Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Ζητά επείγουσα εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία κατά της δωροδοκίας

ΟΟΣΑ: Ζητά επείγουσα εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία κατά της δωροδοκίας
Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της πως η Τουρκία δεν έχει λάβει μέτρα για την προστασία της ανεξαρτησίας των ερευνών και των εισαγγελέων, ενώ δεν προστατεύει επαρκώς τους πληροφοριοδότες.
Η Τουρκία δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία, αναφορικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΟΣΑ κατά της Δωροδοκίας, ούτε για το πολύ χαμηλό επίπεδο επιβολής του αδικήματος της ξένης δωροδοκίας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Όπως υπενθυμίζει, η Ομάδα Εργασίας από το 2014 καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει πως η ξένη δωροδοκία ερευνάται και διώκεται αποτελεσματικά, μεταξύ άλλων μέσω της προστασίας της ανεξαρτησίας των εισαγγελέων, της ενίσχυσης της νομοθεσίας για την λογοδοσία των νομικών προσώπων για ξένη δωροδοκία, και της εφαρμογής επαρκούς προστασίας για τους πληροφοριοδότες που αναφέρουν υποψίες ξένης δωροδοκίας.
Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ χαιρετίζει την τροποποίηση που έκανε τον Δεκέμβριο του 2020 στον Κώδικα που αφορά τα πλημμελήματα, στην οποία περιλαμβάνεται και αύξηση των κυρώσεων, έδωσε όμως έμφαση στη σημασία της επιβολής και απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να ενισχύσει τις προσπάθείες της, σημειώνοντας πως παρά την οικονομική τους σημασία, η Τουρκία δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει επιτυχώς ούτε μία νομική υπόθεση που να αφορά ξένη δωροδοκία.
Εκφράζει επίσης τη σοβαρή ανησυχία της πως η Τουρκία δεν έχει λάβει μέτρα για την προστασία της ανεξαρτησίας των ερευνών και των εισαγγελέων, μετά τα διαδοχικά κύματα μεγάλης κλίμακας αναστολών και αλλαγής θέσεων νομικών και αξιωματούχων της επιβολής του νόμου που πραγματοποιήθηκαν το 2014 και 2016.
Τέλος, εκφράζει τη βαθιά της λύπη που η Τουρκία δεν τροποποίησε τη νομοθεσία ώστε να προστατεύει επαρκώς τους πληροφοριοδότες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης