Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed – «Γεράκια» προς Powell: Το ταχύτερο «φρένο» στην αγορά ομολόγων θα θέσει υπό έλεγχο τον κίνδυνο του πληθωρισμού

Fed – «Γεράκια» προς Powell: Το ταχύτερο «φρένο» στην αγορά ομολόγων θα θέσει υπό έλεγχο τον κίνδυνο του πληθωρισμού

Οι αγορές ομολόγων προκειμένου να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού και να τονωθεί η ζήτηση αφορούν την προηγούμενη φάση της κρίσης, επισημαίνουν, τα μέλη του ΔΣ της Fed 

Σχετικά Άρθρα

Tο σενάριο για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, με τα πρωτοφανούς έκτασης πακέτα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, προκαλεί φόβους για αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως, οδηγώντας κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους σε μία περίοδο που είναι ακόμη ανοιχτές οι πληγές της οικονομίας από την οικονομική κρίση.
Σε αυτή την παραδοχή συγκλίνουν οι διαδοχικές δηλώσεις των «γερακιών» του Συμβουλίου της Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, με προεξάρχοντες τον πρόεδρο της Fed του St Lοuis James Bullard, και τον πρόεδρο της Dallas Fed, Rob Kaplan.
Να σημειωθεί ότι όπως επισημαίνουν αναλυτές η αύξηση των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος έφθασε στο 5% τον Μάιο σε ετήσια βάση, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη.
Το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, και η σημασία των χρηματοπιστωτικών αγορών τους επηρεάζουν παραδοσιακά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής.

Αγορά ομολόγων

Η συζήτηση για το πόσο γρήγορα θα μπει «φρένο» το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Fed μόλις ξεκινά, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να θυμούνται πώς επηρεάζει τη συζήτηση που έπεται σχετικά με τα επιτόκια, επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters τη Δευτέρα 21 Ιουνίου.
«Η δημιουργία δυνατότητας πολλαπλών επιλογών για την επιτροπή (νομισματικής πολιτικής) θα είναι πραγματικά χρήσιμη και αυτό θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης για τη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων καθώς σκεφτόμαστε το μήνυμα που εκπέμπουμε για τη μελλοντική πολιτική όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών», δήλωσε ο πρόεδρος του St. Louis Fed James Bullard.
Ο Kaplan, από την πλευρά του σημείωσε οι αγορές ομολόγων, είχαν ως στόχο τη μείωση των επιτοκίων και την αύξηση της ζήτησης.
Τώρα που η ζήτηση έχει αυξηθεί και πολλοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη συνδέονται με τις ανισορροπίες στην πλευρά της προσφοράς, «το να περιοριστελι (ηποσότητα αγοράς ομολόγων) νωρίτερα από αργότερα» μπορεί να δώσει στην Fed περισσότερη ευελιξία στη συζήτηση για τα επιτόκια.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακίνησαν ορισμένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θα πρέπει να θέσουν ενώπιόν τους καθώς εξετάζουν τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ανεβαίνει επικίνδυνα και η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας είναι ασθενέστερη από την προβλεπόμενη.

Bullard: Ο κίνδυνος από τις πληθωριστικές πιέσεις

Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη η Fed για εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού στο επόμενο έτος (2022), δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του St Lοuis James Bullard, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed καθώς και ο δείκτης για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) και ενδέχεται να καταγράψει περαιτέρω εκρηκτική άνοδο, ενισχυμένος από μια ταχύτερη της προβλεπόμενης οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, δήλωσε ο Bullard.
«Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση σε σχέση με την επανεκκίνηση της οικονομίας από ό,τι θα περίμενε κανείς και ο πληθωρισμός έχει συντονιστεί με αυτή την κίνηση», δήλωσε ο Bullard.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ότι υφίσταται κίνδυνος από την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων και ότι αυτές αναμένεται να ενταθούν»

Προβλέψεις

Η Bullard «βλέπει» έναν κεντρικό δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού στο 2,5% (PCE) για το επόμενο έτος.
Η μέση πρόβλεψη των 18 συμμετεχόντων στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς είναι για τον βασικό πληθωρισμό στο 3% φέτος και 2,1% για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας του Ιούνιο.
Ο πρόεδρος Jerome Powell επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού σε μεγαλύτερο ύψος από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής.
Αξιωματούχοι αναθεώρησαν επίσης ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου με την μέση πρόβλεψη να κάνει λόγο για δύο αυξήσεις εντός του 2023

Kaplan: Δεν θα είναι παροδικές οι πληθωριστικές πιέσεις

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Dallas Fed, Rob Kaplan ανέφερε ότι μια εναλλακτική μέτρηση του πληθωρισμού, ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 2,4% το 2022.
"Οι πληθωριστικές πιέσεις θα περάσουν σε ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων και θα επιμείνουν το 2022", ανέφερε ο Kaplan.
Από την πλευρά του ο Kaplan δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας απόφασης για να αρχίσει η κεντρική τράπεζα να περιορίζει τις αγορές των ομολόγων «καλύτερα νωρίτερα, παρά αργότερα», σημειώνοντας ότι με την απομάκρυνση ενός μέρους της στήριξης σήμερα, μετριάζεται ο κίνδυνος για πιο απότομες κινήσεις στη νομισματική πολιτική στο μέλλον.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού, με τον δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης να σκαρφαλώνει το 2021 στο 3,4% για να επιβραδύνει στο 2,1% το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης