Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής: Διάλογος μόνο αν αποφύγει προκλητικές ενέργειες

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής: Διάλογος μόνο αν αποφύγει προκλητικές ενέργειες
Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο
Σχετικά Άρθρα
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί μόνο εάν η Άγκυρα αποφύγει προκλητικές ενέργειες που θα προκαλούν πισωγυρίσματα, αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλούσαν πισωγύρισμα, τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα στηρίζει τη θετική ατζέντα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο και εφόσον η Τουρκία επιδεικνύει εποικοδομητική διάθεση, όπως ακριβώς έχει αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, σε αυτή τη φάση προέχει η ορθή εφαρμογή της παρούσας έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, παραμένει σαφής η θέση του πρωθυπουργού ότι το ζήτημα δεν πρέπει να εργαλειοποιείται έναντι τρίτων χωρών.
Ως προς την χρηματοδότηση προς την Τουρκία, η Αθήνα στηρίζει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγξει τα κυκλώματα διακινητών, να διαχειριστεί τις ροές και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας του 2016. Η αποδοχή της επιστροφής των 1.450, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, θα ήταν ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η στάση των Ευρωπαίων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να χαιρετίσουν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να τονίσουν ότι θα πρέπει να είναι βιώσιμη, ενώ αναμένεται να επισημάνουν την έλλειψη προόδου όσον αφορά τις σχέσεις με την Κύπρο, αλλά και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, θα συζητηθεί κυρίως η εξωτερική διάσταση.
«Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Πρέπει να δώσουμε εντολή για δράση που θα αποφέρει αποτελέσματα γρήγορα» επισημαίνει ο Charles Michel.
Επί τάπητος θα τεθούν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, θα συζητηθεί το θέμα της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα για τη Λιβύη, το Σαχέλ και την Αιθιοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης