Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επαγρύπνηση για τη μετάλλαξη Δέλτα - Φόβοι για τα νησιά με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη - Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown

Επαγρύπνηση για τη μετάλλαξη Δέλτα - Φόβοι για τα νησιά με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη - Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown

Καμπανάκι από επιστήμονες, δεν επαρκεί τείχος ανοσίας με 70% - 75% του πληθυσμού - Στις 28/6 οι ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων 

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Την πολυπόθητη «επιστροφή στην κανονικότητα» που αναμένεται να επέλθει από Δευτέρα 28/6 με την κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και την περαιτέρω απελευθέρωση των δραστηριοτήτων,  επισκιάζει η αναμενόμενη έως τέλος Αυγούστου επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα) σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Ο κίνδυνος επιστροφής σε τοπικά lockdown είναι ορατός, ειδικά για περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γι'αυτό και οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών και ύψωσης του τείχους ανοσίας σε επίπεδο 75-80%.
Στο μεταξύ, ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων αναμένονται να γίνουν τη Δευτέρα 28/6.

Γεωργιάδης: Ανακοινώσεις για τους κλειστους χώρους στις 28/6 - Οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο ελεύθερα

Τη Δευτέρα 28/6 θα γίνουν ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων, αλλά ζήτημα λογικής, ενώ πρόσθεσε ότι την εβδομάδα που έρχεται θα γίνουν οι περισσότερες πληρωμές για τους επαγγελματίες της εστίασης που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Για προνόμια εμβολιασμένων

«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους, ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε, «επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων».
Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε πως «αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα πάμε καλά. Αν τα 4.300.000 γίνει 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί».
Σημείωσε δε, πως «το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο».

Ποια προνόμια εξετάζονται για τους πλήρως εμβολιασμένους

Στα... σκαριά βρίσκεται νέα καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού ώστε να πειστούν όσοι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν.
Ήδη, από τις 28 Ιουνίου έρχεται η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης, που απαλλάσσει τους πλήρως εμβολιασμένους από την υποχρέωση της διενέργειας self test.
Αυτό αφορά τους εργαζόμενους αλλά και τους αθλούμενους σε γυμναστήρια, και το χρονικό διάστημα απαλλαγής είναι οι 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πλήρους εμβολιασμού.
Σύμφωνα με δημοσίεύματα, τα υπόλοιπα προνόμια που εξετάζει η κυβέρνηση για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους κ.λπ., αλλά και στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων.
Πάντως, σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε από τις Βρυξέλλες «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Σκέρτσος: Ξανά κανονική η ζωή των εμβολιασμένων

Την επομένη εβδομάδα θα εξειδικευτούν τα λεγόμενα προνομία για τους εμβολιασμένους πολίτες και «το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 σημείωσε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης, αναφέροντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει, ενώ αντιθέτως, όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.
Ο ίδιος απάντησε αρνητικά ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό.

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54%, ενώ οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών, εκτίμησε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι, αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Λύση οι εμβολιασμοί για να μην ξαναμπούμε στη «δίνη» των lockdown

Η πρόβλεψη περί επικράτησης του στελέχους Δέλτα εντός του καλοκαιριού έχει θέσει και πάλι σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα.
Κυβέρνηση και ειδικοί υπογραμμίζουν ότι λύση είναι οι εμβολιασμοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μη εμβολιασμένους και περιοχές με χαμηλή εμβολιαστυική κάλυψη.
Βασικός λόγος ανησυχίας των ειδικών είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι 50-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα (βρετανική), η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό.
Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στον ΣΚΑΪ, τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας", ενώ λύση είναι τα εμβόλια κια είναι πολύ πιθανό  οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη  να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Σαρηγιάννης για παραλλαγή Δέλτα:  Ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έως επτά άτομα

Στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη, εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιαννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις για την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα δεδομένα θα έχει στα χέρια του την επόμενη εβδομάδα, καθώς τώρα η ομάδα του αλλάζει τα μοντέλα ώστε να προσομοιώσει ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης «το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό».
Εξήγησε ότι το ινδικό στέλεχος του κορωνοϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό, ενώ έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε πέρσι.
Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε, ενώ με τη μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά άτομα.


Τζανάκης για παραλλαγή Δέλτα

Χρειάζεται προσοχή, όχι πανικός, όπως τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης, κάνοντας αναφορά στην εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε εκ νέου πως το τέταρτο κύμα θα αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ αναφέρθηκε και στα εμβόλια.
Κατά τον ίδιο, η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα επειδή ακολούθησε την πολιτική εμβολιασμού της πρώτης δόσης.

Περί εμβολίων

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο πλήρης εμβολιασμός με τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca όπως δείχνουν οι έρευνες, προστατεύει σχεδόν στο 100% από τη σοβαρή νόσηση.
Πρόσθεσε πως για τα εμβόλια των εταιριών Johnson & Johnson και Moderna οι σχετικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά είναι πιθανό πως θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά.

Τρίτη δόση

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πιθανότατα το φθινόπωρο κάποιες κατηγορίες πολιτών, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, θα χρειαστούν και τρίτη δόση εμβολίου.

Στα νησιά τα 70 από τα 173 κρούσματα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, επίσης, η διασπορά του κορωνοϊού στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως αποτυπώνεται από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Μπορεί ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα πλέον (395 το τελευταίο 24ωρο), πηγή αγωνίας για τους ειδικούς, όμως, αποτελεί η συνεχής παρουσία νέων μολύνσεων σε περιοχές με αυξημένη τουριστική επισκεψιμότητα και παράλληλα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Ρόδος και η Κως, στις οποίες αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, καλώντας τους κατοίκους «να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας».
Σήμερα στα δύο νησιά των Δωδεκανήσων εντοπίστηκαν 11 και 7 νέα κρούσματα αντίστοιχα και ένα ακόμη εντοπίστηκε στην Κάλυμνο.
Στην Κρήτη -που από χθες βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω της αυξημένης παρουσίας κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα - καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 36 νέα κρούσματα (Ηράκλειο 13, Ρέθυμνο 10, Χανιά 10, Λασίθι 3), τέσσερις διαγνώσεις έγιναν στις Σποράδες, από δύο σε Εύβοια, Άνδρο και Λέσβο και από μία σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Μήλο, Χίο και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Αττικής.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες των τουριστικών περιοχών να φροντίσουν άμεσα για τον εμβολιασμό τους, καθώς η εισροή τουριστών από χώρες του εξωτερικού όπου η ινδική μετάλλαξη είναι ακόμα πιο διαδεδομένη αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά την επιδημιολογική κατάσταση.
Στην ηπειρωτική χώρα, πάντως, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, με την Αττική να σημειώνει χθες 195 κρούσματα, εκ των οποίων τα 57 στο κέντρο της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη να περιορίζεται στα 27, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των 37.307 διαγνωστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην επικράτεια.
Με ρυθμό 15/ημέρα μειώνονται τις τελευταίες τρεις ημέρες οι διασωληνωμένοι, φτάνοντας σήμερα τους 239 και πλησιάζοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών για 200 διασωληνωμένους ασθενείς στα τέλη Ιουνίου. Από αυτούς, όμως, οι πέντε είναι άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, στοιχείο που δείχνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει σοβαρά ακόμα και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι θάνατοι συμπολιτών μας από COVID-19 ανήλθαν σε 21 το τελευταίο 24ωρο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 53 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Στους 12.634 οι νεκροί

Τα νέα 25/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 395, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 420.295, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody1_23.jpg
Εγιναν 12.592 μοριακά τεστ και 24.715 rapid. Στο σύνολο των 37.307 ελέγχων η θετικότητα υποχώρησε στο 1,06% έναντι 1,27% το αμέσως προηγούμενο 24ωρο.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.634 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
eody2_25.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 239 (χθες 256).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.649 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 53 (ημερήσια μεταβολή -18.46%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 58 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
χαρτης25_6.webp


Τι ισχύει με τις μάσκες, ποια μέτρα αίρονται από 28/6

Πέρα από το τέλος της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός, την ερχόμενη Δευτέρα 28/6 θα αρθούν και άλλα μέτρα.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:
-  Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις
-  Τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.

Διαβάστε το ΦΕΚ για την χρήση μάσκας

Αναλυτικότερα από 28 Ιουνίου εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:

  • Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύναται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
- Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
- Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης