Τελευταία Νέα
Διεθνή

Institute Shamir (Ισραήλ): Το εμβόλιο της Pfizer συνδέεται με την θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα

Institute Shamir (Ισραήλ): Το εμβόλιο της Pfizer συνδέεται με την θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα
Η ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ είπε ότι ανακάλυψαν μια «χρονολογική σύνδεση» μεταξύ του πότε χορηγήθηκε το εμβόλιο της Pfizer και της έναρξης των συμπτωμάτων της νόσου του αίματος
Σχετικά Άρθρα

Το εμβόλιο COVID-19 συνδέεται με μια σπάνια ασθένεια αίματος αναφέρει μελέτη από το Ισραήλ.
Με βάση το Institute of Hematology at Shamir Medical Center στο Ισραήλ, ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ του εμβολίου Covid-19 της Pfizer και μιας σπάνιας νόσου του αίματος που ονομάζεται θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (ΘΘΠ).
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αιματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Shamir δήλωσαν ότι άρχισαν να ερευνούν τον πιθανό σύνδεσμο μετά από αναφορές για ξαφνική αύξηση της θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας σε ολόκληρο το Ισραήλ.
H θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (ΘΘΠ) ανήκει με μια ομάδα συνδρόμων, με το όνομα θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια (ΘΜΑ).
Η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα προκαλείται από εκτεταμένη θρόμβωση και ενδοθηλιακή βλάβη μικρών αγγείων (μικροαγγειοπάθεια) που οδηγεί σε μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία, θρομβοπενία εκ κατανάλωσης, και ισχαιμική βλάβη οργάνων.

Τι ανακάλυψαν οι ισραηλινοί;

Η ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ είπε ότι ανακάλυψαν μια «χρονολογική σύνδεση» μεταξύ του πότε χορηγήθηκε το εμβόλιο της Pfizer και της έναρξης των συμπτωμάτων της νόσου του αίματος.
Είπαν ότι εντοπίστηκαν τέσσερις περιπτώσεις.
«Οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στα κλινικά συμπτώματα: αδυναμία κόπωση, νευρολογικές διαταραχές, αιμορραγία και πόνος στο στήθος», δήλωσε το Ινστιτούτο Αιματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Shamir στην Jerusalem Post .
Ένας εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου είπε στην εφημερίδα ότι η μελέτη είναι πολύ μικρή και δεν πρέπει να αποτρέψει τα άτομα από τη λήψη του εμβολίου COVID-19 και πρόσθεσαν ότι οι Ισραηλινοί που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι εντοπίστηκαν τέσσερα περιστατικά θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας σε ένα μήνα σε αντίθεση με δύο έως τρία περιστατικά θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας που εμφανίζονταν συνήθως ανά έτος.

Το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας εξετάζει επί του παρόντος τα ευρήματα της ομάδας, ανέφεραν.
Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα είναι μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί σχηματισμό θρόμβων στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του σώματος.
«Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα εάν μπλοκάρουν τα αγγεία και περιορίζουν τη ροή του αίματος σε όργανα όπως ο εγκέφαλος, τα νεφρά και η καρδιά» «Οι επιπλοκές που προκύπτουν από αυτούς τους θρόμβους μπορεί να περιλαμβάνουν νευρολογικά προβλήματα (όπως αλλαγές προσωπικότητας, πονοκεφάλους, σύγχυση και ομιλία), πυρετό, μη φυσιολογική νεφρική λειτουργία, κοιλιακό άλγος και καρδιακά προβλήματα.

Τι έχουν ανακαλύψει έως τώρα οι ισραηλινοί;

Την 1η Ιουνίου, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε ότι ανακάλυψε μικρό αριθμό περιπτώσεων φλεγμονής της καρδιάς, γνωστών ως μυοκαρδίτιδα, που παρατηρήθηκαν κυρίως σε νεαρούς άνδρες που έλαβαν το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer, λέγοντας ότι πιθανότατα συνδέεται με τον εμβολιασμό τους.
Μια επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πρόκειται να εξετάσει στις 23 Ιουνίου 2021 τις σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ των νέων που έλαβαν εμβόλια Moderna ή Pfizer.

Αλλάζει συστάσεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα εμβόλια στα παιδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αλλάζει τις συστάσεις για τα εμβόλια στα παιδιά, κάποτε υποστήριζε ότι τα παιδιά «δεν πρέπει να εμβολιάζονται».
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) αυτή την εβδομάδα άλλαξε τις συστάσεις της σχετικά με τους εμβολιασμούς COVID-19,
Η ιστοσελίδα του οργανισμού υγείας που παρέχει συμβουλές για τα εμβόλια στις 22 Ιουνίου ανέφερε σαφώς, "τα παιδιά δεν πρέπει να εμβολιαστούν προς το παρόν»
«Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία σχετικά με τη χρήση εμβολίων κατά του COVID-19 σε παιδιά για να κάνουν συστάσεις για τα παιδιά να εμβολιαστούν κατά του COVID-19.
Τα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν να έχουν ήπια συμπτώματα του covid 19 σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Ωστόσο, τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα συνιστώμενα παιδικά εμβόλια»,

Από τις 22 Ιουνίου… στις 23 Ιουνίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τις 23 Ιουνίου, τροποποίησε την προσέγγιση της για τα εμβόλια στα παιδιά.
Υποστηρίζει τώρα ότι «τα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τους ενήλικες, οπότε αν δεν ανήκουν σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι λιγότερο επείγον να εμβολιαστούν από τους ηλικιωμένους.
«Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη χρήση των διαφόρων εμβολίων COVID-19 σε παιδιά για να είναι σε θέση να κάνουν γενικές συστάσεις για τον εμβολιασμό παιδιών κατά του COVID-19», προσθέτει η σελίδα.
Η επιτροπή εμβολίων του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο Pfizer – BioNTech «είναι κατάλληλο για χρήση από άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω», προσθέτοντας «σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μπορεί να προσφερθεί αυτό το εμβόλιο.
Οι δοκιμές εμβολίων για παιδιά βρίσκονται σε εξέλιξη και ο ΠΟΥ θα ενημερώσει τις συστάσεις του όταν τα στοιχεία ή η επιδημιολογική κατάσταση δικαιολογούν αλλαγή στην πολιτική.
Οι περισσότερες χώρες δεν εμβολιάζουν παιδιά αυτή τη στιγμή, αλλά ορισμένες έχουν επιτρέψει τον εμβολιασμό σε παιδιά.

Τι ισχύει για τις μυοκαρδίτιδες

Η συμβουλευτική επιτροπή του CDC θα εξετάσουν τα στοιχεία, για την καρδιακή φλεγμονή που παρατηρείται στους νέους μετά τον εμβολιασμό.
Ο αριθμός των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στις υπηρεσίες υγείας ήταν περίπου 800 στις ΗΠΑ.
«Ανησυχώ για τη μυοκαρδίτιδα», δήλωσε ο Δρ Cody Meissner, επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Παιδικό Νοσοκομείο Tufts.
Η μυοκαρδίτιδα είναι το ιατρικό όνομα του συνδρόμου φλεγμονής της καρδιάς.
«Πριν ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό εκατομμυρίων εφήβων και παιδιών, είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε ποιες είναι οι συνέπειες, επειδή η νόσος COVID-19 εξαφανίζεται σε εφήβους και παιδιά».
«Λαμβάνοντας υπόψη τις ασυνήθιστες ανοσολογικές αντιδράσεις γενικά που βλέπουμε στα παιδιά, πρέπει να επαγρυπνούμε», δήλωσε ο Δρ Mark Sawyer, καθηγητής κλινικής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Ο Δρ. Έρικ Ρούμπιν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τόνισε «ανησυχούμε όλοι για τη μυοκαρδίτιδα.
Δεν είμαστε καν σίγουροι αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να το πούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης