Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Θα υποχωρήσει σταδιακά ο πληθωρισμός - Κλειδί για την ανάπτυξη η πρόοδος των εμβολιασμών

tags :
Powell (Fed): Θα υποχωρήσει σταδιακά ο πληθωρισμός - Κλειδί για την ανάπτυξη η πρόοδος των εμβολιασμών
Αναφερόμενος στους κινδύνους τόνισε πως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί και νέα στελέχη του ιού παραμένουν κίνδυνοι

Την πεποίθηση του ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά επανέλαβε σήμερα 22/6ο πρόεδρος της Federal Reserve, J. Powell μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι έχει «ένα επίπεδο εμπιστοσύνης» πως οι τιμές θα υποχωρήσουν σταδιακά, αν και επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε θα εξομαλυνθούν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού.
Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών», ανέφερε ο Powell.
O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, «που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας».
«Είναι κατηγορίες που περιμένουμε να σταματήσουν να σημειώνουν άνοδο και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν», ανέφερε.
Παράλληλα τόνισε πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνέχισαν να βελτιώνονται, αν και ο ρυθμός ήταν άνισος.
Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αυξημένο τον Μάιο στο 5,8% και αυτό το ποσοστό υποτιμά το έλλειμμα στην απασχόληση, ιδίως καθώς η συμμετοχή στην αγορά εργασίας δεν έχει ανέβει από τα χαμηλά ποσοστά που επικράτησαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2020.
Τα κέρδη από την εργασία θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί, μειώνοντας μερικούς από τους παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία που τους επιβραδύνουν.
Η οικονομική ύφεση δεν έχει πέσει εξίσου σε όλους τους Αμερικανούς, και όσοι είναι λιγότερο ικανοί να επωμιστούν το βάρος έχουν πληγεί περισσότερο.
Συγκεκριμένα, παρά την πρόοδο, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται δυσανάλογα στους εργαζομένους με χαμηλότερους μισθούς στον τομέα των υπηρεσιών και στους Αφροαμερικανούς και τους Ισπανόφωνους.
Αναφερόμενος στους κινδύνους τόνισε πως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί και νέα στελέχη του ιού παραμένουν κίνδυνοι.
Η συνεχής πρόοδος στον εμβολιασμό θα υποστηρίξει την επιστροφή σε πιο φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης