Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Tα αντιφατικά μηνύματα της Fed για τον πληθωρισμό μπερδεύουν τους επενδυτές

Tα αντιφατικά μηνύματα της Fed για τον πληθωρισμό μπερδεύουν τους επενδυτές
Oι επενδυτές αγωνίζονται να κατανοήσουν τα ενίοτε αντικρουόμενα μηνύματα από αξιωματούχους της Fed
Σχετικά Άρθρα

Να ερμηνεύσουν τα μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), σχετικά με τον πληθωρισμό, αγωνίζονται οι επενδυτές.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλά πολλών ετώνστα μέσα Μαΐου, αλλά υποχώρησαν μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC) τον Απρίλιο, τα οποία τρόμαξαν τους αναλυτές, όπως σημειώνει το Reuters.

Μπερδεμένα μηνύματα και αβεβαιότητα

Ορισμένοι επενδυτές ερμήνευσαν τα μηνύματα ως χαμηλότερη ανοχή για υπέρβαση του πληθωρισμού, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
Η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό επιδεινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Fed στις 15-16 Ιουνίου, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε στις προβλέψεις για τις δύο πρώτες αυξήσεις επιτοκίων το 2023.
Από τότε, τα στοιχήματα για τον πληθωρισμό έχουν ενισχυθεί, πιθανότατα βοήθησε σε αυτό και ο πρόεδρος της Fed.
Η επιμονή του Jerome Powell την Τρίτη ότι η τράπεζα δεν θα αυξήσει προκαταβολικά τα επιτόκια λόγω του «φόβου» ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έρθει, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές.
Η αναταραχή υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αγωνίζονται να κατανοήσουν τα ενίοτε αντικρουόμενα μηνύματα από αξιωματούχους της Fed.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών ομολόγων σχετικά με το τι έχει αλλάξει από τη συνάντηση της FOMC», δήλωσε ο Tom Graff, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Brown Advisory.
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Fed έχασε τη δυναμική της και τελικά δεν επιτρέψει να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από το 2%», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) - ο δείκτης που λαμβάνει υπόψη της η Fed για τον πληθωρισμό - αυξήθηκε 3,6% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση.
Πάντως την κατάσταση περιέπλεξαν οι δηλώσεις του Powell,με τους αναλυτές να τονίζουν ότι επανέλαβε πως η Fed έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία για να μειώσει τον πληθωρισμό.

inflation_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης