Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq

Νευρικότητα στη Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq

Μικρή άνοδος στη Wall με τον Nasdaq σε νέο ρεκόρ

Σχετικά Άρθρα

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε σήμερα 23/6 ο  Nasdaq, σημειώνοντας το 16ο ρεκόρ του 2021, ενώ Dow Jones και S&P 500 υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve σε ένα περιβάλλον υψηλότερου πληθωρισμού.
«Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Powell μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών», ανέφερε.
Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Fed άμβλυναν τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ιδιαίτερα διευκολυντική πολιτική λόγω του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περιμένει πλέον να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023.

 ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 4,60 μονάδες ή -0,11% στις 4.241,84 μονάδες. O τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 18,46 μονάδες ή 0,13% και σκαρφάλωσε στις 14.271,73 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,21% στις 33.874,24 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημειίωσε απώλειες -0,11% στις 4.241,84 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε  0,13% στις 14.271,73.

Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στο Bitcoin το οποίο βρέθηκε κάτω από τα $30.000 και διέγραψε τα κέρδη του για το 2021. Ωστόσο, αργότερα το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ανέκτησε τελικά όλες τις απώλειες και ολοκλήρωσε τη συνεδρία σε θετικό έδαφος, σύμφωνα με δεδομένα από την Coin Metrics.
Αύξηση κατά 11,7% κατέγραψε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, διαμορφούμενο στα 195,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.
Το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου ήταν 3,6% του ΑΕΠ, από 3,3% το τέταρτο τρίμηνο.
Η διεύρυνση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αντικατοπτρίζει κυρίως το αυξημένο έλλειμμα στις συναλλαγές όσον αφορά τα αγαθά και το μειωμένο πλεόνασμα του πρωτογενούς εισοδήματος
Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 24,5 δισ. δολάρια, σε 408,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 39,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 677,0 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 175,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 120,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εισροές πρωτογενούς εισοδήματος αυξήθηκαν 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 261,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αντίσοιχες πληρωμές αυξήθηκαν 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 211,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εισπράξεις δευτερογενούς εισοδήματος αυξήθηκαν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 42,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πληρωμές είχαν άνοδο 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 75,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το καθαρό ισοζύγιο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ήταν - 175,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αντικατοπτρίζοντας τον καθαρό ξένο δανεισμό.

Covid: Παγκόσμια απειλή η παράλλαξη Δέλτα - ΗΠΑ: Ανέφικτος ο στόχος για τους εμβολιασμούς

Σε παγκόσμια απειλή εξελίσσεται η παράλλαξη Δέλτα (πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία), η οποία μετά την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες και στις ΗΠΑ, οι οποίες από ότι φαίνεται δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν το στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος Joe Biden για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έστω με μια δόση.
Πάντως και παρά την παγκόσμια ανησυχία που προκαλεί η παράλλαξη Δέλτα, η οποία θεωρείται η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλάξεις που έχει δει ως σήμερα η παγκόσμια κοινότητα, τα αισιόδοξα νέα έρχονται και πάλι από την επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca είναι απολύτως αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης αυτής, καθώς όπως αναφέρεται, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων είναι προστατευμένοι κατά 90% από το νοσήσουν λόγω της ινδικής παράλλαξης.
Και ενώ η Ινδία ανακοίνωσε πως η παράλλαξη Δέλτα plus που ανιχνεύεται ολοένα και περισσότερα στα διάφορα κρατίδια είναι μια «παράλλαξη ανησυχίας», η Κίνα σχεδιάζει να κρατήσει κλειστά τα σύνορα της για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα έτσι ώστε να διατηρήσει υπό έλεγχο την πανδημία τη στιγμή που η Ρωσία ανακοινώνει καθημερινά νέα ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.

Απώλειες στις ευρωαγορές 

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τα στοιχεία που έδειξαν εκτίναξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούνιο.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,7% και έκλεισε στις 453,10 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,15% στις 15.456,39 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,9% στις 6.551,07 μονάδες.
Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.074,06 μονάδες λίγο πριν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αύριο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, με τον σύνθετο PMI να ενισχύεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών.
Συγκεκριμένα υποχωρεί ο γερμανικός δείκτης DAX κατά 0,73%, πτωτικά κινείται και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κατά 0,62%, απώλειες και για τον δείκτη του Λονδίνου FTSE 100 κατά 0,16%.

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 15 ετών ο σύνθετος PMI τον Ιούνιο 2021

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown και η απελευθερωση της συσσωρευμένης ζήτησης οδήγησαν σε άνθηση στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.
Ενώ ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν με ταχείς ρυθμούς, οι κυβερνήσεις επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και αναγκάζοντας το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων στον τομέα υπηρεσιών να κλείσει.
Ύστερα από ένα αργό ξεκίνημα των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλη την περιοχή, η εκστρατεία ανοσοποίησης ανεβάζει ταχύτητα και το βάρος στις υγειονομικές υπηρεσίες μειώνεται, επιτρέποντας την άρση κάποιων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις υπηρεσιών --οι οποίες ούτως ή άλλως προσαρμόζονταν σε νέους κανόνες για τη λειτουργία τους.

Στις 59,2 μονάδες ο σύνθετος PMI

Αυτό οδήγησε σε άλμα τον προκαταρκτικό σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της κατάστασης της οικονομίας, στις 59,2 μονάδες από τις 57,1, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2006.
Η τιμή είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση καθώς και υψηλότερα από τις 58,8 μονάδες που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό ρεκόρ του Nasdaq στη Wall Street, μετά τις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Fed, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Στο ταμπλό, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε κέρδη +1,63%, και στην ηπειρωτική Κίνα, οι Shanghai composite και Shenzhen component ενισχύθηκε +0,38% και 1,11% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, στη Νότια Κορέα ο Kospi κατέγραψε κέρδη +0,44% ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση -0,60%.
Παράλληλα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 0,04%. Σημειώνεται πως τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Απρίλιο που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι τα μέλη συμφώνησαν ότι τα μέτρα τόνωσης, ιδίως εκείνα των προηγμένων οικονομιών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "ταχύτερο από το αναμενόμενο" ρυθμό ανάκαμψης για την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης