Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μετρητά χάνουν τη λάμψη τους στην πανδημία, αλλά παραμένουν ο «βασιλιάς» στην Ελβετία

Τα μετρητά χάνουν τη λάμψη τους στην πανδημία, αλλά παραμένουν ο «βασιλιάς» στην Ελβετία
Περίπου το 43% των εφάπαξ πληρωμών σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια πραγματοποιούνται με μετρητά
Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι «βασιλιάς» στην Ελβετία, σύμφωνα με μελέτη της κεντρικής τράπεζας (SNB), παρά το γεγονός ότι οι πολίτες της πλούσιας χώρας στρέφονται όλο και περισσότερο στο πλαστικό χρήμα και τις εφαρμογές πληρωμών, εν μέσω πανδημίας.
Περίπου το 43% των εφάπαξ πληρωμών σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια πραγματοποιούνται με μετρητά, τα οποία παραμένουν το δημοφιλέστερο μέσο πληρωμής, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει το Reuters.
Ωστόσο, τα μετρητά έχουν χάσει μέρος της ελκυστικότητάς τους, με το ποσοστό να υποχωρεί σημαντικά από το επίπεδο του 70% στην τελευταία έρευνα SNB που πραγματοποιήθηκε το 2017.

Πλαστικό χρήμα και εφαρμογές κερδίζουν έδαφος

«Όσον αφορά τον αριθμό των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι το μέσο πληρωμής που χρησιμοποιείται συχνότερα από τον ελβετικό πληθυσμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της SNB Fritz Zurbruegg.
«Σε σύγκριση με το 2017 ... το μερίδιο χρήσης του έχει μειωθεί σημαντικά.
Η πανδημία έδωσε επιπλέον ώθηση σε αυτήν τη μετάβαση από μετρητά σε μεθόδους πληρωμής χωρίς μετρητά».
Πλέον το ένα τρίτο των πληρωμών πραγματοποιείται μέσω χρεωστικών καρτών, από 22% πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ οι πιστωτικές κάρτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.
Και οι δύο επωφελούνται από την αυξανόμενη χρήση των ανέπαφων πληρωμών.
Οι εφαρμογές πληρωμής για κινητά όπως το Twint και το Paypal αποτελούν πλέον το 5% των συναλλαγών στην Ελβετία, από σχεδόν μηδεινικά επίπεδα το 2017.
Η αύξηση των διαδικτυακών αγορών αύξησε τη δημοτικότητα καρτών και εφαρμογών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και η τάση να αγοράζουμε περισσότερα αγαθά από τα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια του lockdown.
Περίπου το 70% του πληθυσμού διατηρεί μετρητά στο σπίτι ή σε θυρίδα ασφαλείας, με τους περισσότερους (77%) να κρατούν έως και 1.000 φράγκα για να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα έξοδα ή ως μακροπρόθεσμο αποθεματικό.
Η SNB δήλωσε ότι τα αρνητικά ελβετικά επιτόκια δεν αποτελούν παράγοντα, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν επηρεαστεί άμεσα από αυτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης