Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί - Στόχος το τείχος ανοσίας - Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί - Στόχος το τείχος ανοσίας - Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την επιδημία του κορωνοϊού να αποκλιμακώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, γεγονός που αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες χάρη και στη βελτίωση του καιρού, κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών, έτσι ώστε στα τέλη του καλοκαιριού να έχει δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας.
Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος προκειμένου να μην υπάρξουν νέα «πισωγυρίσματα», νέα έκρηξη κρουσμάτων και ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας – το οποίο πολλοί υπουργοί έχουν χαρακτηρίσει ως καταστροφικό για την ελληνική οικονομία – που με τη σειρά του θα μπορούσε να επαναφέρει και νέα περιοριστικά μέτρα.
Οι ειδικοί άλλωστε είναι κατηγορηματικοί ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε στο στόχο του 70% με 80% όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες, τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος από το ιό και τις παραλλάξεις του από το φθινόπωρο.
Ήδη η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, το οποίο επισημαίνει πως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή εφόσον έχουν εξαντληθεί οι ηπιότερες εναλλακτικές επιλογές που μπορεί να εξυπηρετούν εξίσου τον επιδιώκομενο σκοπό, δηλαδή τον εμβολιασμό των πολιτών ενώ επισημαίνει ότι η σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό μετά το καλοκαίρι.

Στους 12.565 οι νεκροί

Τα νέα 21/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 209, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.548 (ημερήσια μεταβολή +0.0%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 32 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 672 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
pinakas1_20.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.565 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 283 (63,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
pinakas2_26.jpg
To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.615 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -27.27%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis_ola.jpg


Γεωργαντάς (υφ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης): Έχουν ήδη εμβολιαστεί 4,5 εκατ. Έλληνες με την πρώτη δόση

Τη θέση πως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς διατύπωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος υποστήριξε πως πάνω από 4,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Γεωργαντάς ανέφερε ότι πλήρως ανοσοποιημένοι είναι 3,2 εκατομμύρια πολίτες.
«Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς.
Είμαστε στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και είναι συνεχές αυτό το νούμερο για αρκετό διάστημα.
Με αυτούς τους ρυθμούς, τον Ιούλιο, θα έχουμε μία διαφορετική εικόνα για τη χώρα, η οποία ήδη έχει αρχίσει και διαφαίνεται.
Με την πρώτη δόση έχουν ήδη εμβολιαστεί.
4.500.000 συνάνθρωποί μας, ενώ άλλοι 3.200.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση.
Την Κυριακή είχαμε 62.000 εμβολιασμούς.
Έχουν ανοίξει οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλην του περιορισμού για τους κάτω των 60 ετών για το εμβόλιο της AstraZeneca. Εμβολιασμοί γίνονται και σήμερα (Αγίου Πνεύματος)» ανέφερε ο κ.Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι πάνω από 100.000 νέοι έως 24 ετών δήλωσαν συμμετοχή στον εμβολιασμό.

Παγώνη: Δεν θα φοράμε μάσκες εάν φτάσει στο 80% το τείχος ανοσίας

Τη θέση πως δεν θα φοράμε μάσκες ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, εάν οι εμβολιασμένοι φτάσουν στο 80% διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υπογράμμισε ότι σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα θα δοθούν οι οδηγίες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όσους είχαν εμβολιαστεί στην πρώτη φάση του εμβολιασμού.
Όπως είπε, ενδεχομένως να μη χρειαστούν όλοι να λάβουν τρίτη δόση ενώ για όσους εμβολιάζονται την παρούσα περίοδο ανέφερε ότι θα χρειαστούν την τρίτη δόση περίπου μετά από ένα χρόνο.
Σχετικά με τις μάσκες στις διακοπές, η κα Παγωνη τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να τις φορούν ειδικά σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπως στα σοκάκια ενός νησιού, που όπως τόνισε, δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου.
Σημείωσε πως όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ένα ποσοστό 80% τότε οι πολίτες δε θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.
Αναφερόμενη στην κατάσταση των νοσοκομείων τόνισε ότι υπάρχει βελτίωση σε σχέση με τον κορωνοϊό αλλά, όπως είπε, αργεί η αποκλιμάκωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, επειδή χρειάζονται πολυήμερες νοσηλείες.

Γραβάνης (καθηγητής Φαρμακολογίας) προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα covid θα σας αφορά αποκλειστικά

Οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα τους αφορά σχεδόν κατά 95% επισημαίνει ο κ.Γραβάνης
Τη θέση πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες διατυπώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
Σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ.Γραβάνης απευθύνεται σε όσους πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν.
«Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα σας αφορά σχεδόν αποκλειστικά.
Οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα σας αφορούν σχεδόν κατά 95%.
Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει.
Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute).
Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό.
Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε … ()» αναφέρει ο κ.Γραβάνης, επισημαίνοντας μάλιστα στο τέλος της ανάρτησης του:
«ΔΗΛΩΣΗ
Δεν έχω μετοχές και οποιαδήποτε οικονομική η επιστημονική σχέση με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία των εμβολίων κατά της Covid19».

Προνόμια

Όσον αφορά τις διευκολύνσεις προς αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ήδη γίνεται λόγος να επισκέπτονται χωρίς μάσκα τα γυμναστήρια και να εισέρχονται σε κλειστά σινεμά χωρίς να πρέπει να έχουν κάνει self test.
Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα υπάρξουν προνόμια για τους πολίτες που είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού.
Μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, όπως έχει ανακοινωθεί, οι εμβολιασμένοι μπορούν να πηγαίνουν στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και να εισέρχονται από την 1η Ιουλίου με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας.
Μετά από αυτά τα πρώτα βήματα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει όσους διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν, επισπεύδει τις διευκολύνσεις για όσους το έχουν πράξει και είναι κάτοχοι του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μάλιστα, εξετάζει σειρά προτάσεων.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, ενώ ανάλογα με τα προνόμια που θα αποφασιστούν, θα υπάρξουν και νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου χρειαστεί, ειδικά για την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να είναι προαιρετική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους - κάτι που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες μπορεί να ισχύσει και από την 1η Ιουλίου - να είναι ελεύθερη η είσοδός τους σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (όπως για παράδειγμα σε αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, εμπορικές εκθέσεις), αλλά και σε κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης, όπως και να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, χωρίς τη διεξαγωγή οποιουδήποτε τεστ (μοριακό, rapid, self), αφού από την 1η Ιουλίου θα είναι σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανησυχία για τις παραλλάξεις

Παρά την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο των παραλλάξεων.
Κυβέρνηση και ειδικοί προειδοποιούν πως η πανδημία είναι ακόμα εδώ και επισημαίνουν πως θα υπάρξει απειλή για νέες εξάρσεις από το φθινόπωρο, λόγω των νέων παραλλάξεων του ιού, εφόσον δεν επιτευχθεί ήδη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η απαραίτητη ανοσοποίηση και το τείχος ανοσίας.
Ενδεικτικό ωστόσο της καλής εικόνας είναι πέρα από την αισθητή μείωση των νέων κρουσμάτων (κάτω από 300), ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει κάτω από το 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης