Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς άμεση κατάργηση η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους - Τέλος και η απαγόρευση κυκλοφορίας - Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

Προς άμεση κατάργηση η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους - Τέλος και η απαγόρευση κυκλοφορίας - Στις 18:00 οι ανακοινώσεις
Καθοριστικό και αναγκαίο να γίνουν και οι δύο δόσεις των εμβολίων υποστηρίζουν οι ειδικοί
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Θέμα ωρών είναι οι ανακοινώσεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, μέτρο που δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα είτε από αύριο Πέμπτη 24/6 είτε από την ερχόμενη Δευτέρα 28/6.
Στην άρση του μέτρου αυτού έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά κράτη της Ευρώπης – π.χ. Γαλλία, Ιταλία -, ενώ το θέμα αυτό απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία έδωσε το πράσινο φως.
Επίσης αναμένεται να αρθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Άλλωστε η βελτίωση της πορείας της επιδημίας στην Ελλάδα αλλά και η άνοδος της θερμοκρασίας είναι παράγοντες που συντείνουν στην κατάργηση και αυτού του περιοριστικού μέτρου, έστω και με τη διατήρηση κάποιων προϋποθέσεων, όπως η σύσταση για χρήση της σε περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες συναθροίσεις, όπως σε θέατρα, εμπορικά κέντρα, σινεμά αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι ανακοινώσεις της Επιτροπής αναμένεται να γίνουν στις 18:00 σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Παρόλο αυτά το μείζον θέμα για την κυβέρνηση και τους ειδικούς παραμένει το ζήτημα των εμβολιασμών και η ανάγκη να έχει δημιουργηθεί έως τις αρχές του φθινοπώρου ένα κατάλληλο τείχος ανοσίας που θα διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και πως θα απομακρυνθεί το σενάριο ενός 4ου κύματος της επιδημίας από τον Οκτώβριο και μετά.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το 4ο κύμα θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους και για αυτό το λόγο συστήνουν στους πολίτες να μην παρασύρονται από τις καλές καιρικές συνθήκες και την πτώση των κρουσμάτων και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Ήδη σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δρομολογεί «διευκολύνσεις» και προνόμια για τους εμβολιασμένους, ενώ δεν αποκλείει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, σε μια ακόμα προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να αναμένονται μετά το καλοκαίρι.

Πελώνη: Εντός της ημέρας η απόφαση για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Τη θέση πως εντός της ημέρας θα υπάρχουν αποφάσεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ωστόσο είπε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στην χώρα.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Πελώνη αφού είπε πως σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει σύντομα.
«Ωστόσο, για την εφαρμογή της απόφασης θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής» τόνισε η κα.Πελώνη, η οποία διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Ερωτηθείσα για την κατάργηση και του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, είπε πως το θέμα θα τεθεί εν καιρώ.
«Η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.
Όπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν, εκτός αν πει κάτι άλλο η επιτροπή» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Θωρακισμένος ο πληθυσμός όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί

Η κα Πελώνη επεσήμανε ότι όσο περισσότερο προχωρούν οι εμβολιασμοί, ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα, ο πληθυσμός θα είναι θωρακισμένος.
Όπως είπε, το ενδεχόμενο τέταρτο κύμα θα αφορά τους ανεμβολίαστους.
«Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των εμβολιασμένων θα ξεκλειδώνουν δραστηριότητες και θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα.
Πρέπει όλοι να πειστούν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγάλα» είπε η κα.Πελώνη, η οποία ερωτηθείσα για τη μετάλλαξη Δέλτα, που φαίνεται να είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολύνει τα παιδιά, είπε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά για τον εμβολιασμό των παιδιών και θα εισηγηθεί σχετικά.
Τέλος, είπε ότι τα self test θα συνεχίσουν να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Βασιλακόπουλος: Σίγουρο το 4ο κύμα της πανδημίας - Θα αφορά ανεμβολίαστους

Τη θέση πως θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος είπε πως τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλά, τονίζοντας πως «συνεχίζουμε να έχουμε τουλάχιστον 60 καινούριες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι».
Όπως είπε, η πιθανότητα να βρεθεί σε ΜΕΘ εμβολιασμένος με μια δόση είναι μικρή ενώ υποστήριξε ότι «η ύφεση δεν πρέπει να είναι λόγος για να μην εμβολιαστούμε».

Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα φτάσουμε το 70% τείχος ανοσίας

«Πρέπει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.
Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα φτάσουμε το 70% ανοσίας» ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ότι στο Ισραήλ, παρόλο που οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν φτάσει στο 56% και είχαν μηδενίσει τα κρούσματα, χθες καταγράφηκε μια νέα μικρή έκρηξη κρουσμάτων λόγω της παράλλαξης Δέλτα.
«Αν δεν εμβολιάσουμε το ποσοστό που χρειάζεται για να μη βρίσκει ο ιός χώρο να μεταδίδεται, τα πιο μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορούν να εισχωρήσουν» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το 55% δεν είναι αρκετό για να λήξει για πάντα την επιδημία.
«Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα νούμερα.
Και πρέπει να πάμε μέσα στο καλοκαίρι.
Γιατί αν το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 70%, το Δεκέμβρη ή το Νοέμβρη θα χρειαζόμαστε 80-85%» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Σίγουρο το 4ο κύμα

«Το τέταρτο κύμα θα έρθει σίγουρα και θα αφορά τους μη εμβολιασμένους ή τους ανοσοκατεσταλμένους που δε μπόρεσαν με το εμβόλιο να κάνουν πλήρη κάλυψη» υπογράμμισε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα ένας εμβολιασμένος να νοσήσει σοβαρά.
Όσον αφορά τα αντισώματα ανέφερε ότι στο εξάμηνο – εννιάμηνο είναι γύρω στο 90% ενώ σε ότι αφορά τις μάσκες, υποστήριξε ότι σιγά σιγά θα μπορέσουμε να τις βγάλουμε, εξηγώντας ότι σε εξωτερικό χώρο, όταν υπήρχε η σύσταση να φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, ο κόσμος δεν τη φορούσε.
«Επομένως, έγινε υποχρεωτική.
Όταν έχει λίγο κόσμο στο δρόμο, δεν είναι ανάγκη να φοράμε μάσκα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως πλέον το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι μειωμένο.

Στόχος για 70% εμβολιασμένους σε 60 ημέρες - Έσχατη λύση η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές γιατί το τείχος ανοσίας πρέπει να υψωθεί.
Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος».
Με αυτά τα λόγια, ανέδειξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας, τη σημασία της καλύτερης δυνατής ανοσοποίησης του πληθυσμού μέσα στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί.
Σε αυτό αναμένεται να συνεισφέρει η τήρηση του προγράμματος παραδόσεων των εμβολίων, σύμφωνα με το οποίο τον Ιούλιο αναμένονται 1.550.000 δόσεις από την Pfizer (4.880.000 δόσεις συνολικά για το τρίμηνο), 380.000 από τη Moderna και 171.000 δόσεις από την Johnson & Johnson (άλλες 192.000 δόσεις τον Ιούνιο).
Μέχρι χθες 22/6, πάντως, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 4.550.000 αφορούν στην πρώτη δόση (43%), ενώ 3 εκατομμύρια πολίτες (31%) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Οι 60 ημέρες που έχουμε μπροστά μας, όμως, θεωρούνται από τους ειδικούς κρίσιμες για την επίτευξη του στόχου του 70% για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση.
«Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, ο στόχος του 70% εμβολιασμένων είναι εφικτός μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτελούν οι υγειονομικοί, για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των οποίων η πολιτεία έχει σχεδιάσει μια κλιμακούμενη πρωτοβουλία, αποτελούμενη από τρεις δράσεις: πρώτον τη στοχευμένη ενημέρωση, δεύτερον τα μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης και ως έσχατη λύση προβλέπεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Αναλυτικότερα, από αυτή την πολύ σημαντική μερίδα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έως τώρα:

  • Το 86% των γιατρών του ΕΣΥ και το 91% των ιδιωτών
  • Το 69% του νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ και το 73% των ιδιωτικών κλινικών
  • Το 66% του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ και το 70% των ιδιωτικών κλινικών

Θεοδωρίδου: Καθοριστική η σημασία της 2ης δόσης - Εμπιστοσύνη στο AstraZeneca

Ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις έκανε η κυρία Θεοδωρίδου κατά την τοποθέτησή της.
Συγκεκριμένα, ανέφερε στοιχεία από μελέτες στη Βρετανία, οι οποίες έδειξαν ότι η προστασία από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού που παρέχει η δεύτερη δόση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca ανέρχεται στο 86% και 66% αντίστοιχα.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, απηύθυνε και ισχυρή σύσταση για συνέχιση της δεύτερης δόσης με ίδιο εμβόλιο, όπως ισχύει και στις 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημείωσε δε, ότι η σύσταση αυτή αφορά σε ανθρώπους που δεν παρουσίασαν επιπλοκές κατά την πρώτη δόση, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων στη 2η δόση είναι ελαχιστότατος.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της δήλωσης της κυρίας Θεοδωρίδου πως «δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει καμία δεύτερη δόση», ο κύριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, στη συνέχεια, πως:

  • μειώνεται σε έξι ημέρες το «πέναλτι» για όσους ακυρώνουν τρεις φορές το ραντεβού τους
  • τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να καλούν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 για τις αδιάθετες δόσεις εμβολίων
  • από χθες 22/6 ξεκίνησε η αποστολή sms σε όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να κλείσουν ραντεβού από την επόμενη Τετάρτη θα ανοίξει η εφαρμογή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει και έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στο σκεύασμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (AstraZeneca), όπως αναδεικνύουν και τα ποσοστά προσέλευσης στα ραντεβού την τελευταία εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για το AstraZeneca στο 97%
  • Για το Pfizer στο 98%
  • Για το Moderna στο 98%
  • Για το Johnson & Johnson στο 97%

Σημειώνεται ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca και πληρούν τις προϋποθέσεις, να αλλάξουν τη δεύτερη δόση με το σκεύασμα της Pfizer ή της Moderna, μέσω του ειδικού πεδίου που «άνοιξε» στο emvolio.gov.gr.

Στους 12.581 οι νεκροί

Στους 12.581 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 22/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 406, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.943, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 32 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 614 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
xartisa.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.581 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 277 (62,8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

xartisb.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.619 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +22.92%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 63 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης