Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή δώρισε το χρυσό ρολόι του Ελευθερίου Βενιζέλου ο εγγονός του

Στη Βουλή δώρισε το χρυσό ρολόι του Ελευθερίου Βενιζέλου ο εγγονός του
Πρόκειται για χρυσό ρολόι 18 καρατίων, προσφορά των Κρητών της Αιγύπτου το 1914 στον Εθνάρχη
Το ρολόι του Ελευθερίου Βενιζέλου  παρέδωσε ως δωρεά στην Βουλή των Ελλήνων ο εγγονός του Ελευθέριος Κυριάκου Βενιζέλος.
Πρόκειται για χρυσό ρολόι 18 καρατίων, προσφορά των Κρητών της Αιγύπτου το 1914 στον Εθνάρχη, ύστερα από πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Μπενάκη.

xrisoroloi1
 
Στη συνοδευτική επιστολή που παρέδωσε στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα, ο κ. Βενιζέλος εκθέτει την ιστορία του κειμηλίου επισημαίνοντας:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Δια της παρούσης θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μου να δωρίσω στη Βουλή των Ελλήνων το ρολόι του παππού μου Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρόθεσή μου θα ήταν να το κληροδοτήσω κι εγώ στον υιό μου τον οποίο δεν απέκτησα, καθώς έχω μόνο κόρη.
Έτσι αποφάσισα να το κληροδοτήσω σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, όπως γνωρίζω ότι θα το κάνετε εκθέτοντας το στην αίθουσα της Βουλής, που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μας πολιτικό.
Το ρολόι το οποίο είναι χρυσό 18 καρατίων, φέρει στο σκέπασμά του χάρτη που παρουσιάζεται με σμάλτο και γράφει «Νέας Ελλάδος», αναγράφεται περιμετρικά «Τω δημιουργώ μεγάλης Ελλάδος Ελευθερίω Βενιζέλω, οι Κρήτες Καΐρου 1914».
Το ρολόι το είχε παραγγείλει ο Εμμανουήλ Μπενάκης και δωρίστηκε με πρωτοβουλία του στον Βενιζέλο, ενώ ένα πανομοιότυπο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη.
Στο πίσω μέρος το ρολόι φέρει πάλι με σμάλτο το μονόγραμμα Ε.Κ.Β.
Το ρολόι μου κληροδοτήθηκε από την Έλενα Βενιζέλου, μετά τον θάνατο του παππού μου, καθώς γνώριζε την επιθυμία μου να περιέλθει στα χέρια μου.
Πρόθεσή μου ήταν να το δωρίσω στη Βουλή των Ελλήνων την προηγουμένη χρονιά, που ήταν η επέτειος των 100 χρόνων από τη συνθήκη των Σεβρών, όμως οι δυσκολίες που βιώσαμε όλοι μας δεν μου επέτρεψαν να το πράξω.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και πιστεύοντας ότι η ασφαλής διαφύλαξη και η ανάδειξη ενός τέτοιου εθνικού θησαυρού, θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού, σας παραδίδω κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη συγκίνηση ένα κειμήλιο της ιστορίας της χώρας μας, που για μένα προσωπικά έχει και τεράστια συναισθηματική αξία.


Με εκτίμηση

Ελευθέριος Κυριάκου Βενιζέλος».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης