Τελευταία Νέα
Διεθνή

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ) κατά Fed: Κοντά στο 5% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2021 λόγω δημοσιονομικής επέκτασης

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ) κατά Fed: Κοντά στο 5% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2021 λόγω δημοσιονομικής επέκτασης
O πρώην υπουργός Οικονομικών σε κυβερνήσεις των Δημοκρατικών Larry Summers,προέβλεψε σημαντική άνοδο των αποδόσεων τον ομολόγων εντός του 2021
Σχετικά Άρθρα

Την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί «πολύ κοντά» στο 5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ότι συνεπώς οι αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα θα αυξηθούν για το υπόλοιπο του 2021 πραγματοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Summers, στο Bloomberg την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.
«Υποθέτω ότι ο πληθωρισμός μέχρι το τέλος του έτους θα είναι κυμανθεί κοντά στο 5%», δήλωσε ο Summers στην τηλεόραση του Bloomberg Television.
«Θα με εξέπλησσε αν είχαμε πληθωρισμό 5% χωρίς να επηρεάζονται οι προσδοκίες για τη διαμόρφωση των τιμών», σημείωσε σε μια ευθεία αιχμή για τις τοποθετήσεις των διαμορφωτών πολιτικής που θεωρούν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές παροδικές.

Μέτρα τόνωσης

Ο Summers έχει επανειλημμένα προβλέψει ότι τα τεράστια σε μέγεθος μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία, θα ασκήσουνσημαντική πίεση στις τιμές.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους οικονομολόγους του Λευκού Οίκου και της  Federal Reserve, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού θα αποδειχθεί περιοδικό φαινόμενο.

«Άλμα» το Μάιο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατάγραψε «άλμα» άνοδο 5% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε στη Γερουσία αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα βρεθεί κάτω από αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όταν ρωτήθηκε πώς αντιδράσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές το υπόλοιπο του 2021, ο Summers είπε «πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη αναταραχή» καθώς οι επενδυτές θα αντιδράσουν στην ταχύτερη άνοδο του πληθωρισμού ωθώντας ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων.

Δημόσιες υποδομές

«Έχουμε μπροστά μας πολλά γεγονότα τα οποία πρέπει να επεξεργαστούν οι αγορές», είπε.
Ο Summers επαίνεσε επίσης την πρόσφατη συμφωνία του Joe Biden στη Κογκρέσο ένα σχέδιο επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές ύψους 579 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η επένδυση θα ενισχύσει την οικονομία μας», κατέληξε ο Summers.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης