Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός - Η Fed διακινδυνεύει τον εκτροχιασμό του

Roubini: Ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός - Η Fed διακινδυνεύει τον εκτροχιασμό του
Ο  πληθωρισμός είναι ένα σκοτεινό αίνιγμα για τη Fed, σύμφωνα με τον  οικονομολόγο Nouriel Roubini
Σχετικά Άρθρα

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι ένα σκοτεινό αίνιγμα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Nouriel Roubini, που προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες τιμές θα παραμείνουν και ενδεχομένως να δέσουν τα χέρια της κεντρικής τράπεζας.
Με την αύξηση της ζήτησης, η προκύπτουσα συμφόρηση σε ό,τι αφορά την προσφορά και την παροχή εργασίας υποδαυλίζει τις τιμές.
Παρόλο που η Fed επιμένει ότι οι επιπτώσεις είναι «παροδικές», ο Roubini, επίσης γνωστός ως «dr Doom» εξαιτίας των συνήθως απαισιόδοξων οικονομικών προβλέψεών του, προειδοποίησε ότι στο μέλλον η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της για να επιβραδύνει την υπερθέρμανση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Συντάσσομαι με εκείνους που πιστεύουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι προσωρινή», δήλωσε ο Roubini στο Yahoo Finance.
«Έχουμε μια τεράστια νομισματική και δημοσιονομική επέκταση, πολύ μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη από ό, τι είχαμε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση».

Αίτια πληθωρισμού

Ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης επεσήμανε σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τον πληθωρισμό:
α) οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού,
β) οι αποταμιεύσεις που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια,
γ) οι περιορισμοί στις προσλήψεις εργαζομένων
δ) οι εταιρείες που αυξάνουν τους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζόμενους.
Επιπλέον, η εταιρική Αμερική απηύθυνε προειδοποίηση για την πορεία των κερδών, καθώς το κόστος εισόδου σε μια αγορά αυξάνεται, μαζί με την αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων, των τιμών των κατοικιών και των τιμών των τροφίμων.
«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται, το δολάριο εξασθενεί και αυτό συνεπάγεται εισαγόμενο πληθωρισμό και υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα.
Από την άλλη, η Fed θέλει να ξεπεράσει το 2% σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, διακινδυνεύοντας τον εκτροχιασμό του», πρόσθεσε ο Roubini. 

«Δημοσιονομική κυριαρχία»

Ο οικονομολόγος επεσήμανε ότι οι πολιτικές «γίνονται ... υπέρ της εργασίας, υπέρ των εργαζομένων, επειδή υπήρξε μεγάλη αύξηση της ανισότητας», είπε.
Η δημοσιονομική επέκταση, σε μεγάλο βαθμό, είχε ως στόχο τους εργαζομένους, ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα υψηλό πληθωρισμό και αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, είπε ο Roubini, συμπληρώνοντας:
«Και η Fed δεν μπορεί να συσφίξει την πολιτική της λόγω δημοσίου χρέους.
Μια αύξηση των επιτοκίων θα το εκτινάξει».
Ο οικονομολόγος είναι της άποψης ότι στην περίπτωση αύξησης των επιτοκίων θα υπάρξει ένα αρνητικό σοκ στην προσφορά που θα «πλήξει την οικονομία, θα περιορίσει την ανάπτυξη, θα αυξήσει το κόστος παραγωγής.
Και όπως τη δεκαετία του '70, μετά τη χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, θα οδηγηθούμε σε στασιμότητα, υψηλό πληθωρισμό και ύφεση» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης