Μια Φώτο μια Ιστορία

Το «άστρο» του Μπάρος στην υπερηχητική Τσεχία του 2004

Το «άστρο» του Μπάρος στην υπερηχητική Τσεχία του 2004

23 Ιουνίου 2004: Η Τσεχία επικρατεί της Γερμανίας με 2-1, κάνει το απόλυτο νικών στον 4ο όμιλο του EURO 2004 και αφήνει εκτός συνέχειας τα «Πάντσερ».

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς
Η Τσεχία στη σύντομη ιστορία της ως ανεξάρτητο κράτος, μπορεί να υπερηφανεύεται πως παρουσίασε σπουδαίες φουρνιές ποδοσφαιριστών. Η πορεία ως τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1996 αποτελεί την κορωνίδα των επιτυχιών και ουδείς πίστευε πως θα μπορέσει να φτάσει ξανά σε τόσο υψηλά επίπεδα. Πόσο μάλλον μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια.

Με ένα ρόστερ τρομακτικό το οποίο ξεκινούσε από τον Πετρ Τσεχ, περνούσε στον Πάβελ Νέντβεντ και έκλεινε στον πρώτο σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης, Μίλαν Μπάρος, η Τσεχία παρουσιάστηκε το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Στις 23 Ιουνίου εκείνου του καλοκαιριού, επικράτησε της Γερμανίας με 2-1 στο Ζοσέ Αλβαλάδε, κάνοντας το τρία στα τρία στον όμιλο. Άφησε εκτός τη δευτεραθλήτρια κόσμου Γερμανία και έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε ομάδα που επρόκειτο να βρει στο διάβα της.

Το φονικό δίδυμο ψηλού-κοντού που είχαν σχηματίσει οι δύο πρώτοι σκόρερ στην ιστορία της εθνικής τους ομάδας -Μπάρος (47 γκολ) και ο Κόλερ (55 γκολ)- έδειχνε πως ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Μάλιστα, ο πρώτος στη φάση των ομίλων σκόραρε απέναντι σε κάθε αντίπαλο, με όλα τα γκολ να τα πετυχαίνει ανάμεσα στο 70ο και το 80ο λεπτό των αναμετρήσεων. Δεν σταμάτησε εκεί και έκλεισε τη διοργάνωση όντας πρώτος σκόρερ, μετρώντας πέντε γκολ σε ισάριθμα ματς.

Η πορεία του Μπάρος και της παρέας του -για κακή τους, αλλά καλή μας τύχη- σταμάτησε στα ημιτελικά, όπου βρήκε την Εθνική Ελλάδος και κατά αυτό τον τρόπο, μία ακόμη γενιά μετά από αυτή του Κάρελ Πομπόρσκι, του Πάτρικ Μπέργκερ και του Πάβελ Κούκα, έμεινε με άδεια τα χέρια.

Ο μεγάλος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης; Δεν έλαμψε ποτέ ξανά σε κάποιο μεγάλο τουρνουά με το εθνόσημο, αλλά παρέμεινε συνεπέστατος στην επαφή του με τα δίχτυα, κλείνοντας το 2020, στα 38 του χρόνια, μία καριέρα με 175 γκολ σε συλλογικό επίπεδο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης