Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας - Freedom pass 150 ευρώ σε νέους 18 - 25 ετών... για να εμβολιαστούν

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας - Freedom pass 150 ευρώ σε νέους 18 - 25 ετών... για να εμβολιαστούν
Νέα χαλάρωση μέτρων από σήμερα υπό την ανησυχία της παράλλαξης Δέλτα
Σχετικά Άρθρα

(upd10) Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 28/6, αν και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου, τέταρτου κύματος του κορωνοϊού ακόμα και εντός του καλοκαιριού λόγω της παράλλαξης Δέλτα, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε κίνητρα για τον εμβολιασμό νέων ανθρώπων ηλικίας 18 - 25 ετών.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την χορήγηση μιας προπληρωμένης κάρτας ύψους 150 ευρώ για τους νέους ηλικίας 18 - 25 ετών, οι οποίοι είτε έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση είτε πρόκειται να εμβολιαστούν εντός του 2021.
Η κάρτα αυτή, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό φέρει την ονομασία, freedom pass θα καλύπτει ταξίδια, επισκέψεις σε μουσεία και σε πολιτιστικούς χώρους.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν γνωστά και τα προνόμια για τους εμβολιασμένους όσον αφορά την κινητικότητα τους σε κλειστούς χώρους.
Είναι προφανές πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών, έτσι ώστε ως τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να έχει εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος πληθυσμός προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας.
Ήδη πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παράλλαξης Δέλτα σε όλη την Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να αυξηθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, αναφέροντας πως η ανοσία του 70% του πληθυσμού δεν θα είναι επαρκής.
Την ίδια στιγμή πάντως
κυβέρνηση και ειδικοί στην Ελλάδα προχωρούν, χάρη και στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, σε νέα άρση περιορισμών.
Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα 28/6 μπαίνει τέλος στην απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε από τις 01:30 τα ξημερώματα ενώ παράλληλα εξαιρούνται από την υποχρέωση των self test οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πιερρακάκης (υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης): Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα freedom pass

Στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα freedom pass που θα διατίθεται στα smartphones των νέων ηλικίας 18 – 25 ετών αναφέρεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης.
Όπως είπε ο κ.Πιερρακάκης, η κάρτα θα λέγεται freedom pass και πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού
«Ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες» τόνισε ο κ.Πιερρακάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπόριου, e shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.
Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Παγώνη: Εμβολιαστείτε πριν τις διακοπές – Η παράλλαξη Δέλτα χτυπά τους κάτω των 40

Να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους κάλεσε τους πολίτες η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε πως η παράλλαξη Δέλτα «χτυπά» κυρίως τους ανθρώπους κάτω των 40 ετών.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλά αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως δεδομένου ότι θα γίνει αντιληπτό πως η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας της μετάλλαξης και ότι δεν έχουμε περιθώριο για πισωγυρίσματα, ο κόσμος θα σπεύσει να εμβολιαστεί.
«Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω», είπε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι πλέον στην χώρα μας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με την παράλλαξη Δέλτα και για αυτό οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.
Η κα.Παγώνη σημείωσε για ακόμα μια φορά πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους εμβολιασμένους καθώς ακόμη κι αν νοσήσουν δεν πρόκειται να χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
«Ένας εμβολιασμένος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ» τόνισε η κα.Παγώνη υπογραμμίζοντας πως πρέπει να έχουμε υπ΄όψιν μας πως η παράλλαξη Δέλτα, όπως έχει παρατηρηθεί από τα κρούσματα της στο εξωτερικό, χτυπά κυρίως ηλικίες κάτω των 40.
«Οι νέοι μας λοιπόν θα εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους» κατέληξε η κα Παγώνη.

Λινού: Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία

Τη θέση πως βιώνουμε κάτι που μοιάζει με μια νέα πανδημία διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αναφερόμενη στην εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω της παράλλαξης Δέλτα.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η κα.Λινού είπε πως είναι ανησυχητική η εν λόγω παράλλαξη, αλλά τόνισε πως αυτήν την φορά «έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο».
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε» υπογράμμισε η κα.Λινού.
σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κα. Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna.
Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.
«Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία» είπε η κα.Λινού, η οποία χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Όσον αφορά την χρήση μάσκας, η κα.Λινού υποστήριξε ότι «η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον».

Τι ισχύει από σήμερα 28/6

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 28/6 νέα χαλάρωση των περιορισμών.
Έτσι μετά την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός, από σήμερα αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Επίσης, από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.
Παράλληλα, από σήμερα αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.
Όσον αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τι συμβαίνει με το Δημόσιο

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αποφασίσει τα παρακάτω:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Τέλος, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Στους 12.664 οι νεκροί

Στους 12.664 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid – 19 το τελευταίο 24ωρο είναι 236, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 420.905 (ημερήσια μεταβολή + 0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 54 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.664 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

thanatoi_6.JPG

Στους 231 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 231 (66.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.656 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 38 (ημερήσια μεταβολή - 17.39%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 51 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
analogia_8.JPG
perifereies_1.JPG

kabyles_20.JPGdiaspora_20.JPG
deigmata_16.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης