Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen κατά Orban: «Ντροπή» ο ουγγρικός νόμος για την ομοφυλοφιλία

Von der Leyen κατά Orban: «Ντροπή» ο ουγγρικός νόμος για την ομοφυλοφιλία
Η Ursula von der Leyen ζήτησε από τους αρμόδιους επιτρόπους να γράψουν επιστολή προς τις ουγγρικές αρχές
«Ντροπή» χαρακτήρισε τον νόμο της Ουγγαρίας που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, ερωτηθείσα σχετικά κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βέλγο Πρωθυπουργό Alexander De Croo για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Βελγίου.
Η Ursula von der Leyen ζήτησε από τους αρμόδιους επιτρόπους να γράψουν επιστολή προς τις ουγγρικές αρχές εκφράζοντας την ανησυχία πριν το νομοσχέδιο τεθεί σε εφαρμογή.
«Αυτός ο νόμος ξεκάθαρα κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και είναι αντίθετο στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Δεν κάνουμε συμβιβασμούς», τόνισε και προσέθεσε: «Θα χρησιμοποιήσω όλες τις δυνάμεις της Κομισιόν για να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει εγγύηση για τα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών όποιος κι αν είναι κάποιος, όπου κι αν μένει».

Κοινή δήλωση από την ΕΕ και με την υπογραφή της Ελλάδας

Κοινή δήλωση κατά του ουγγρικού νόμου υπέγραψαν κατά πλειοψηφία τα κράτη μέλη της ΕΕ και με τη συμμετοχή της Ελλάδας, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις.
«Η Ελλάδα μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της Ουγγαρίας στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαριβιτσιώτης.
Την κοινή δήλωση υπερψήφισαν Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία , Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία, Ισπανία και η Ιταλία, η Ελλάδα και η Αυστρία. Σημειώνεται ότι η Ιταλία περίμενε να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για να τοποθετηθεί, ενώ Ελλάδα και Αυστρία συνυπέγραψαν σήμερα με καθυστέρηση.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος


Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος, ο οποίος πέρασε από τη Βουλή της Ουγγαρίας με πλειοψηφία 157 ψήφων και τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, βάζει στο στόχαστρο βιβλία, ταινίες και διαφημίσεις.
Όπως αναφέρει η επίμαχη τροπολογία, «η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών».
Στην πράξη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση της Coca-Cola που περιλάμβανε ένα ζευγάρι ανδρών και είχε προκαλέσει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Ουγγαρία το 2019, δεν θα επιτρέπονται πλέον.
Το ίδιο θα ισχύει για βιβλία, όπως ήταν η συλλογή μύθων και θρύλων που αποδραματοποιούσαν την ομοφυλοφιλία που προκάλεσε την οργή του ουγγρικού καθεστώτος το 2020.
Σειρές όπως "Friends" ή ταινίες όπως "Bridget Jones", "Harry Potter" ή "Billy Eliot", που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, είναι επίσης πιθανόν να απαγορευθούν για τους κάτω των 18 ετών, προειδοποιούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης