Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνο στην ΕΧΑΕ χάνει η… Goldman Sachs - Με το αζημίωτο παίρνει δουλειές στην Ελλάδα

Μόνο στην ΕΧΑΕ χάνει η… Goldman Sachs - Με το αζημίωτο παίρνει δουλειές στην Ελλάδα
Η Goldman Sachs έχει συμβάλει, με το αζημίωτο, στην αναζωογόνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου
Σχετικά Άρθρα

Αναμφίβολα, η Goldman Sachs έχει συμβάλει, με το αζημίωτο, στην αναζωογόνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου και εν μέρει της οικονομίας.
Δικαίως, λόγω των επενδυτών της και επιρροής της προς αυτούς - έχει “σαρώσει” κυριολεκτικά τις δουλειές και τις προμήθειες στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως θα δούμε από μια μετοχική θέση παρουσιάζει…. τα χαμηλότερα έσοδα, όπως και την μικρότερη άνοδο στο κεφάλαιο της.

Η συμβολή της Goldman Sachs

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις κύριες δουλειές της, ως συμβούλου αυξήσεων, συντονιστή εκδόσεων ή συμβούλου σε πωλήσεις εταιρειών.

  • Στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς (1,38 δισ. ευρώ ) οι αμοιβές της αμερικανικής εταιρείας ανήλθαν περί τα 40 εκατ. ευρω, ενώ συνολικά οι αμοιβές μαζί με την έτερη οικονομική σύμβουλο UBS ήταν 61 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου. Μαζί με την UBS, η Goldman Sachs συμμετείχε και στην ομολογιακή έκδοση ΑΤ1 των 600 εκατ. ευρώ – όπου τα ποσά προμηθειών κινούνται στο 0,50 % με 0,60% της έκδοσης ή και υψηλότερα.
  • Στην ομολογιακή “πράσινη” έκδοση της ΔΕΗ (δυο εκδόσεις συνολικού ύψους 725 εκατ. ευρώ), οι συνολικές αμοιβές για όλες τις εταιρείες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ ανήλθαν περί τα 17 εκατ. ευρώ.Η Goldman Sachs ήταν διεθνής συντονιστής μαζί με την HSBC, ενω υπήρχαν και δέκα συνδιαχειριστές του βιβλίου. Στην ΔΕΗ, επίσης, η Goldman Sachs λειτουργεί ως σύμβουλος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ – μαζί με την Eurobank – μια δουλειά όπου θα έχει λογικά μια προμήθεια κατά την ολοκλήρωση της πώλησης.
  • Στην έκδοση του Preferred ομολόγου της Eurobank, η Goldman Sachs ήταν απο κοινού διοργανωτής μαζί με την Bank of America, ΒNP Paribas, HSBC, UBS. Oι συνολικές προμήθειες που αφορούν και τους πέντε διοργανωτές ανήλθαν στο 0,5% της έκδοσης των 500 εκατ. ευρώ.
  • Στην ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίος, γενικοί συντονιστές ήταν Bnp-Paribas, Citigroup, HCBC. η Goldman sachs βρισκόταν μεταξύ των 10 συνδιαχειριστών. Τα συνολικά έξοδα ήταν 8 εκατ ευρώ και φυσικά δεν αφορούσαν μόνο την Goldman Sachs. Επιπλέον, η Goldman Sachs ήταν σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην πώληση της Εθνικής Τράπεζας έναντι 505 εκατ. ευρώ σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών για το πρόγραμμα Ηρακλής και σύμβουλος για την ΕΥΔΑΠ.
  • Η Goldman Sachs είναι τέλος σύμβουλος της Alpha bank στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρω, μαζί με την JP Morgan – δουλειά για την οποία οι αμοιβές αναμένεται να είναι υψηλές, όπως θα επιβεβαιωθεί από το ενημερωτικό δελτίο.


Τα μικρότερα έσοδα και κέρδη κεφαλαίου στην ΕΧΑΕ

Σε μια και μοναδική δουλειά, όμως, η Goldman Sachs εμφανίζει τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ελλάδα.
Και δεν είναι άλλη απο... την ΕΧΑΕ.
Aπό τα μέσα Δεκεμβρίου, η Goldman Sachs κατέχει το 5,3% των μετοχών της ΕΧΑΕ. (σ.σ οι αγορές πραγματοποιήθηκαν μέχρι τα 3,90 ευρώ ήτοι η επένδυση είναι 12-12,5 εκατ. ευρώ).
Με το μέρισμα της ΕΧΑΕ (0,07 λεπτά) η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει εισπράξει μόλις 223 χιλ. ευρώ.
Η δε μετοχή από τις αρχές του χρόνου σημειώνει απόδοση μόλις 9,5%.
Πιθανότατα, πρόκειται για την μοναδική... “αποτυχία” της Goldman Sachs στην Ελλάδα ή καλύτερα οι αποδόσεις της μετοχής είναι ανάλογες της εταιρικής διακυβέρνησης της εισηγμένης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης