Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για την παράλλαξη του κορωνοϊού Δέλτα plus - Duterte προς Φιλιππινέζους: Ή εμβολιάζεστε ή φυλακή

Παγκόσμια ανησυχία για την παράλλαξη του κορωνοϊού Δέλτα plus - Duterte προς Φιλιππινέζους: Ή εμβολιάζεστε ή φυλακή
Εμβολιασμοί σε όλους τους ενήλικες στην Ινδία, τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο «τρέμουν» για ενδεχόμενα πισωγυρίσματα και νέες εξάρσεις του κορωνοϊού λόγω της παράλλαξης Δέλτα, η Ινδία προειδοποιεί τώρα για την παράλλαξη Δέλτα plus, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις Πολιτείες.
Ινδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εν λόγω παράλλαξη - Δέλτα plus – θα μπορούσε να διαφύγει τόσο των εμβολίων όσο και του τείχους ανοσίας, κυρίως λόγω μιας μετάλλαξης που είναι γνωστή και που για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε στην παράλλαξη Β (νοτιοαφρικανική).
Μέχρι στιγμής πάντως, οι ινδικές αρχές κάνουν λόγο για μια παράλλαξη, την οποία παρακολουθούν χωρίς να την έχουν ακόμα χαρακτηρίσει ως «παράλλαξη ανησυχίας» καθώς είναι άγνωστο το εάν η εν λόγω παράλλαξη είναι πιο μεταδοτική, αν και ειδικοί επισημαίνουν ότι η Δέλτα plus είναι ικανή να πυροδοτήσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων.
Πάντως, επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι μόνο η παράλλαξη Δέλτα και ότι υπάρχουν και άλλες παραλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.
Για παράδειγμα, η παράλλαξη Γ (βραζιλιάνικη), η οποία μάλιστα αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα στα παιδιά στη Βραζιλία, προβληματίζει ιδιαίτερα τους Αμερικάνους επιστήμονες μια και παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε Πολιτείες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.

Μόνη προστασία ο πλήρης εμβολιασμός

Ωστόσο, και παρά την ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παράλλαξη του ιού, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται από τα μέχρι τώρα εμβόλια, οι επιστήμόνες υποστηρίζουν πως όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων δεν έχουν να φοβούνται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Όπως επισημαίνουν, έως τώρα καμία από τις γνωστές παραλλάξεις δεν έχει την ικανότητα να διαφύγει των εμβολίων εφόσον έχουν γίνει οι δύο δόσεις.
Ωστόσο, υποστηρίζουν πως υπάρχουν παραλλάξεις που έχουν δείξει την ικανότητα – τόσο εργαστηριακά όσο και στην πραγματικότητα – να μολύνουν εκ νέου ανθρώπους που έχουν νοσήσει ή ανθρώπους που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκνευρισμένος με τον αργό ρυθμό εμβολιασμών για την Covid-19 στη χώρα του, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Duterte απείλησε με φυλάκιση τους πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν, ή με χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία ζώων.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 178.930.786 και οι νεκροί 3.876.042
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.559.716 κρούσματα και 602.350 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.977.861 και τρίτη σε νεκρούς με 389.302
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 502.586 και τρίτη σε κρούσματα με 17.966.831
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.821.788
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.381.736 και έκτη η Ρωσία με 5.288.766
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.668.019
fdas_2.JPG
Duterte προς Φιλιππινέζους: Ή εμβολιάζεστε ή φυλακή

Εκνευρισμένος με τον αργό ρυθμό εμβολιασμών για την Covid-19 στη χώρα του, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Duterte απείλησε με φυλάκιση τους πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν, ή με χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία ζώων.
Η ιβερμεκτίνη έχει πλασαριστεί ως μια εναλλακτική θεραπεία για την Covid-19, αλλά οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν συστήσει εναντίον της χρήσης της.
«Εσείς επιλέγετε, εμβολιάζεστε ή θα σας στείλω φυλακή», απείλησε αργά χθες βράδυ ο Duterte σε τηλεοπτική του ομιλία, μετά από αναφορές για χαμηλή προσέλευση σε αρκετά εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτεύουσα Μανίλα.
«Όμως για όσο είστε εδώ και είστε ένα ανθρώπινο ον και μπορεί να μεταφέρετε τον ιό, εμβολιαστείτε».
«Διαφορετικά, θα δώσω εντολή σε όλους τους αρχηγούς χωριών να καταμετρούν εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν.
Επειδή αν δεν εμβολιαστείτε, θα σας αναγκάσω να κάνετε ένεση με ιβερμεκτίνη που προορίζεται για γουρούνια».
Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος είναι ευρέως γνωστός για την βιτριολογική και επιθετική του ρητορική και τα χθεσινά του σχόλια έρχονται σε αντίθεση με εκείνα των υγειονομικών αξιωματούχων της κυβέρνησής του, που έχουν δηλώσει ότι ο εμβολιασμός για την Covid-19 είναι εθελοντικός.
«Μην με παρεξηγήσετε, υπάρχει μια κρίση σε αυτήν τη χώρα», είπε ο Duterte.
«Απλώς εκνευρίζομαι με τους Φιλιππινέζους που δεν ακούν την κυβέρνηση».
Με πάνω από 1,3 εκατομμύρια κρούσματα της νόσου, οι Φιλιππίνες αγωνίζονται με μία από τις πιο επίμονες επιδημίες του νέου κορωνοϊού στην Ασία.
Μέχρι τις 20 Ιουνίου, μόλις 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί πλήρως από τον στόχο του εμβολιασμού φέτος 70 εκατομμύρια ατόμων.
Ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έχει επικριθεί για τη σκληρή του προσέγγιση στον περιορισμό του ιού, υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή του να μην επιτρέψει την επαναλειτουργία των σχολείων.
Στο ίδιο τηλεοπτικό διάγγελμα, καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και της έρευνας που εκκρεμεί για τους χιλιάδες θανάτους στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διέταξε.
Αποκάλεσε «ανοησία» την έρευνα και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί.
Το ΔΠΔ άρχισε την 8η Φεβρουαρίου 2018 προκαταρκτική εξέταση για τον επιλεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του κ. Duterte.
Την περασμένη εβδομάδα, η απερχόμενη επικεφαλής εισαγγελέας του, η Fatou Bensunda, ζήτησε την έγκριση δικαστών για να αρχίσει πλήρης ποινική έρευνα, κρίνοντας πως υπάρχουν τεκμήρια πως έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο αρχιπέλαγος.

Τουρκία: Χαμός με την απόφαση Erdogan για τη... μουσική

Χαμός στην Τουρκία μετά την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Erdogan να απαγορεύσει τη μουσική μετά τα μεσάνυχτα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης ως μέτρο κατά του κορωνοϊού.
«Χωρίς παρεξήγηση, αλλά ουδείς έχει το δικαίωμα να ενοχλεί τον άλλο νυχτιάτικα», είπε ο Erdogan στο υπουργικό συμβούλιο, παραθέτοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και άλλων περιοριστικών μέτρων από την 1η Ιουλίου μετά τη χαλάρωση που είχε προηγηθεί στα τέλη Μάϊου.
Όπως ήταν λογικό η δήλωση Erdogan προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς συνέπεσε και με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6) με αποτέλεσμα χιλιάδες χρήστες των social media να εκφράζουν την αντίθεση τους με το #KusuraBakıyoruz.
Καλλιτέχνες, πολίτες, αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «Εμείς το λέμε εξ’ αρχής ότι αυτές οι απαγορεύσεις έχουν ιδεολογικό φορτίο», σχολίασε ο ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
«Αν μιλάς Erdogan για ενόχληση, μάθε τότε ότι η χώρα είναι ενοχλημένη μαζί σου.
Τι θα κάνεις γι’ αυτό;», συμπλήρωσε.

Μήνυμα Putin σε ανεμβολίαστους: Εκτός χώρων εργασίας μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος σας

Μήνυμα στους ανεμβολίαστους κατά της covid ότι δεν θα μπορούν να εργαστούν παντού και ότι μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος τους στέλνει το Κρεμλίνο, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Ρωσία δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο η Ρωσία κατέγραψε 546 θανάτους από COVID-19, οι περισσότεροι επιβεβαιωμένοι θάνατοι μέσα σε μια μέρα από τον Φεβρουάριο.
«Η πραγματικότητα είναι ότι τέτοιου είδους διακρίσεις θα υπάρξουν αναπόφευκτα.
Οι άνθρωποι χωρίς εμβολιασμό ή ανοσία δεν θα μπορούν να εργαστούν παντού.
Δεν είναι δυνατόν.
Αυτό θα αποτελέσει απειλή σε αυτούς που είναι γύρω τους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ο Putin προειδοποίησε χθες ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας επιδεινώνεται καθώς οι αρχές αρχίζουν να προωθούν την ιδέα τακτικών εμβολιασμών προκειμένου να προσπαθήσουν να ανακόψουν την αύξηση νέων κρουσμάτων.
Οι αρχές προσπαθούν να πείσουν αλλά και να υποχρεώσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προσφέροντας σε αυτούς που ανοσοποιούνται την ευκαιρία να κερδίσουν νέα αυτοκίνητα και διαμερίσματα, ενώ προειδοποιούν αυτούς που αρνούνται ότι κινδυνεύουν με απώλεια εσόδων και απόλυση.
Η Ρωσία έχει εγκρίνει τέσσερα εγχώριας παρασκευής εμβόλια και έχει πουλήσει το βασικό της σκεύασμα, το Sputnik V, σε πολλές ξένες χώρες.

ΗΠΑ: Κάτω από 300 οι θάνατοι σε μια ημέρα – Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 οι ημερήσιοι θάνατοι στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τους 300, γεγονός που δείχνει πως παρά τις παραλλάξεις του ιού, οι εμβολιασμοί κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, γεγονός που - σύμφωνα με τους επιστήμονες - τους προσφέρει επαρκή προστασία έναντι όλων των γνωστών παραλλάξεων του ιού.
Βάσει των στοιχείων των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDD), μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί πάνω από το 53% των Αμερικάνων με μια δόση του εμβολίου.
Τα ημερήσια κρούσματα διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 11.400 – από τα 250.000 που αναφέρονταν καθημερινά τον περασμένο Ιανουάριο – ενώ οι θάνατοι για πρώτη φορά έπεσαν κάτω από τους 300, από πάνω από 3.400 που ήταν στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα δωρίσουν 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στον παγκόσμιο μηχανισμό COVAX και άλλα 20 εκατομμύρια δόσεις σε συγκεκριμένες χώρες, όπως στην Ταϊβάν, στο Μεξικό, στον Καναδά και στη Νότια Κορέα.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι η εμβολιαστική εκστρατεία χάνει το ρυθμό της, με επιδημιολόγους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να αναδειχθούν δύο… ΗΠΑ μέσα από την επιδημιολογική κρίση, έχοντας από τη μια Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει σε μεγάλο μέρος τον πληθυσμό τους και από την άλλη πληθυσμούς που έχουν ανοσοποιηθεί ατελώς.

Περιορισμοί στην Κίνα παρά τις πάνω από 1 δις δόσεις εμβολίων

Παρά το ότι έχουν χορηγηθεί πάνω από 1 δις δόσεις εμβολίων στην Κίνα, σε αρκετές πόλεις της επαρχίας Guangdong οι αρχές επέβαλαν περιοριστικά μέτρα και προχώρησαν σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, λόγω των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Τα νέα κρούσματα αποδίδονται στην κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης και ενδεχομένως και στην χαμηλότερη προστασία των εμβολίων απέναντι σε αυτήν, μια και υπάρχουν αναφορές για μολύνσεις ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως.
Οι αρχές στην επαρχία Guangdong ανακοίνωσαν στις 21 Ιουνίου ότι αναφέρθηκε μία μόλυνση ενώ 230 άτομα υποβάλλονταν σε θεραπεία κατά της COVID-19 σε τοπικά νοσοκομεία, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua.
Στις 20 Ιουνίου, οι αρχές στο Guangzhou, το Shenzhen, το Dongguan και το Foshan, όπου κατοικούν πάνω από 56,2 εκατομμύρια άνθρωποι, άρχισαν να παρακολουθούν στενά την κίνηση ανθρώπων και των οχημάτων που ταξιδεύουν μέσα και έξω από τις πόλεις για να περιορίσουν τη διάδοση του νέου κύματος της covid19.
Την ίδια ημέρα, στην πόλη Zhanjiang, οι αρχές ανέφεραν νέο ξέσπασμα μολύνσεων, όπως και στη Zhuhai, καθώς και σε άλλες 12 μητροπολιτικές πόλεις στην επαρχία Guangdong, με τις αρχές να ζητούν από τους πολίτες να μην ταξιδεύουν εκτός της επαρχίας, εκτός και αν συντρέχει σοβαρός λόγος.
Πάντως, πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως αν και οι εμβολιασμοί έχουν επιταχυνθεί ιδιαίτερα, υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια ανάμεσα στους κατοίκους των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων και πόλεων και σε αυτούς που ζουν στις επαρχίες της χώρας.
Έτσι, αν και τα αστικά κέντρα του Πεκίνου και της Σανγκάης «μετρούν» ποσοστά εμβολιασμένων που κινούνται άνω του 70% και του 80% , σε πολλές επαρχίες της χώρας ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι κάτω του 20%.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, η Κίνα μέσα σε 25 ημέρες πέρασε από τις 100 εκατομμύρια δόσεις στις 200 εκατομμύρια, σε 16 ημέρες έφτασε στα 300 εκατομμύρια δόσεις και έξι μέρες για να περάσει από τις 800 εκατομμύρια δόσεις στις 900 εκατομμύρια δόσεις.
Σκοπός της Κίνας είναι έως τα τέλη του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
423214232312313223131313.JPG
Ανησυχία στην Ινδία για την παράλλαξη Δέλτα plus

Αν και στην Ινδία εξακολουθούν να μειώνονται τα κρούσματα, ανησυχία υπάρχει για την παράλλαξη Δέλτα plus, η οποία κατά τους επιστήμονες δεν αποκλείεται να διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων και του τείχους ανοσίας.
Σε τουλάχιστον τρεις Πολιτείες της Ινδίας έχουν εντοπιστεί κρούσματα με την παράλλαξη Δέλτα plus, αν και ακόμα δεν είναι γνωστό το κατά πόσο η νέα αυτή παράλλαξη είναι πιο μεταδοτική από την αρχική παράλλαξη Δέλτα.
Μέχρι στιγμής 21 κρούσματα της νέας παράλλαξης έχουν εντοπιστεί στο κρατίδιο Maharashtra, τρία στο νότιο κρατίδιο της Kerala και ένα κρούσμα στο κρατίδιο Madhya Pradesh.
Την ίδια στιγμή πάντως, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.167 ασθενείς με την COVID-19, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 42.640 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Η Ινδία μετρά 389.302 νεκρούς επί συνόλου 29.977.861 μολύνσεων, τουλάχιστον σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τον οποίο όμως ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ υποτιμημένο.
Τα κρούσματα υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο των 50.000 σε ημερήσια βάση για πρώτη φορά έπειτα από 91 ημέρες - ξεεπερνούσαν τα 400.000 για αρκετές ημέρες την περίοδο Απριλίου-Μαΐου – ενώ και τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 662.521 (–40.366 σε 24 ώρες), κάτω από το επίπεδο των 700.000 για πρώτη φορά έπειτα από 79 ημέρες.
Σημειώνεται πως η Ινδία άρχισε τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, πραγματοποιώντας το τελευταίο 24ωρο τον αριθμό ρεκόρ των 7,5 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Φόβοι και στην Ευρώπη 

Απειλή όμως συνιστά η ινδική παράλλαξη του ιού και για την Ευρώπη, όπου σε πολλά κράτη - π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία - καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων.
Παρόλο αυτά στην Ιταλία αποφάσισαν να μπει τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τις 28 Ιουνίου, η οποία θα έχει εφαρμογή στις «λευκές ζώνες» της χώρας, όπου η εξάπλωση του ιού έχει μειωθεί περισσότερο.
Επί της ουσίας η απόφαση αυτή θα ισχύσει σε όλη τη χώρα, πλην της μικρής Κοιλάδας Αόστα (βόρεια), αν και εκτιμάται ότι έως τις 28/6 και αυτή η περιφέρεια θα έχει ενταχθεί στις «λευκές ζώνες».
Σημειώνεται πως από τις 21/6 η Γαλλία ήρε και αυτή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ ήρε και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ενώ και στο Βέλγιο από τις 27/6 χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα όσον αφορά την εστίαση και τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Ωστόσο, οι μάσκες παραμένουν, κάτι που συμβαίνει και στη Γερμανία στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους εσωτερικούς χώρους.
6464747345634634634634634643.JPG
 Η Πολωνία επιβάλλει υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα για ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Σε υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα θα μπαίνουν πλέον όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Βρετανία στην Πολωνία, σύμφωνα με απόφαση του πολωνικού υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι στη Βρετανία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων λόγω της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.
"Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την καραντίνα για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Μεγάλη Βρετανία αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού από την επικίνδυνη αυτή περιοχή”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Adam Niedzielski σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Πρέπει να φροντίσουμε τους πολίτες μας και την ασφάλειά τους”, πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός Υγείας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Wojciech Andrusiewicz, δήλωσε ότι από την Τετάρτη, οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν επτά ημέρες σε καραντίνα, ακόμη και αν είχαν αρνητικό τεστ πριν από την άφιξή τους στη χώρα, ενώ μετά το πέρας των επτά ημερών θα πρέπει να κάνουν τεστ.
Σημειώνεται ότι ο αυστηρότερος αυτός κανόνας είχε εφαρμοστεί νωρίτερα σε ταξιδιώτες από τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Η Πολωνία ανέφερε 188 νέες κρούσματα κορωνοϊού την Τρίτη, αριθμός πολύ μικρός σε σύγκριση με τα κρούσματα που καταγράφοντας στο αποκορύφωμα του τρίτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη, όταν ξεπερνούσαν τις 35.000, όμως παρά τους χαμηλούς συνολικούς αριθμούς, σημειώθηκε αύξηση κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Ισραήλ: Για ένα "νέο κύμα" ανησυχούν οι αρχές

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ προειδοποίησε σήμερα ότι ενδέχεται να υπάρξει ένα "νέο κύμα" μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19, ένα γεγονός που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα, την οποία έφεραν στη χώρα οι ταξιδιώτες.
Τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστα, όμως χθες καταγράφηκαν 125 νέες μολύνσεις. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Ισραήλ έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19.
"Αποφασίσαμε να δράσουμε σαν να ήμασταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα" του ιού, είπε ο Μπένετ, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. "Ο στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος, να πάρουμε έναν κουβά νερό και να τον χύσουμε στη φωτιά όσο ακόμη είναι περιορισμένων διαστάσεων", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 είναι πολύ μικρός. Σήμερα αναφέρθηκε μόνο ένας.
Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται, σύμφωνα με τον Μπένετ, στην παραλλαγή Δέλτα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και φέρεται ότι είναι πιο μολυσματική από τις άλλες. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τεθούν σε καραντίνα στη Μπινιαμίνα (βόρεια του Τελ Αβίβ) μετά την επιστροφή ταξιδιωτών από την Κύπρο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας να αποφεύγονται τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις αρχές, άλλο ένα κέντρο εξέτασης θα οργανωθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ώστε όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ (PCR) κατά την άφιξή τους στη χώρα.
Τα σύνορα του Ισραήλ παραμένουν κλειστά για τους ξένους, εκτός από εκείνους που ταξιδεύουν για επιτακτική οικογενειακή ανάγκη ή για επαγγελματικούς λόγους. 

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης