Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Ανθεκτικές «σε σοβαρή ύφεση» οι τράπεζες σύμφωνα με τα stress tests – Τι έδειξαν τα σενάρια

Fed: Ανθεκτικές «σε σοβαρή ύφεση» οι τράπεζες σύμφωνα με τα stress tests – Τι έδειξαν τα σενάρια

Συνολικά τα 23 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμφάνισαν «πολύ υψηλότερα» από τα ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας στο πλαίσιο ενός σεναρίου σοβαρής οικονομικής ύφεσης

Σχετικά Άρθρα

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή οικονομική ύφεση, καθώς όλες τους πέρασαν με ευκολία τα stress tests για το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC στις 25 Ιουνίου 2021
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των stress tests που δημοσίευσε η Fed, και τα 23 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ εμφάνισαν «πολύ υψηλότερα» από τα ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας στο πλαίσιο ενός σεναρίου σοβαρής οικονομικής ύφεσης.

Το σενάριο της ύφεσης

Οι παραδοχές στο σενάριο της «σοβαρής οικονομικής ύφεσης» ήταν ότι ο αμερικανικό ΑΕΠ θα σημειώσει πτώση κατά 4%, η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 10,75% και η χρηματιστηριακή αγορά θα καταγράψει «βουτιά» 55%, ενώ οι κλάδοι των εμπορικών ακινήτων και του εταιρικού χρέους θα υποστούν σφοδρό πλήγμα.
Σύμφωνα με τη Fed, παρότι σε ένα τέτοιο σενάριο, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να εμφάνισαν ζημίες ύψους 474 δισ. δολαρίων, και πάλι η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να υποχωρεί στο 10,6%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ελάχιστου ορίου.

Κεφαλαιακά αποθέματα

Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι η πανδημία ήγειρε ανησυχίες για τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς προκάλεσε εκτεταμένες οικονομικές αναταράξεις.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, χάρη στη δημοσιονομική στήριξη και τη χαλαρή οικονομική πολιτική της Fed, η τράπεζες αντεπεξήλθαν εξαιρετικά καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξάνοντας τα αποθέματα κεφαλαίων τους εν όψει ενδεχόμενων νέων κόκκινων δανείων, ανησυχίες που ως επί το πλείστον δεν έχουν λάβει σάρκα και οστά.

Μερίσματα και επαναγορές μετοχών

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τράπεζες πέρασαν επιπρόσθετα stress tests ενώ είχε απαγορευτεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων και επαναγορών ιδίων μετοχών.
"Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πραγματοποίησε τρία stress tests με αρκετά εναλλακτικά σενάρια ως προς το μέγεθος της ύφεσης και όλα επιβεβαίωσαν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της εποπτικής αρχής Randal K. Quarles.

Ανάκτηση αυτονομίας

Μετά τα θετικά αποτελέσματα των stress tests, ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος αναμένεται να ανακτήσει ένα μέρος της αυτονομίας που έχασε κατά την τελευταία κρίση.
Σημειώνεται ότι ο καταλυτικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι τράπεζες στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οδήγησε σε αυστηρότερη εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ έπρεπε να λάβουν την άδεια της αρχής προκειμένου να προχωρήσουν στην καταβολή μερισμάτων ή σε επιστροφές κεφαλαίου μέσω επαναγοράς μετοχών.
Πλέον, οι αμερικανικές τράπεζες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και από τις 30 Ιουνίου και μετά θα μπορούν να προχωρήσουν στην καταβολή μερισμάτων και σε επαναγορές μετοχών, αρκεί να πληρούν τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας, καθεστώς που ήταν να ισχύσει από πέρυσι αλλά αναβλήθηκε καθώς παρενέβη η πανδημία του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης