αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, εμπορικές εκθέσεις),  αλλά και  σε κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης, όπως και να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, χωρίς τη διεξαγωγή οποιουδήποτε τεστ (μοριακό, rapid, self), αφού από την 1η Ιουλίου θα είναι σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καπράβελος: Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει το τέταρτο κύμα – Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν δεύτερη δόση

«Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει το τέταρτο κύμα», ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Ν. Καπράβελος, σημειώνοντας ότι ήταν ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύτηκαν κατά το τρίτο κύμα.
Ο κ. Καπράβελος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε αναφορά στα εμβόλια και ξεκαθάρισε ότι όσοι νόσησαν με κορωνοϊό έχουν ισχυρότατη ανοσία και θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο μετά από 6 μήνες ως υπενθύμιση.
Ακόμη, επισήμανε ότι στην περίπτωση που κάποιος νοσήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, δεν χρειάζεται να κάνει τη δεύτερη, καθώς ο οργανισμός βρίσκεται σε ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού και «δεν είναι σωστό να πετύχεις και δεύτερη ανοσολογική απάντηση».

Για εμβόλιο AstraZeneca

Ο κ. Καπράβελος ανέφερε ότι όσοι έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca και δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μπορούν άφοβα να κάνουν τη δεύτερη δόση.
Ωστόσο, για όσους εμφάνισαν προβλήματα ή ο γιατρός τους συστήνει να μην κάνουν το ίδιο εμβόλιο, σημείωσε πως η επιτροπή επιτρέπει την ανάμιξη των εμβολίων.

Νέα χαλάρωση μέτρων

Σε εφαρμογή τέθηκε από τις 19/6 η νέα χαλάρωση μέτρων, που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην πλήρη κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, επαναλειτούργησανοι παιδότοποι, τα λούνα παρκ και οι υπηρεσίες ευεξίας, ενώ μειώθηκε  η αναλογία πελατών στο λιανεμπόριο σε 1 πελάτη ανά 16 τ.μ. από 1/25 τ.μ..

Συγκεκριμένα, επαναλειτούργησαν:

• οι εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών
• οι παιδότοποι σε υπαίθριο χώρο με μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους και ενήλικες πελάτες
• τα λούνα παρκ με μέτρα προστασίας όπως απόσταση 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων και 2 μέτρων μεταξύ κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών, απολύμανση μετά από κάθε χρήση, μάσκες για εργαζόμενους και παίκτες κ.α.
• οι υπηρεσίες spa (λουτρά, ιαματικές πηγές, μασάζ)
Μάλιστα, επαναλειτούργησαν  τα λούνα παρκ με τις εξής προϋποθέσεις:
• Αποστάσεις τουλάχιστον 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους αλλά και πελάτες.
• Διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού.
• Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιών απολύμανση όλων των σημείων επαφής των παικτών με το παιχνίδι.
• Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες.
• Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών.
• Διαγραμμίσεις για την τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου απόστασης όπου υπάρχει ουρά αναμονής.
• Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας/υγιεινής από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
• Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.
Την 1η Ιουλίου τοποθετείται το άνοιγμα των κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας, στο 50% της χωρητικότητας, με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πλήρως εμβολιασμένους και self-test για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, ένα ακόμη προνόμιο «ελευθερίας» θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, για τους οποίους αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα γυμναστήρια, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πάνω από 7,2 εκατ. οι εμβολιασμοί – «Έσχατη λύση» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επαγγελματιών υγείας

Η επιχείρηση «Ελευθερία» τρέχει με ταχύτητα 100.000 εμβολιασμών την ημέρα.
Ήδη, πάνω από 7,2 εκατ. εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί , με 3.045.889 πολίτες πλήρως εμβολιασμένους.
Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη οπότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κλείσουν ραντεβού με το εμβόλιο που επιθυμούν από τα Pfizer, Moderna και Johnson&Johnson, με το AstraZeneca κατόπιν της τελευταίας σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διαθέσιμο για ραντεβού 1ης δόσης μόνο για τους άνω των 60 ετών.

Περί υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στο μεταξύ, κοινοποιήθηκε το συμβουλευτικό πόρισμα της νεοσυσταθείσας Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε μονάδες υγείας και μονάδες περίθαλψης ευπαθών ομάδων, κατόπιν σχετικού ερωτήματος από τον Πρωθυπουργό. Το θέμα θα συζητηθεί μετά το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με αυτό, ο εμβολιασμός μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός με συγκεκριμένη διάρκεια και μόνο εφόσον:
• αποτύχουν στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς κάθε επαγγελματική ομάδα για εκούσιο εμβολιασμό και
• δεν αποδώσουν ειδικά σχεδιασμένα μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών κ.α.
Όπως διευκρινίζει η Επιτροπή, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων».

ΕΟΔΥ: 394 κρούσματα και 20 θάνατοι στις 19/6

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (19/6/2021) 394 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.095 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 933 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid – 19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.534 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_51.JPGkrousmata_11.JPG

4_32.JPG3_41.JPG
Στους 301 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 301 (64.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.609 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 63 (ημερήσια μεταβολή0%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 73 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

deigmata_13.JPG
kabyles_17.JPGdiaspora_17.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης